Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Podsjetnik na ratni pakao Vukovara

Autor: Velimir Brkić

14.10.2008. 22:00
Podsjetnik na ratni pakao Vukovara

Foto: Velimir BRKIĆ



Sukošancima je u svojevrsnom ratnom turizmu na licu mjesta omogućeno putovanje kroz “ratni pakao” Vukovara iz 1991. godine. Gotovo neprimjetno omogućeno im je da u dva dana otputuju u prošlost, osjete sadašnjost i zavire u moguću bolju budućnost Iloka, Vukovara i čitavog kraja
Pedesetak darivatelja krvi iz nadasve uspješnog aktiva DDK Sukošan i članova obitelji bili su na dvodnevnom izletu, hodočašću u hrvatski grad patnje, herojski grad Vukovar te u kraljevski grad Ilok, najistočniju točku Republike Hrvatske, smještenu na zapadnim obroncima Fruške gore, uz desnu obalu Dunava u području Srijema. Nakon višesatne vožnje autobusom prvi dan je uz stručnog vodiča proveden u razgledanju Iloka, obilasku tamošnjih kulturnih znamenitosti i iločkih vinskih podruma, uz degustaciju vrhunskih vina i gastronomskih delicija. U Iloku se i noćilo, dok se cijeli drugi dan proveo u Vukovaru.
“Ratni” turizam
Agilni vođa puta Ljubo Pavić, glavni aktivist u sukošanskom DDK-u, sportskim rječnikom rečeno, imao je sreću, “nos”, odabravši vukovarsku turističku agenciju “Danubium tours” i iznimno informiranog, ljubaznog i nadasve strpljivog vodiča, Sanelu Maul, koja je Sukošancima na specifičan način organizirala obilazak Iloka. Potom je u svojevrsnom ratnom turizmu na licu mjesta omogućila putovanje kroz “ratni pakao” Vukovara iz 1991. godine. Nadasve je neprimjetno omogućila da u dva dana otputujete u prošlost, osjetite sadašnjost i zavirite u moguću bolju budućnost Iloka, Vukovara i čitavog kraja.
– Kako ne misliti na potresna radijska izvješća Siniše Glavaševića s Mitnice, Sajmišta, Trpinjske ceste i Vukovarske bolnice u kojoj je dan uoči pada bilo 229 teških ranjenika i sedam novorođenih beba?! Srce vam u podrumima ratne bolnice, Ovčari, Hangaru i Memorijalnom groblju “iz čista mira” počne lupati kao ludo. Dobijete istinsku potrebu da i sami položite vijenac ili se na neki drugi način poklonite svima mučenim, ubijenim i nestalim na tom i drugim mjestima, govori Marko Grdović.
Stigavši na mjesto masovne grobnice na Ovčari, upoznali smo i pukovnika Petra Janjića, ratnim imenom Tromblon. Pričao nam je o svojem bolnom, ratnom iskustvu, o svojim lošim danima provedenim u zarobljeništvu. Njegove priče su nas potaknule da češće razmišljamo o ratnim strahotama u tom herojskom gradu.
Sjećanje na žrtve
Na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja postavili smo vijenac i zapalili svijeće u čast poginulima u Domovinskom ratu. Poklonili se na posljednjem ovozemaljskom počivalištu blagopokojnog generala Blage Zadre i njegova sina Roberta. Poklonilo se i kod Bijelog križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, posjetio Vodotoranj, barokni dvorac grofa Elza, crkva Sv. Filipa i Jakova, prošetalo se ulicama herojskog grada Vukovara. Iako više ništa nije kao što je bilo i premda teško, Vukovar ipak živi dalje.
Tiho, dostojanstveno, puni emocija u mislima na nemile događaje 1991. godine, poginule, mučki ubijene i nestale Vukovarce napustili smo grad heroj Vukovar.
– Svaki pošten čovjek, bio kršćanin ili nekršćanin, trebao bi doći u Vukovar i posjetiti ovo mjesto, rekao je Dado Deranja, strpljivi vozač Puntamike line koji nas je odvezao u Ilok i Vukovar i vratio u Sukošan.


  ILOČKI GVARDIJAN LJETUJE U SUKOŠANU


Svijet je uistinu malen. U crkvi Sv. Ivana Kapistrana, nebeskog zaštitnika Iloka i franjevačkom samostanu dočekao nas je gvardijan fra Oktavijan Nekić iz Jasenica koji je više puta ljetovao u Sukošanu kod domaćina Ante Kerana Težaka. Upoznao nas je s podacima o iločkom samostanu, franjevačkom redu i sv. Ivanu Kapistranu, poznatom borcu protiv krivovjerja i osmanlijskih ratnih pohoda koji je u samostanu umro 23. listopada 1456., tri mjeseca nakon izvojevane pobjede nad premoćnom turskom vojskom pod Beogradom.