Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neumorni šetač kroz ulice i ljude Zadra

14.10.2010. 22:00
Neumorni šetač kroz ulice i ljude Zadra


U atelieru Beninijevih u srijedu navčer je održana pjesnička večer u čast Dragutinu Herendi, nedavno preminulom zadarskom pjesniku. Tom su prigodom gosti ateliera bili Milan Miočić-Stošić, Senka Paleka-Martinović i Emil Šprljan.
Najavivši uvodnu riječ Senke Paleke-Martinović, prisne suradnice pokojnoga Herende, Miočić-Stošić je kazao kako je Dragutin Herenda bio čovjek grada Zadra koji je ostavio traga u svim djelatnostima kojima se, usprkos zanemarivanju, bavio.
– O Dragi ne mogu govoriti nego subjektivno. Njegovom je smrću ovaj naš planet, ionako siromašan ljudima, izgubio čovjeka. Bio je jedini neumorni šetač kroz ulice i ljude ovoga grada. Zadar kao da je izgubio adrese ulica u kojima je stanovao. Lucidan, topao i vjeran nikada nije promijenio svoje lice i izveo ga u šetnju. Smatrao je da je vitez bez rana poput ratnog profitera. Njegove su pjesme bile silazak u sebe, pobuna protiv licemjerja kojim je bio okružen. Drago nije nikada želio pripadati muzeju građanske umjetnosti, kazala je prije čitanja Herendinih pjesama, između ostalog, Senka Paleka Martinović.