Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prevarila staricu obećavši joj veću mirovinu i drva za ogrjev

Autor: Suzana Bandić

14.10.2009. 22:00
Prevarila staricu obećavši joj veću mirovinu i drva za ogrjev

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Rekla mi je da će mi donijeti pet metara drva za ogrjev, da će mi srediti veću mirovinu i osloboditi me plaćanja poreza. Znala je da primam pomoć od 500 kuna mjesečno i da živim sama, ispričala je prevarena baka Tonka


Cijelu noć ja nisam spavala, a od jutros sam popila samo malo kave. U mojih 88 godina nikad nisam bila ovako oparena. Prevarila me i gotovo – sa suzama u očima pojadala nam se krhka starica, 88-godišnja Tonka Peroš iz Zatona.
Ona je, naime, najnovija žrtva drske prevarantice koja joj je u ponedjeljak oko 14 sati ušetala u kuću i predstavivši joj se kao osoba koja brine za starije na prijevaru odnijela tisuću i petsto kuna.
Prevarantica smislila uvjerljivu priču
– Rekla mi je da će mi donijeti pet metara drva za ogrjev u ponedjeljak i neka obavezno u jutarnjim satima budem u kući. Znala je da primam pomoć od 500 kuna mjesečno i da živim sama, ispričala nam je baka Tonka dodajući kako joj je spretna “dobrotvorka” složila cijelu priču kako će joj pomoći da u buduće bude oslobođena plaćanja komunalne naknade i pobrinuti se da joj povise mirovinu na 1.000 kuna mjesečno. Pojasnila joj je kako joj isplaćuju samo 500 kuna mjesečno jer joj obustavljaju mjesečni porez od još 500 kuna. Kako bi joj sve to sredila, zatražila je od nemoćne starice 1.500 kuna koje joj je ona, povjerovavši u cijelu tu priču, na koncu i dala. No, kako bi priča bila još uvjerljivija prevarantica je baki Tonki rekla da ona sve to zaslužuje s obzirom na njezine godine te joj je još rekla i da zna kako boluje od reume pa joj je ostavila dvije kreme i račun iz paragon bloka na iznos od 332,92 kune.
U kući s bakom Tonkom zatekli smo i gospođu Grozdanu, geranto domaćicu pri Općini Zaton, koja ju svakodnevno posjećuje i pomaže joj u svakodnevnim kućanskim poslovima.
– Rekla sam joj da ne prima u kuću nepoznate osobe i da bude pažljiva jer smo prošle godine imali sličan slučaj tu u mjestu. Očito je riječ o spretnoj i iskusnoj prevarantici kad ju je uspjela tako izigrati. Ta osoba najvjerojatnije zna da je ovo vrijeme kada riješavamo ogrjev starijim i nemoćnim osobama, zaključila je Grozdana dodavši kako su joj mještani rekli da su u ponedjeljak vidjeli automobil osječkih registracija i u njemu muškarca i ženu koja odgovara opisu ove prevarantice. A po sjećanju bake Tonke, riječ je o ženi u dobi između 30 i 40 godina, srednjeg rasta, tamne kose i puti te punačkijeg stasa.
Tek kasnije shvatila da je prevarena
Tek predvečer baka Tonka je shvatila kako je prevarena jer joj je prevarantica rekla kako treba obići još jednu obitelj u njenom susjedstvu pa da će se nakon toga vratiti. Kako to do sumraka nije učinila ona se požalila sinu i nevjesti koji su, nakon što im je ispričala cijelu priču, o događaju obavijestili zadarsku policiju.
Zadarska policija još traga za nepoznatom prevaranticom, a ujedno upozorava građane, posebno starije životne dobi, da ne nasjedaju na ovakve ili slične prijevare, a ujedno mole i da ih se obavijesti o svakom eventualnom pokušaju.
Zadarska policija još uvijek traga za većim brojem nepoznatih počinitelja koji su ordinirali na području PU zadarske i čije su žrtve bile mahom osobe starije životne dobi, no do ovog slučaja, nikada prije nije zabilježena ovakva vrsta prijevare. Početkom ljetne sezone, podsjetimo, prevaranti su na širem zadarskom području najprije nasamarili više osoba trikom sa “zlatnim lančićem” i masažerima, a potom se pojavila i nova vrsta prijevare, ona “skupocjenim” skalpelima.
Protiv nepoznate ženske osobe zadarski su policajci jučer podnijeli kaznenu prijavu zbog prijevare te mole sve građane ukoliko primjete sumnjive osobe u svom okruženju da ih obavijeste na broj 92 ili da se jave u najbližu policijsku postaju.