Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tjedan događanja vezanih uz more

Autor:

14.10.2009. 22:00
Tjedan događanja vezanih uz more


U razdoblju od 17. do 24. listopada održat će se manifestacija ZadarMore koju će obilježiti brojna događanja vezana uz temu mora, a među njima valja istaknuti izložbe skulptura i maketa starih brodova, kulinarski obračun, razna stručna predavanja i prikaze pomorskih zanata i vještina, a neće nedostajati ni pjesničkih večeri i klapske pjesme. Sam kraj manifestacije obilježit će regata pod nazivom “Zadarska Koka” koja je otvorenog tipa i svi jedriličari su dobrodošli. Sva događanja tijekom tjedna organizirana su u crkvi Sv. Dominika od 19 sati.
Početak manifestacije održat će se u subotu u Varoši gdje će se u Stomorici u 11 sati održati “Kulinarski obračun – tri kuhara”. kuhat će Renato Kraljev, Boris Vukić i Livio Perin dok će goste zabavljati i Klapa Ardura, voditeljica će biti Ana Marušić. Večer je rezervirana za feštu.Otvorenje manifestacije je u ponedjeljak u crkvi Sv. Dominika, gdje će od 19 sati posjetitelji moći vidjeti zanimljive izložbe i dokumentarni film Davora Šarića, Marka Novoselića i Davora Klarina. Nakon čega će se uz moderatora Antu Mihića moći porazgovarati s umjetnicima, a posjetitelji će moći uživati i u zvucima klape Ardura.
Utorak je rezerviran za predavanje Irene Radić Rossi, te kratki film Marina Mijata o gajeti Cicibela. U srijedu će se održati dva predavanja, Roberta Mohovića i Vladimira Skračića. Četvrtak je rezerviran za predavanje Svetka Perkovića o srednjim pomorskim školama i Jedriličarski klub Sv. Krševan koji obilježava 10 godina postojanja. U petak će biti prikazani filmovi Darka Dovranića s HTV-a te predavanje Mithada Kozličića.
U subotu 24. listopada na Narodnom trgu će se od 11 sati održati zanimljive radionice o pomorskim zanatima i vještinama kao kalafatavanje, pletenje mreža, pjumbivanje konopa, izrada stupe, radionice čvorova. Pripremat će se i degustirati ribarska spiza, oslikavati bačve, a gostovat će i katalonski pjesnik Josep Piera. Uz voditelja Gordana Kurtovića, posjetitelje će zabavljati i klapa Kondura. S početkom zabavnog programa na Narodnom trgu, na Rivi i JK Uskok započet će regata “Zadarska koka”.