Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novi koordinatori kreću “od nule”

14.10.2011. 22:00
Novi koordinatori kreću “od nule”


Za ispitnog koordinatora u našoj školi imenovana je nova osoba, to je Ivana Sučić, profesorica njemačkog jezika. Mi smo je izabrali, a NCVVO je prihvatio našu odluku, kazao je Ranko Artuković


Predprijave učenika završnih razreda četverogodišnjih srednjih škola za polaganje ispita državne mature u ljetnom roku školske godine 2011./2012. započele su još početkom ovog mjeseca, a traju do danas. Naime, popunjene i potpisane obrasce predprijava učenici moraju zaključno do 15. listopada 2011. predati ispitnom koordinatoru. Kako je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, predprijave se provode popunjavanjem obrasca za predprijave i ne mogu se obavljati elektroničkim putem. Također je objavljeno da učenici koji namjeravaju prijaviti ispite državne mature u ljetnome roku ove školske godine popunjavaju obrazac prema prošlogodišnjim uvjetima, koje mogu pogledati na stranici www.postani-student.hr pod poveznicom Studijski programi. Uvjeti za upis na visoka učilišta u akademskoj godini 2012./2013. bit će poznati do početka prijava ispita državne mature 1. prosinca 2011. godine, a pristupnici koji su već završili srednje obrazovanje u Republici Hrvatskoj ili su ga završili ili ga završavaju izvan Republike Hrvatske, nisu dužni ispuniti predprijave.
Ono što je obilježilo ovogodišnji početak provedbe državne mature je i vijest o smjeni 50 ispitnih koordinatora državne mature, a smijenio ih je NCVVO, među kojima je i nekoliko zadarskih koordinatora. Poznato je da je jedan od 50 smijenjenih koordinatora iz zadarske Gimnazije Jurja Barakovića, koja je u svibnju, usred provedbe prošlogodišnje državne mature u javnosti bila poznata po aferi zbog eseja iz hrvatskog jezika. Poznata je to priča o 14 eseja državne mature učenika Gimnazije Jurja Barakovića kod kojih su zbog gotovo identičnog navođenja citata ispravljači posumnjali na nepravilnosti. Iako su naposljetku maturanti kažnjeni smanjenjem broja bodova zbog nedostatka originalnosti, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković sada smatra da je upravo zbog afere njihov ispitni koordinator razriješen s te dužnosti. Iako je Artuković navodio da smjena koordinatora nije konkretno objašnjena te da osoba koja je u njihovoj školi obavljala posao koordinatora svoj zadatak obavljala savršeno i nije kriva za aferu s esejima, koordinatorom je ipak imenovana nova osoba.
– Za ispitnog koordinatora u našoj školi imenovana je nova osoba, to je Ivana Sučić, profesorica njemačkog jezika. Mi smo je izabrali, a NCVVO je prihvatio našu odluku, kazao je Artuković, napomenuvši da nova koordinatorica sada počinje “od nule”, zbog čega je u tijeku vrijeme prilagodbe, a nova koordinatorica proći će i stručno usavršavanje koje organizira NCVVO.