Na ovogodišnjem urodu maslina štete veće od 20 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
maslinar
Prve procjene šteta prema prijavama iz Općina Kolan, Sali, Kukljica, Tkon i Kali ukazuju na izravne štete veće od 20,000.000 kuna

Zbog izuzetno velikih suša u proteklom razdoblju i šteta na poljoprivrednim kulturama (masline) većina otočnih općina zatražila je proglašenje elementarne nepogode.

Nakon što je obišlo teren, zadarsko Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode utvrdilo je da štete na ovogodišnjem urodu maslina prelaze i 80 posto te da će suša znatno utjecati i na urod u sljedećim godinama. Župan Zadarske županije stoga je jučer 14. listopada 2008. godine donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode od suše na svim otocima Zadarske županije.

- Proglašava se elementarna nepogoda izazvana sušom na svim otocima Zadarske županije. Temeljem izvješća Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, župan Zadarske županije proglašava elementarnu nepogodu za navedeno područje.

Dugotrajna suša koja je zahvatila područje Zadarske županije nanijela je velike štete na maslinicima te livadama i pašnjacima na otočnom području. Prve procjene šteta prema prijavama iz Općina Kolan, Sali, Kukljica, Tkon i Kali ukazuju na izravne štete veće od 20,000.000 kn samo na ovogodišnjem urodu maslina, a izvjesno je da će štete uzrokovane sušom imati posljedice i na urode u idućim godinama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno