Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljepotice u borbi za titulu

Autor: Krešimir Bukvić

14.10.2008. 22:00
Ljepotice u borbi za titulu

Foto: AP



Još nas svega nekoliko dana dijeli od najglamuroznijeg događanja u Zadru ovog mjeseca – izbora Miss Universe Zadarske i Šibensko-kninske županije. Trinaest finalistkinja – trinaest ljepotica, prestižnu titulu pokušat će izboriti u petak 17. listopada u 20 sati u maloj koncertnoj dvorani Višnjik. Dakako, program neće obilovati samo mladošću i ljepotom, već i brojnim drugim sadržajima, nastupima vrsnih glazbenika kako bi se publika što bolje zabavila. U Zadar dolaze šarmantne članice grupe E.N.I. Na “stageu” će se naći i klapa Kontrada te Plesni studio 1 Zadar.
Organizatori Marina Milković i Zdenko Brezovac obećavaju vrhunski show, napravljen po uzoru na svjetske izbore Miss Universe. Dvojac “odgovoran” za popularnost diskoteke Gotham, koju vode od samog starta, bez zadrške obećava, pa je sasvim razumljivo što su karte, koje se po cijeni od 45 kuna mogu nabaviti u agenciji Aquarius, vrlo tražena roba. U Zadar stižu i nositelji licence Miss Universe za Hrvatsku Marija i Vladimir Kraljević, poznati talijanski dizajner cipela Baldinini te aktualna Miss Universe Hrvatske Snježana Lončarević. Svi će oni biti dio zanimljiva žirija koji će izabrati najljepšu, i koji će uključivati, uz goste izvana, brojne pripadnike zadarskog javnog života. Program će voditi Gabriela Maštrović Maštruko, kojoj će, dakako, i djevojkama u što boljoj prezentaciji pomagati i nekolicina muških modela, kako bi na svoje došli i ljubitelji “jačeg spola”.
Medijsko pokroviteljstvo ove manifestacije “potpisuju” Zadarski list, Novi radio i VOX televizija, dok lista sponzora broji velik broj zadarskih i ne samo zadarskih tvrtki i agencija. Svoju su potporu izboru dali: modni salon Brezovac, Etam, hotel Bastion, Police, Hipokrat Medico, TFY TFY, Vaše AUTO, Big Star, Super Sport – sportska kladionica, cipele ROBERTO, Terra-travel agency, zlatarna Royal, frizerski studio Goga, Marjur, Feniks, F-tours, urarska radnja Zupčić i cvjećarnica Edera te pojedinci Josip Perica, Nikica Hinić, Neno Stojaković, Mirko Sičić i Paško Ivanković.
Svjetski izbor Miss Universe seže u daleku 1952. godinu, u Long Beach u Kaliforniji, kada se prvi put natjecalo 29 djevojaka. Pobijedila je djevojka iz Finske, okrunjena neprocjenjivo vrijednom krunom koju su nosile posljednje tri ruske carice Romanoff, sačinjenom od 1.529 dijamanata, od ukupno 300 karata. Prvi izravni televizijski prijenos na području SAD-a uslijedio je 1960. godine, a 1966. godine slijedi prvi prijenos uživo u boji. Izbor se zatim seli i izvan granica SAD-a, i to prvi put 1972. u Portoriko, s prvim satelitskim prijenosom za gledatelje širom svijeta. U idućih 50 godina izbor doživljava promjene, od “običnog” izbora lijepote prema manifestaciji humanitarnog predznaka, jer kako ističu u direkciji Miss Universe, njihova je tendencija bila i ostala omogućiti djevojkama uspješnu međunarodnu poslovnu karijeru, ne samo pod svjetlima reflektora, kako to već uvriježeno biva kada su misice u pitanju, već prije svega u institucijama humanitarno-političkog značenja, omogućiti djevojkama da svoju ljepotu iskoriste na najbolji mogući način, kao svojevrsne ambasadorice dobre volje. Stoga ne čudi da je upravo ovaj izbor najprepoznatljiviji svjetski izbor ljepote, natjecanje u koje su uključeni neki od najpoznatijih poslovnih ljudi svijeta.
Ne čudi stoga veliko zanimanje djevojaka za ovaj izbor, njihove opsežne pripreme koje pod budnim okom Marine Milković traju zadnjih mjesec dana. Titulu može ponijeti samo jedna djevojka, no to ne znači da će i ostale djevojke ostati “praznih ruku”. Osim brojnih darova, koje im spremaju u direkciji izbora, uz samu pobjednicu zadarskog izbora još tri prvoplasirane djevojke dobivaju priliku direktnog plasmana u hrvatsku završnicu Miss Universe te još jednu priliku osvajanja titule miss.