Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pobjeda je najlakši recept za zaboraviti poraz

Autor: Roman Morović

14.10.2009. 22:00
Pobjeda je najlakši recept za zaboraviti poraz

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iznimno respektiramo protivnika i nikome od nas nije na kraj pameti da ga podcijenimo ali, jasno, to je protivnik kojega možemo pobijediti i siguran sam da će moji igrači dati sve od sebe da tu utakmicu dobijemo.


Nakon lijepe uvodne pobjede protiv Olimpije i neugodnog poraza tri dana kasnije od Radničkog u Kragujevcu, košarkaši Zadra okrenuli su se pripremama za subotnju utakmicu trećeg kola NLB lige protiv Cedevite. Zadar je na svom terenu uvijek favorit, no opreza nikad dosta. Premda je Cedeviti ovo prva sezona u regionalnoj ligi, već je pokazala da može biti vrlo opasna jer je u prošlom kolu na domaćem parketu pobijedila favorizirani Hemofarm. Momčad Slobodana Subotića do sada je odigrala dvije potpuno različite utakmice.
U prvom kolu protiv Heliosa u Domžalama, Cedevita je odigrala odlično prvo poluvrijeme, te je u jednom trenutku imala čak i velikih 20 razlike, ali je u onda trećoj četvrtini postigla samo devet poena, da bi u posljednjih deset minuta usljedio potpuni pad i prvi ovosezonski poraz. Svega nekoliko dana kasnije, u Podsusedu protiv Hemofarma sasvim druga priča. Gosti su vodili većim dijelom susreta, čak i sa dvocifrenom razlikom, ali Cedevita posljednju četvrtinu dobiva sa 31-19 i dolazi do svoje premijerne pobjede u regionalnoj ligi.
Dakle, i Cedevita i Zadar su u dosadašnjih osamdeset minuta pokazali dva lica. Zadrani će, nakon loše predstave u Kragujevcu, tražiti iskupljenje za poraz, dok će gosti iz Zagreba u dvoranu Krešimira Ćosića sasvim sigurno doći rasterećeni i, bez imperativa, pokušati uzeti bodove na mjestu gdje ih je možda najteže uzeti u cijelom natjecanju. Trener Zadra Zmago Sagadin na jučerašnjoj se press konferenciji još jednom kratko dotaknuo poraza od Radničkog.
Bez euforije i depresije
– U Kragujevcu nismo najbolje funkcionirali i zasluženo smo izgubili tu utakmicu. Mogu vam ponoviti otprilike isto ono što sam rekao u izjavi nakon utakmice, a to je da prije svega moja momčad nije dobro funkcionirala. Jedan od ključnih razloga zašto je to bilo tako je sasvim sigurno dugačak put jer smo do Kragujevca autobusom putovali jedanaest sati. Dan prije utakmice izgledali smo kao zombiji, na dan utakmice malo bolje, ali niti blizu onoga kako smo igrali u prvom kolu ovdje protiv Olimpije. Atmosfera je bila dosta vruća i žestoka tako da ni s te strane nismo djelovali baš najhrabrije, najčvršće i najagresivnije. To je utjecalo prije svega na našu preciznost, slabo smo šutirali. Odlično smo odradili skakački dio kojega smo dobili sa velikom razlikom, ali nismo to uspjeli iskoristiti na pravi način. Na kraju smo imali par otvorenih šuteva, bili smo u prilici doći do pobjede, ali smo vrlo slabo pogađali i zasluženo izgubili – kazao je slovenski strateg.
Sagadin je svjestan da je pred njim i njegovim igračima još mnogo posla, a najbolji način da zaborave na poraz je taj da se odmah usredotoče na susret s Cedevitom i pobjedom pokušaju isprati gorak okus iz Kragujevačkog Jezera.
– Dobre momčadi nisu previše euforične kada dobiju utakmicu i ne smiju biti depresivne kada izgube. To je moja poruka, prije svega mojim igračima. Jučer smo to malo analizirali, a danas se okrećemo našem idućem protivniku, Cedeviti. Donekle ih poznajemo jer smo igrali s njima na pripremnom turniru u Širokom (pobjeda Zadra 84:65, op.a.). Ipak, treba naglasiti da to nije bila ova Cedevita s kojom igramo sutra jer tada nisu imali Andersona i Opačka, tako da je ovo sada jača momčad od one koju smo pobijedili prije mjesec dana u Širokom.
Ne podcijeniti Cedevitu
U sastavu Cedevite do sada je najviše pokazao kanadski reprezentativni play Jermaine Anderson koji je Heliosu zabio 16 poena uz 9 asista, a Hemofarmu 24 poena, uz šest skokova i četiri asista. Protiv Hemofarma je odličnu partiju odigrao i centar Andrija Žižić (23p), kao i Ivan Opačak (18p), a Zadrani će sasvim sigurno morati pripaziti i na drugog Amerikanca Thomasa Mobleya, te reprezentativca Damjana Rudeža.
– Imaju respektabilan sastav. Svi igrači koje su ove godine doveli su vrlo iskusni i kvalitetni počevši od Andersona, Mobleya i Žižića, pa onda su tu Opačak, Rudež, Krasić, Subotić. Od prošle sezone ostali su centri Kaštropil i Kuljanin, te Petrović, Kovačević i Primorac. Sve skupa, to je momčad koja zaslužuje respekt i vjerojatno će iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje i bolje. Sigurno je da nam neće biti lak protivnik.
Kako Zadar treba igrati da sutra u svojoj dvorani ne dopusti iznenađenje i upiše nova dva boda na svoj konto?
– Mi moramo krenuti od prvog trenutka sa žestokom i čvrstom obranom, želimo dobiti skok i igrati sa što više protunapada i lakih koševa. U pozicijskom napadu moramo pronaći neku ravnotežu u igri po dubini i po širini. Ne smije nam se događati da šutiramo previše, onda i kada nas ne ide šut za tricu. Moramo više igrati po dubini i to je ono na čemu ću svakako inzistirati na ovoj utakmici. Ne smijemo ovisiti samo o šutu za tri, a kada nas to ne ide, da onda nemamo drugih rješenja – kazao je Sagadin koji je za kraj istaknuo.
– Iznimno respektiramo protivnika i nikome od nas nije na kraj pameti da ga podcijenimo ali, jasno, to je protivnik kojega možemo pobijediti i siguran sam da će moji igrači dati sve od sebe da tu utakmicu dobijemo – zaključio je trener Zadra.
Rančića se isplati čekati
Damir Rančić pripremama Zadra priključio se tek početkom devetog mjeseca. Razlog tomu je što ga je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša do posljednjeg trenutka držao u neizvjesnosti hoće li ga ili neće povesti na Eurobasket u Poljsku, iako je bilo poprilično jasno da je Repeša već ranije imao zacrtanu dvanaestorku. Nakon toga, Rančića je zadesila i neugodna ozljeda prepone zbog koje je propustio i posljednji dio priprema, koji mu je trebao poslužiti za uigravanje s ostatkom momčadi. Sve se to moralo osjetiti na njegovoj igri u prve dvije utakmice gdje prvi zadarski šuter nije bio na svojoj uobičajenoj razini. No, radi se o igraču koji će, kada dođe u pravu formu, u kakvoj je bio krajem prošle sezone, biti jedno od najjačih zadarskih napadačkih oružja i zato ga u svakom slučaju vrijedi čekati i strpljivo ga i postepeno vraćati u sistem.
– Rančić još uvijek nije u punom treningu i igra toplo-hladno tako da nije onaj pravi i ne igra onako kako od njega očekujemo. Svi ostali su u nekom normalnom stanju i daju ono što se od njih očekuje – kazao je trener Sagadin.
Perić: „Trebamo gledati naprijed”
Hrvoje Perić žali za propuštenom prilikom u Kragujevcu, ali svjestan je da on i njegovi suigrači sada moraju zaboraviti tu utakmicu i koncentrirati se na subotnji ogled s Cedevitom.
– Što se tiče utakmice u Kragujevcu, mislim da je trener Sagadin više manje sve rekao. Mogu samo reći da mi je žao, kao i svim mojim suigračima, što smo izgubili, iako smo imali dobru priliku. Međutim, što je tu je, tek je drugo kolo i ništa još nije izgubljeno. Trebamo gledati naprijed, prema idućoj utakmici s Cedevitom i maksimalno se pripremiti za nju – kaže Perić.
Car: „Izvući pouke iz poraza”
– U Kragujevcu smo imali svoje prilike, nismo ih iskoristili i žao nam je što smo izgubili tu utakmicu. Ipak, mislim da nema previše smisla sada tugovati za tim bodovima, nego možemo samo izvući pouke iz tog poraza, zaboraviti ga što prije i krenuti dalje. Sada se trebamo maksimalno koncentrirati na utakmicu s Cedevitom i morat ćemo biti vrlo oprezni jer se radi o vrlo iskusnoj i dobroj momčadi. Ne smijemo ih podcijeniti i moramo dati sve od sebe da dobijemo tu utakmicu – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare igrač Zadra Marko Car.