Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Priča o posljednjim sabunjarima i kamenarima

Autor: Ivan Stagličić

14.10.2008. 22:00
Priča o posljednjim sabunjarima i kamenarima

Foto: Filip BRALA



Manifestacija “Zadar more” nastavljena je sinoć u Sv. Dominiku projekcijom filma “Posljednji pjeskari i kamenari”, scenarista i redatelja Darka Dovranića iz njegovoga serijala “Brodovi hranitelji” te predavanjem prof. dr. Zdenka Brusića “Oda janjetini”.
Serijal “Brodovi hranitelji” biti se skoro u cijelosti prikazan na “Zadar moru”, a autor, Darko Dovranić predstavio je svoje filmove istaknuvši da drveni brodovi danas u Hrvatskoj odumiru.
– Na poticaj ratnog prijatelja Damira Vickovića, koji je i sam krenuo u obnovu nekih drvenih brodova, rekli smo: hajdemo vidjeti koliko bismo od tog našeg drvenoga blaga mogli spasiti i možemo li preko javnosti dati poticaj da se oni zaštite. Europa se hvali svojim drvenim brodovima, a nama naše drvene brodove osporava, ili ih mi sami sebi osporavamo ali bilo kako bilo, vrijeme je da se probudimo i kažemo, ljudi to je naše, to je naš DNK!, istkanuo je prije projekcije Darko Dovranić
 Prva epizoda “Posljednji pjeskari i kamenari” posvećena je sabunjarima i snimana je oko Privlake, koja je bila centar sabunjarstva, uz Krilo Jesenice, dok su Kukljičani bili poznati kao sabunjari i posebice kao kamenjari koji su od vrha do kraja Jadrana navozili mnoge lučice i mnoge lukobrane s kamenom.
Posljednjim Sabunjarima, slijedit će filmovi o posljednjim brodovima za prijevoz vina, posljednjim drvenim ribaricama i posljednjim “drvenim autobusima”, brodovima za prijevoz turista i izletnika. Peti film iz ove serije nosi znakovito ime “Posljednji pokušaji” i prikazuje nastojanja da se ipak spasi ovo naše drveno blago od propadanja, a bit će prikazan na HTV-u.


 PROGRAM


Srijeda, 15. listopada
Osnivačka skupština udruge “Idro i veslo”
gost: pjesnici Slavko Govorčin i Toni Valčić