Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Povratak u očinsku kuću”

14.10.2010. 22:00
“Povratak u očinsku kuću”


Jučer je na vječni počinak ispraćen Ratko Petrić, akademski kipar i umirovljeni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, koji je umro u Zagrebu u utorak, 12. listopada. U nazočnosti najbliže rodbine, brojnih kolega, prijatelja, znanaca i poštovalaca, dr. Zvonimira Vrančića, gradonačelnika i Radovana Dunatova, pročelnika Odjela za kulturu te niza gradskih intelektualaca i mještana Belafuže, od pokojnoga Ratka najprije se oprostio prof. Dalibor Jelavić, dekan Akademije likovnih umjetnosti.
– S nevjericom i tugom smo primili vijest o odlasku dragog nam kolege, poštovanog i cijenjenog profesora Ratka Petrića. Iako smo bili svjesni njegova narušenoga zdravlja, vjerovali smo da ćemo ga još dugo susretati u privatnom i javnom životu i biti svjedoci njegova plodnog umjetničkog djelovanja, kao autora enormne energije, kvalitetnog umjetničkog opusa koji ga svrstava među najzanimljivije osobnosti domaće suvremene umjetničke scene (…) Nakon školovanja na Akademiji svoj je život posvetio umjetnosti djelujući kao član skupine Biafra. Prepoznat je kao autor autentičnog likovnog izraza, najčešće provokativnog, duhovnog i socijalno angažiranoga. Svom bogatom opusu pridodao je i utemeljenjem likovne kolonije i Parka skulptura u Jakovlju te je i inicijator Aleje skulptura u Zagrebu (…) Zbog svog bogatog umjetničkog kiparskog i pedagoškog opusa i nasljeđa koje nam je ostavio, naš dragi kolega profesor Ratko Petrić će nam ostati u trajnom i živom sjećanju – rekao je između ostaloga prof. Jelavić.
Potom se u ime brojnih prijatelja i kolega od pok. Ratka oprostio prof. Stjepan Gračan, kao i Petrić, jedan od suutemeljitelja skupine Biafra. Prof. Gračan istaknuo je Petrićevu predanost umjetnosti te njegovu plemenitost.
Vjerski obred predvodio je don Anđelko Buljat, župnik u Belafuži. U svojoj nadahnutoj propovijedi don Buljat rekao je i da je pok. Ratko bio nadasve plemenita osoba, kao i da će ga njegova rodna Belafuža pamtiti i po djelima koja je stvorio i ostavio.
– Povratak u očinsku kuću za svakog je kršćanina zapravo radosni događaj – kazao je don Buljat govoreći o tomu da istinski kršćani, kakav je bio i pok. Ratko, prestanak života na zemlji doživljavaju drugačije od ostaloga svijeta.
U obiteljski grob pok. Ratko Petrić položen je uz zvuke melodije Fala, a sv. misa zadušnica održana je u belafuškoj crkvi odmah nakon pokopa.