Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Načelnici iz Zadarske županije prošetali u narodnoj nošnji svoga kraja

Autor: Damir Maričić

14.10.2009. 22:00
Načelnici iz Zadarske županije prošetali u narodnoj nošnji svoga kraja

Foto: Vedran SITNICA



U narodnoj nošnji zadarskoga kraja kroz zagrebačku Arenu prošetali su: Petar Burčul, Željko Baradić, Joso Klapan, Luka Škara, Ivana Dević, Ante Fabijanić, a pridružila im se i glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović te Dino Vidov i Krste Ramić
U Zagrebu je u prostoru zagrebačke Arene jučer otvorena manifestacija Eko-etno Hrvatska.
Na otvorenju je predsjednica organizacijskog odbora Dijana Katica imala priliku pozdraviti impresivan broj uzvanika na čelu s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem kao izaslanikom premijerke Jadranke Kosor te desetak župana među kojima i Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, kao i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnike desetaka drugih hrvatskih gradova.
Katica je u svom uvodnom izlaganju istaknula činjenicu da je Eko-etno u sedam godina uspio postati respektabilna i samostalna manifestacija odvojivši se od Zagrebačkog velesajma i nastupajući u zagrebačkoj Areni. Zadarski list prije svega zanimao je nastup Zadarske županije i izlagača s našeg prostora na ovom sajmu ruralnih proizvoda, ruralnog turizma, folklora, eko i etno tradicije koju za razliku od većine europskih zemalja mi u Hrvatskoj još uvijek imamo živu.
Svečano otvaranje započelo je u 14 sati, a moramo kazati da su jedne od glavnih zvijezda tog svečanog trenutka bili načelnici mnogobrojnih općina Zadarske županije koji su pred velikim auditorijem prošetali izvorne narodne nošnje svoga kraja. Učinili su to donačelnik općine Galovac Petar Burčul, načelnik Stankovaca Željko Baradić, načelnik Novigrada Joso Klapan, načelnik Škabrnje Luka Škara, načelnica Lišana Ostrovičkih Ivona Dević predstavljajući dinarske nošnje, ali također i predstavnici jadranske tradicije načelnik Paga Ante Fabijanić kojem se pridružila glasnogovornica zadarske županije Vlatka Vučić Marasović, načelnik Pašmana, predstavnici Dobropoljane i Neviđana, načelnik Kali Dino Vidov i načelnik Starigrada Krste Ramić. Popraćeni su burnim pljeskom okupljenih na ovom već tradicionalnom, a sada osamostaljenom sajmu.
Predsjednica Organizacijskog odbora ujedno i predsjednica Uprave Hrvatskog farmera Dijana Katica kazala je tom prigodom kako je u sedam godina i ovaj sajam kao njihova manifestacija, ali i hrvatska sazrela da prihvati i primi samostalnu manifestaciju tradicionalne hrvatske kulture i tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Ovogodišnja manifestacija organizirana je na pet tisuća i petsto četvornih metara prostora s preko dvjesto izlagača, a osim cijele Hrvatske dobila je i međunarodni karakter uključenjem Slovenije, Srbije, Republike Srpske i Češke. Upravo Češku, odnosno Južnomoravsku regiju sa sjedištem u Brnu ovoj je manifestaciji približila Zadarska županija i zadarski župan Stipe Zrilić.
U pojedinačnom predstavljanju svake regije, Zadarska županija predstavljena je u 16 sati, a učinio je to župan Stipe Zrilić najavljujući posebno naše prijatelje iz Južnomoravske regije. Stoga je najprije nastupio zbor Bistoryške da bi potom uslijedila klapa “Sol” iz Paga predstavljajući svoj novi CD Škapular, dok su na pozornici istovremeno paške čipkarice plele čipku koja je upravo uvrštena u kulturnu baštinu UNESCO-a.
Zadarski štand nadahnuo je i kreativno osmislio Neno Stojaković, dok je za gastro ponudu odgovoran bio Renato Kraljev. Zadarska županija s ovakvim nastupom željela je, kao što je istaknuo i župan Zrilić, pokazati da poštuje svoju tradiciju i da ima čime biti ponosna naglasivši:
– Upravo raznolikost koja krasi ovo područje od zavelebitskog, odnosno ličkog do velebitskog, ravnokotarskog i bukovačkog do primorskog i otočnog dijela. Ta raznovrsnost je naše bogatstvo i naš ponos, a ovi ljudi među kojima i načelnici naših općina koji su danas nastupili pokazali su da mi tu tradiciju i taj ponos nastavljamo nositi i stvarati. Preko dvadeset izlagača vrhunskih hrvatskih proizvoda na zadarskom štandu predstavilo je svu šarolikost ovdašnjih autohtonih proizvoda: sireva, maslinovih ulja, vina, soli, proizvoda morskih plodova, meda, džemova, rakija, do paške čipke, ali i proizvoda prijateljske nam južnomoravske regije.
Zadrani, odnosno predstavnici Zadarske županije koja je u više navrata nagrađena najvišim priznanjima ove manifestacije i ovom su prigodom prikazali svu raskoš svoje tradicije i autohtonosti, ali i života s njom u suvremenosti. Stoga neskromno očekujemo da će nastup Zadarske županije i na ovoj 7. manifestaciji biti prepoznat.