Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Oporbene stranke uspjele su blokirati rad Sabora

14.10.2011. 22:00
Oporbene stranke uspjele su blokirati rad Sabora


Vidjevši kako nema kvoruma, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, jedan od dvojice HDZ-ovaca čije je ponašanje na ovotjednoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva bilo izravan povod oporbi za napuštanje sabornice, ustao je iz klupe i za saborskom govornicom ispričao se zbog svog ponašanja, ne priznajući ipak krivnju do kraja.


Oporbene stranke uspjele su jučer svojim bojkotom blokirati rad parlamenta jer HDZ-u već drugi tjedan za redom nije pošlo za rukom u Saboru u petak, na dan kada se obično glasa o raspravljenim zakonskim prijedlozima, okupiti svoju vladajuću većinu. Iako premijerka Jadranka Kosor i čelni ljudi HDZ-a već dva dana samouvjereno tvrde kako HDZ ima stabilnu većinu u Saboru, to se jučer u sabornici nije vidjelo. Nešto iza podne, kada je trebalo pristupiti glasanju o nekoliko zakonskih prijedloga među kojima je za vladajuće najvažniji Zakon o ništetnosti pravnih akata iz Srbije, u sabornici je sjedilo svega sedamdesetak zastupnika, a natpolovična većina je 77. Iako su u klupama sjedili i vidno bolesni zastupnici Branko Vukelić i Marko Turić, HDZ-ovci nisu uspjeli na sjednicu dovesti zastupnike koji ih obično podržavaju: nezavisne Ivana Čehoka i Zlatka Horvata, manjince Furia Radina i Šemsu Tankovića, članove kluba SDSS-a Ratka Gajicu i Milu Horvata, a nije se pojavila ni Bianca Matković koja je na porodiljnom dopustu.
Šeksova isprika
Vidjevši kako nema kvoruma, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, jedan od dvojice HDZ-ovaca čije je ponašanje na ovotjednoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva bilo izravan povod oporbi za napuštanje sabornice, ustao je iz klupe i za saborskom govornicom ispričao se zbog svog ponašanja, ne priznajući ipak krivnju do kraja.
– Želim izraziti žaljenje što sam isprovociran neprimjerenom reakcijom i ponašanjem zastupnica i zastupnika SDP-a na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva i sam neprimjereno reagirao. Ispričavam se svima koje sam povrijedio svojom reakcijom, svima onima koji se osjećaju povrijeđenima i hrvatskoj javnosti – kratko je izgovorio Šeks, a predsjednik Sabora Luka Bebić to je komentirao riječima da je ljudski ispričati se za ono što se izgovori u žaru političke bitke. Novinari su kansije Šeksa pitali je li isprika bila iznuđena od strane predsjednice Vlade Jadranke Kosor, no on je takvo pitanje ocijenio kao provokaciju i ustvrdio kako je njegova isprika došla iz njegovih osobnih, “duboko moralnih razloga”.
Potom je na scenu stupio HDZ-ov koalicijski partner SDSS-ovac Milorad Pupovac koji je najavio kako ni njegova stranka neće više sudjelovati u radu parlamenta ako se ne učini napor da vladajući i oporba izglade spor i zaključe ovaj saborski mandat u normalnoj atmosferi.
– Predstavljamo se kao civilizirano europsko društvo, ali u Saboru je proteklih tjedana, ne samo dana, kumulirala atmosfera u kojoj se te vrijednosti ozbiljno narušavaju. U svakom natjecanju, od boksa do govorništva, postoje pravila igre, da se u boksu zna koje su vrste udaraca dopuštene, a u govorništvu, posebno u parlamentarizmu, koje su riječi dopuštene – poučio je zastupnike Pupovac i predložio sazivanje Predsjedništva Sabora i konzultacije svih klubova kako bi se našao izlaz iz ove situacije. Šef Sabora Bebić inicijativu je prihvatio i zaključio sjednicu do srijede, kada je planiran nastavak zasjedanja, izrazivši nadu da će Šeksov istup povoljno djelovati na konačnu odluku oporbe. Jedan od vodećih saborskih HDZ-ovaca kasnije je tvrdio kako je takav scenarij događaja HDZ unaprijed dogovorio s Pupovcem, pa vladajući, kaže, nisu ni pokušavali skupiti kvorum.
Zastupnici Kukuriku koalicije, Hrvatskih laburista, HDSSB-a i HSP-a, koji su razvoj događaja na sjednici pratili na tv-ekranima ispred sabornice, likovali su zbog nedostataka kvoruma.
Uvjeti oporbe
– Današnja situacija u Saboru apsolutno i jednoznačno pokazuje da Vlada više nema parlamentarnu većinu, nema 77 ruku za kvorum i tu ne treba okolišati. Vrijeme je da se ide po novi legitimitet građanima i građankama, istaknula je Pusić. Šeksovu izjavu ocijenila je “nužnim ali ne i dovoljnim uvjetom” za povratak oporbe u sabornicu. Kukuriku savez vjerojatno će se, uvažavajući Šeksovu ispriku, ipak, odazvati Bebićevom potezu na konzultacije, no neće pristati na povratak u sabornicu ako HDZ bude inzistirao na glasanju o Zakonu o ništetnosti pravnih akata Srbije, kojeg smatraju predizbornim trikom vladajućih.
Kako doznajemo, Kukuriku koalicija na razgovore kod Bebića ići će sa stavom da Sabor treba zasjedati još samo idući tjedan, te raspraviti i izglasati isključivo Odluku o privremenom financiranju, te nekoliko tzv. europskih zakona i onih koji su vezani uz omogućavanje provođenja euro-referenduma.