Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Raste “Sveti Roko”

14.10.2010. 22:00
Raste “Sveti Roko”


KUD “Sv. Roko” trenutačno broji sedamdeset članova, od kojih je tridesetak aktivnih i 25 djece. Unutar KUD-a djeluju četiri sekcije: folklorna, dramska, pjevačka i glagoljaška
Nakon sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima, gdje je pored KUD-a “Luzarica” iz Pridrage, nastupio KUD Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova, trenutačno su članovi u pripremi za nadolazeća događanja.
Pred filipjancima je skorašnje sudjelovanje na Međunarodnoj smotri KUD-ova “Kamena ljepotica” u Grudama. Za Božić KUD će svome mjestu darovati božićni koncert nazvan “Osluhni unutarnje zvono”. U organizaciji koncerta sudjelovat će domaća Muška klapa “Cantus”, OŠ “Sv. Filip i Jakov” te plesna skupina Ivana i Nikoline Baričić.
Tijekom protekle dvije godine KUD “Sv. Roko” okuplja zaljubljenike u stare običaje svoga mjesta. U razgovoru s predsjednikom KUD-a Ivanom Eškinjom-Lantana doznajemo da su dobili nove nošnje namijenjene pomlatku.
– U suradnji s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja sašivene su nošnje. S obzirom da nam broj članova raste sa 15 na 25, bilo je nužno da sašijemo novu nošnju, a u tome su nam pomogli savjeti stručnjaka s Etnološkog muzeja, kazuje Eškinja.
KUD “Sv. Roko” trenutačno broji sedamdeset članova, od kojih je tridesetak aktivnih i 25 djece. Unutar KUD-a djeluju četiri sekcije: folklorna, dramska, pjevačka i glagoljaška.
KUD je do sada ostavio vrlo važan trag nastupajući na brojnim manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru, “Dani cvijeća Zadarske županije”, 12. susret KUD-ova “Hruševec 2009.” u Hruševcu Kupljenskom, na susretu folklora u Polači, Sv. Petru, Turnju, Biogradu n/M, Raštanima Donjim i na “Noći punog miseca” u Zadru.
– U organiziranju manifestacija i različitih događanja veliku pomoć i podršku pružaju nam mještani. Kad god nam zatreba, oni su spremni ‘ruku pružiti’, ističe predsjednik KUD-a.
KUD “Sv. Roko” do sad je u svom radu ostvario izvrsnu suradnju s KUD-om “Maslina” iz Turnja, KUD-om “Sveti Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih, KUD-om “Kralj Tomislav” iz Biograda, KUD-om “Kukljica”, KUD-om “Sv. Luka” iz Ždrelca, KUD-om “Bokolje” iz Dobropoljane i KUD-om “Nevijana” iz Neviđana.
Tijekom godine KUD organizira manifestacije “Brodom po Pašmanskom kanalu” kojom se želi oživiti nekadašnja tradicija komunikacije kopna i otoka koja je u prošlosti bila puno življa i učestalija. Potom KUD sudjeluje u organizaciji proslave blagdana Sv. Roka koji se obilježava 16. kolovoza i tad se održava manifestacija naziva “Do budućnosti po tragovima vlastite prošlosti”.