Mjesni odbori najbolja mogućnost građanima u rješavanju problema

Slika korisnika admin
hns_press
Filip BRALA
Vijeća mjesnih odbora imaju svoja prava i mogućnosti, među kojima i traženje sredstava iz pretpristupnih fondova EU, istaknuto je na konferenciji za medije

Izjaviti da su izbori za mjesne odbore beznačajni ili manje značajni od ostalih izbora, mogu samo oni političari kojima je cilj i dalje imati monopol nad građanima, izjavio je jučer na konferenciji za medije u prostorijama zadarskog HNS-a Zlatko Koračević, dopredsjednik Kluba HNS-a u Saboru.

Koračević je naglasio da su upravo mjesni odbori elementarna stvar politike te najbolja i najbrža mogućnost građanima da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme zajednice. Naglasio je da su u Varaždinskoj županiji mjesni odbori vrlo utjecajni i učinkoviti čimbenici lokalne vlasti.

- Mjesni odbori, točnije vijeća mjesnih odbora, imaju svoja prava i mogućnosti, a jedno od tih prava jest i da se zatraže sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a za razne programe, pogotovo one koji su orijentirani na očuvanje kulturne baštine. Upravo je kulturna baština najvažniji dio našeg nacionalnog identiteta o kojem svi govore. Zbog toga što lokalna vlast i država gotovo ništa ne rade na informiranju građanstva o ovim mogućnostima, mi u HNS-u smo odlučili obilaziti hrvatske gradove i održavati predavanja na kojima ćemo građanima pojasniti kakve su njihove mogućnosti, rekao je Koračević.

Predsjednica zadarske Podružnice HNS-a Vesna Sabolić, kao primjer je navela očuvanje arbanaškog govora, koji je dio tradicije i kulturne baštine Zadra i Hrvatske.

- Arbanasi svoj govor neće moći očuvati ako im ne pomogne i Grad Zadar, a upravo mjesni odbor može napraviti puno na osmišljavanju i realizaciji takvog projekta.

HNS-ovci su pozvali građane Zadra da sudjeluju na izborima za mjesne odbore koji će se održati 14. studenoga te podsjetili kako su nekadašnje mjesne zajednice izvrsno funkcionirale u rješavanju mnogih gradskih problema, upravo jer su sami građani bili ti koji su stvar uzeli u svoje ruke.

Zadarski HNS tim je povodom jučer organizirao i predavanje u GKZD Arbanasi na temu "Strukturni i kohezijski fondovi i regionalni razvoj".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika puina
MO-i mogu NEŠTO napraviti SAMO AKO - su DOVOLJNO blizu "OLTARA" - su DOVOLJNO ZANIMLJIVI "OLTARU" Nabrojan je JEDAN JEDINI MO u članku, s JEDNIM JEDINIM projektom ZNAČAJNIM za to područje. a PROŠLE su 4 GODINE mandata
Slika korisnika puina
PROBLEM je I taj, što su skoro SVI MO BLIZU "OLTARA"