Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mjesni odbori najbolja mogućnost građanima u rješavanju problema

14.10.2010. 22:00
Mjesni odbori najbolja mogućnost građanima u rješavanju problema


Koračević je naglasio da su upravo mjesni odbori elementarna stvar politike te najbolja i najbrža mogućnost građanima da rješavaju svoje probleme
Izjaviti da su izbori za mjesne odbore beznačajni ili manje značajni od ostalih izbora, mogu samo oni političari kojima je cilj i dalje imati monopol nad građanima, izjavio je jučer na konferenciji za medije u prostorijama zadarskog HNS-a Zlatko Koračević, dopredsjednik Kluba HNS-a u Saboru.
Koračević je naglasio da su upravo mjesni odbori elementarna stvar politike te najbolja i najbrža mogućnost građanima da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme zajednice. Naglasio je da su u Varaždinskoj županiji mjesni odbori vrlo utjecajni i učinkoviti čimbenici lokalne vlasti.
– Mjesni odbori, točnije vijeća mjesnih odbora, imaju svoja prava i mogućnosti, a jedno od tih prava jest i da se zatraže sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a za razne programe, pogotovo one koji su orijentirani na očuvanje kulturne baštine. Upravo je kulturna baština najvažniji dio našeg nacionalnog identiteta o kojem svi govore. Zbog toga što lokalna vlast i država gotovo ništa ne rade na informiranju građanstva o ovim mogućnostima, mi u HNS-u smo odlučili obilaziti hrvatske gradove i održavati predavanja na kojima ćemo građanima pojasniti kakve su njihove mogućnosti, rekao je Koračević.
Predsjednica zadarske Podružnice HNS-a Vesna Sabolić, kao primjer je navela očuvanje arbanaškog govora, koji je dio tradicije i kulturne baštine Zadra i Hrvatske.
– Arbanasi svoj govor neće moći očuvati ako im ne pomogne i Grad Zadar, a upravo mjesni odbor može napraviti puno na osmišljavanju i realizaciji takvog projekta.
HNS-ovci su pozvali građane Zadra da sudjeluju na izborima za mjesne odbore koji će se održati 14. studenoga te podsjetili kako su nekadašnje mjesne zajednice izvrsno funkcionirale u rješavanju mnogih gradskih problema, upravo jer su sami građani bili ti koji su stvar uzeli u svoje ruke.
Zadarski HNS tim je povodom jučer organizirao i predavanje u GKZD Arbanasi na temu “Strukturni i kohezijski fondovi i regionalni razvoj”.