Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski školarci prikupljaju sredstva za izgradnju škole u Etiopiji

14.10.2010. 22:00
Zadarski školarci prikupljaju sredstva za izgradnju škole u Etiopiji


Školovanje jednog osnovnoškolca u Africi košta 50 eura godišnje, srednjoškolca 100 eura, a studenta 150 eura. Onaj tko se odluči pomoći jednom djetetu u Africi i osigurati mu školovanje, može to učiniti i dobiti fotografiju djeteta kojemu pomaže te pratiti njegovo školovanje i razvoj tijekom godina
Jučer je u OŠ Šime Budinića održana manifestacija “Dani kruha” koja je ujedno bila i prva aktivnost ove škole u sudjelovanju u projektu “Škole za Afriku”. Riječ je o Unicefovom projektu čiji je cilj prikupljanje pomoći za djecu Etiopije, odnosno sredstava za izgradnju i opremanje škole u ovoj afričkoj zemlji. U tu su svrhu učenici jučer prodavali kruh i kolače te tako zajednički obilježili i Dane kruha, ali i projekt “Škole za Afriku”. Ovom je prilikom upriličen i prigodni program za koji su učenici priredili nekoliko zanimljivih recitala i igrokaza na temu kruha, a okupljenima se obratio i Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića, dok je Božji blagoslov udijelio fra Veselko Grubišić, župnik u župi Srca Isusova.
– Želim zahvaliti svima koji su doprinijeli da se ovaj događaj, kao i ova humanitarna akcija, ostvari. Osobito zahvaljujem učenicima i njihovim roditeljima koji su za danas pripremili sve ove proizvode. Zato vas pozivam da se pridružite akciji, jer svaka vaša kupnja je dobrodošla. Sudjelovat ćete u velikoj akciji, učiniti dobro djelo i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, kazao je Čular.
Prije blagoslova i župnik je pozdravio okupljene učenike te s njima podijelio nekoliko važnih informacija o školovanju djece u Africi.
– Ovih dana u Zadru boravi i jedan naš misionar, svećenik koji već 38 godina boravi u Kongu, a s obzirom da je 20 godina proveo u Africi, dobro znam tamošnju situaciju. Školovanje jednog osnovnoškolca u Africi košta 50 eura godišnje, srednjoškolca 100 eura, a studenta 150 eura, kazao je fra Veselko Grubišić, pojasnivši kako onaj tko se odluči pomoći jednom djetetu u Africi i osigurati mu školovanje, može to učiniti i uz pomoć spomenutog misionara te dobiti i fotografiju djeteta kojemu pomaže te pratiti njegovo školovanje i razvoj tijekom godina.
Voditeljice ovog projekta u OŠ Šime Budinić su Jagoda Gauta, školska psihologinja i Marina Fabijanić, vjeroučiteljica, koje pojašnjavaju kako su u projekt uključeni svi učenici od prvog do osmog razreda, a osim njihove škole, priključila se još nekolicina osnovnih i srednjih škola Zadarske županije.
– Za sudjelovanje u ovom projektu osmislili smo brojne aktivnosti koje ćemo provoditi tijekom cijele godine. Prva od tih aktivnosti je današnja prodaja krušnih proizvoda, koje su pripremili roditelji učenika te plodova zemlje, koje su također donirali roditelji, a koji se danas prodaju za pet kuna, kazala je Fabijanić, najavivši potom sve ostale aktivnosti koje će ova škola provoditi tijekom ove školske godine.
 


Obrazovanje za osam milijuna djece


Projekt “Škole za Afriku” razvio je 2004. godine UNICEF u suradnji sa Zakladom Nelson Mandela i Hamburškim društvom za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, kako bi se djeci u šest zemalja – Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu omogućilo školovanje. Ove godine, UNICEF je svoju brigu za školovanje djece u okviru inicijative “Škole za Afriku” proširio na još pet zemalja i to Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger.
Cilj ovog projekta je omogućiti obrazovanje za osam milijuna djece iz 11 afričkih zemalja. UNICEF će pomoći izgraditi nove ili popraviti stare školske objekte, a djeca će dobiti knjige, bilježnice, olovke i ostale školske potrepštine. Također, UNICEF će educirati učitelje obrazovnim metodama prilagođenima djeci, a važno je istaknuti da su se lokalne zajednice aktivno uključile u gradnju škola te preuzimaju odgovornost za vlastitu administraciju, što je vrlo važan preduvijet za održivost rezultata.
Gotovo polovica stanovništva u supsaharskoj Africi preživljava s manje od jednog dolara na dan, što je manje od 5 kuna. Djeca iz siromašnih obitelji u Africi izloženija su riziku od pothranjenosti, izrabljivanja, zlostavljanja i zaraze HIV-om. Za većinu afričke djece obrazovanje predstavlja jedini način da se izvuku iz siromaštva. Samo oni koji znaju čitati, pisati i računati mogu se nadati bolje plaćenom poslu kada odrastu.




 


Što se može nabaviti donacijama?


Knjige i bilježnice za dva učenika za jednu školsku godinu – 95,00 kuna
Klupe i stolice za dva učenika – 190,00 kuna
Dodatna edukacija učitelja – 325,00 kuna
Sportska oprema za jednu školu – 500,00 kuna
“Škola u kutiji” – kovčeg pun stvari koje se mogu naći u učionici (bilježnice, olovke, gumice, škare, ploča), a koji se upotrebljavaju u izvanrednim situacijama. Svaki kovčeg ima dovoljno pribora za jednog učitelja i 80 djece – 625,00 kuna
Obnova i opremanje učionice klupama i stolicama, pločom i učiteljskim stolom – 10.700,00 kuna
Uspostava i opremanje centra za obrazovanje djece koja su napustila redovno školovanje – 25.000,00 kuna