Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otok čipke, sira i janjetine oduševio Francuze

Autor:

14.10.2008. 22:00
Otok čipke, sira i janjetine oduševio Francuze


Dani hrvatske kulture u L’ Aisneu bili su prigoda da Pažani nastupajući zajedno predstave svoj otok, svoje tradicije i delicije te doprinesu humanitarnoj akciji
Predstavnici otoka Paga vratili su se iz Francuske, gdje su prvi put zajedno sudjelovali u jednotjednoj manifestaciji pod nazivom Dani hrvatske kulture u L’ Aisneu. Naime, ova kulturna manifestacija humanitarnog karaktera, započela je još prije 10 godina, na inicijativu francuske udruge “Prijateljstvo Coucy le Chateau – Hrvatska” i predsjednika udruge, Jean Claude Dumona te Vesne Girardi Jurkić i Nede Ritz, nekadašnjih ambasadorica i stalnih izaslanica Hrvatske pri UNESCO-u. U sklopu ove tradicionalne manifestacije svake godine u Francusku odlaze folklorne skupine iz različitih gradova kako bi prezentirali kulturne običaje svog kraja, bilo da se radi o plesu, pjesmi, gastronomiji, likovnoj umjetnosti ili sportu.
Paški aduti
Tako je ove godine u regiju L’Aisne otputovala ženska klapa “Murtelice” iz Novalje, muška klapa “Povljana” iz Povljane, KUD “Družina” i pjevač Branko Barbir iz Paga i KUD “Matija Gubec” iz Gornje Stubice. Pozvani su bili i predstavnici gradskih uprava pa su u Francusku otputovali iz Novalje Ivan Dabo, gradonačelnik, Ante Dabo, tajnik, Tatjana Peranić Samaržija, direktorica TZG Novalja, iz Paga Andreja Bukša, gradonačelnik, Slavko Pernar, direktor TZG Pag te Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, Antonija Škoda, tajnica i Jelena Škoda, direktorica TZO Povljana. Gornju Stubicu zastupali su Željko Lisak, načelnik Općine i Božidar Sačer, predsjednik KUD-a “Matija Gubec”. Svečano otvorenje 11. izdanja ove manifestacije upriličeno je kao i svake godine u mjestu Coucy le Chateau, a prisutnima se obratila i Lidija Vizek Mrzljak, savjetnica u veleposlanstvu RH u Parizu. “Ova manifestacija postala je stvarna razmjena između dviju zemalja koja svjedoči o plodnoj suradnji između lokalnih zajednica, a uz ovakvu razmjenu iskustava i kulturnih običaja, potrebno je ohrabriti sudionike na osvajanje novih područja kao što su poduzeća i školske institucije.” kazala je Vizek Mrzljak. Na otvorenju je, osim prezentacije plesa i pjesme, postavljena i izložba fotografija Andriane Škunca, ulja na platnu Ines Jurin te izložba slika Stjepana Đinđića – Pište, a Matea Sabalić iz Paga posjetiteljima je demonstrirala izradu paške čipke. Francuzi su također imali priliku kušati paški sir, pršut, slane inćune, baškotine, suhe smokve, mendulat, otočka bijela i crna vina, rakije te druge autohtone okuse. Tijekom svojeg boravka u Francuskoj, folklorne skupine otoka Paga nastupale su u u nekoliko gradova u regiji L’Aisne, a da je zanimanje Francuza za naše kulturne običaje iznenađujuće veliko, pokazale su prepune dvorane u kojima se nastupalo. Doček je svagdje bio doista srdačan, a u gledalištu su redovito bili i francuski novinari koji su kroz dnevni tisak izvještavali o nastupima. Na kraju svakog nastupa, posjetiteljima su podijeljeni turistički promidžbeni materijali. Plaćanje ulaznica nije bilo obvezno već je svatko od posjetitelja ostavio novaca prema vlastitoj odluci, a sav sakupljeni iznos, kao i svake godine, uplaćuje se za neku od humanitarnih akcija u Hrvatskoj.
Promidžba Paga
Boravak u Francuskoj iskorišten je i u promidžbene svrhe, pa je u sklopu tematskog četvrtka u uredu Hrvatske turističke zajednice u Parizu, pred četrdesetak francuskih novinara i predstavnika turističkih agencija održana prezentacija otoka Paga. Osim Marine Tomas Bilet, direktorice pariškog ureda HTZ-a, prisutnima su se obratili i gradonačelnici Ivan Dabo i Andreja Bukša, detaljno opisujući sve turističke pogodnosti ovog otoka. Osim prikazivanja filma s kadrovima otoka, francuskim novinarima i drugim posjetiteljima servirane su domaće delicije i vina otoka Paga, demonstrirana je izrada paške čipke, a sve u ugodnoj atmosferi kojoj je posebno doprinijela klapska pjesma novaljskih Murtelica. Na prezentaciji je bio nazočan i Mirko Galić, veleposlanik RH u Francuskoj koji nije štedio riječi pohvale za ovakav način predstavljanja turizma naše zemlje “Pola milijuna francuskih turista svake godine posjećuje Hrvatsku i osim rijetkih kritika na pojedince, sve drugo su hvalospjevi. Francuzi su zaljubljeni u Hrvatsku, posebno njenu povijest i ljepotu i sada otkrivaju jedan narod koji je drugačiji od onog koji je njima predstavljen dvedesetih godina. Nije lako otkriti nešto novo Francuzima, međutim, ovakvi nastupi uvelike doprinose uvjeravanju o kvaliteti koju pruža Hrvatska, koja je po njima jedna od najljepših zemalja na svijetu. I to kažu svi, od državnika i ministara do običnih ljudi. A ovakvo predstavljanje služi potvrdi takve slike Hrvatske”, naglasio je Galić.