Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na “neotkrivenom otoku” sve više turista

Autor: Ivana Burica

14.10.2009. 22:00
Na “neotkrivenom otoku” sve više turista

Foto: vedran SITNICA



Na području Dugog otoka u rujnu se odmaralo čak 25 posto turista više nego lani, a ukupno su ostvarili 13 posto veći broj noćenja. Sa 2.186 dolazaka te sa 10.613 noćenja rujanske brojke na Dugom otoku se mogu ocijeniti fantastičnima. Devetom mjesecu je prethodio odličan osmi sa 9.937 dolazaka i 54.753 noćenja


“Neotkriveni otok” slogan je Turističke zajednice Dugi otok. I zaista, iako je s površinom od 124 kilometra četvorna (dug 43 kilometra, širok do 4,6 kilometara) najveći otok u skupini sjevernodalmatinskih otoka i jedan od najvećih na Jadranu, za razliku od nekih drugih, razvikanih otoka slične veličine, Dugi otok kao da još čeka svoje vrijeme.
No, oni koji njegovu ljepotu jednom otkriju, rado mu se vraćaju. I svake ih je godine sve više. Potvrđuju to i ovogodišnje turističke brojke. “Recesijska” neslavni je epitet koji ova godina sa sobom nosi te je upravo zbog tog epiteta malo tko očekivao dobre turističke rezultate.
Fantastični rujan
Najcrnja očekivanja predviđala su i do 25 posto lošije rezultate pa se svako izjednačenje s lanjskom godinom ili najmanji plus ove godine doživaljava kao golemi uspjeh.
Na području Dugog otoka u rujnu se odmaralo čak 25 posto turista više nego lani, a ukupno su ostvarili 13 posto veći broj noćenja. Sa 2.186 dolazaka te sa 10.613 noćenja rujanske brojke na Dugom otoku se mogu ocijeniti fantastičnima. Devetom mjesecu je prethodio odličan osmi sa 9.937 dolazaka i 54.753 noćenja, što je u dolascima 16, a u noćenjima 9 posto bolje nego u istom lanjskom mjesecu.
Lošiji nego prošlogodišnji bili su lipanj i srpanj. Srpanj je u dolascima podbacio za 10 posto, dok su ostvarena noćenja na razini lanjskih.
Lipanj je bio najgori. U tom je mjesecu Dugi otok posjetilo 16 posto turista manje, a ostvarili su i 20 posto manje noćenja nego u lipnju 2008. godine.
Dakle, kako je sezona odmicala, rezultati su bili sve bolji.
Umjereno zadovoljstvo
– Zadovoljna sam sezonom koja je u svakom segmentu u konačnici bila bolja nego lanjska. Treba istaknuti da za razliku od lani, ove godine pod našom ingerencijom nisu statistički podaci o nautičkom turizmu. No, i od direktorice “Mulića” d.o.o. Nives Beneti, tvrtke pod čijom je koncesijom većina nautičkih vezova na otoku, imamo informacije da je sezona bila bolja od lanjske, kazala je Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Dugi otok.
Kada se ne računaju nautički rezultati, na Dugi otok u prvih devet mjeseci došlo je 22.796 turista, a oni su ostvarili ukupno 126.277 noćenja. Brojke govore da je sezona bila na razini lanjske.
No, Čarić napominje da ipak nije sve toliko ružičasto koliko se na prvi pogled čini.
– Restorateri se žale na mnogo lošiju zaradu nego lani. Iz toga se da zaključiti da se recesija ipak osjetila na kupovnoj moći naših gostiju. Iako ih je bilo otprilike jedanko kao i lani, trošili su osjetno manje. Ipak, dodala bih i da je neki moj vizualni dojam, ali i ostalih Dugootočana, da je turista na otoku bilo manje nego lani. Očito da je paušalno prijavljivanje donijelo pozitivne rezultate u smislu većeg prijavljivanja. Osim toga, ove je godine prosjek noćenja veći nego lani, prokomentirala je Čarić rezultate turističke sezone na Dugom otoku.
Dodajmo još da su što se nacionalne strukture tiče, Talijani bili tradicionalno najbrojniji, na drugom su mjestu bili Slovenci, dok su Nijemci po brojnosti ovogodišnjih posjeta Dugom otoku treća nacija.