Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Kamen do kamena – suhozid”

14.10.2010. 22:00
“Kamen do kamena – suhozid”


Organizacijom ovog predavanja u Starigradu želi se pružiti podrška inicijativi te unaprijediti svijest lokalne zajednice o važnosti očuvanja kulturne baštine za održavanje vlastitog kulturnog identiteta te za unaprjeđenje uvjeta za razvoj turizma kao osnovne gospodarske grane, kazala je Marasović
Zanimljiva radionica i predavanje “Kamen do kamena – suhozid” održani su u srijedu u Starigradu, a na njemu je dana podrška inicijativi za očuvanje i zaštitu suhozidnog krajolika. Predavanje u hotelu “Alan” i radionicu s učenicima OŠ Starigrad Paklenica održala je dr. sc. Aleksandra Faber, a cilj projekta je aktualizirati pitanje očuvanja i zaštite tradicijske arhitekture suhozida te upoznati javnost s inicijativom za očuvanje i zakonsku zaštitu suhozidne gradnje.
Aleksandra Faber je voditeljica nacionalnog programa “Kamen, suhozidna gradnja i krajobraz Jadrana” te pokretač ideje o zakonskoj zaštiti suhozidne arhitekture u koju pored suhozida spadaju i drugi objekti, poput stambenih objekata, bunara, mlinova, torova za stoku, mostova, gradina i mirila.
Organizatori predavanja i radionice za djecu su Javna ustanova Nacionalni park Paklenica i Turistička zajednica općine Starigrad, koji su do sada na području općine Starigrad već realizirali niz projekata vezano za očuvanje kulturne baštine na svom području, poput obnove gusterni i bunara, sanacije i turističke valorizacije mirila, inventarizacije kulturno-povijesnih objekata i lokaliteta, uređenja poučne staze “Kratko putovanje kroz prošlost”, uređenja etnokuće Marasović, obnove gradine Paklarić.
– Organizacijom ovog predavanja u Starigradu želi se pružiti podrška inicijativi te unaprijediti svijest lokalne zajednice o važnosti očuvanja kulturne baštine za održavanje vlastitog kulturnog identiteta te za unaprjeđenje uvjeta za razvoj turizma kao osnovne gospodarske grane na podvelebitskom području, kazala je Marijana Marasović, predsjednica TZ Starigrad.
Inicijativu je koordinirala i Udruga “Suhozid” iz Kolana na otoku Pagu, a do sada su se uključili i Grad Novalja, Općina Kolan i Mali Lošinj te je podržali brojni drugi gradovi i općine. Cilj je postići zakonsku zaštitu suhozidne gradnje čime bi se ista očuvala kao prepoznatljivi element krajolika na jadranskog obali i vrijedan dio hrvatske kulturne baštine.