Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Suđenje Sanaderu za dva tjedna

14.10.2011. 22:00
Suđenje Sanaderu za dva tjedna


Na prvom hrvatskom suđenju za ratno profiterstvo bit će ispitano 19 svjedoka, a među prvima bit će Mate Granić i Nikica Valentić


Za dva tjedna, 28. listopada, započet će prvi proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a među prvim svjedocima koji će biti ispitani su bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i bivši premijer Nikica Valentić. Ako HDZ okupi kvorum, datum raspuštanja Sabora mogao bi se poklopiti s početkom prvog suđenja Sanaderu, u čemu ima simbolike jer je Sanader predvodio HDZ na posljednjim parlamentarnim izborima.
Prvi proces protiv Sanadera vodit će se zbog USKOK-ovih optužbi da je još 1995. godine zloupotrijebio dužnost ministra vanjskih poslova i u pregovorima s Hypo bankom oko kredita za opremanje veleposlanstava dogovorio i uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna.
Taktika obrane
Sanadera je USKOK u tom postupku optužio kao ratnog profitera, što je prvi takav postupak od ustavnih promjena kojima je ukinuta zastara za kaznena djela u kojima su se pojedinci okoristili teškim ekonomskim stanjem države u ratu. Kako su izvijestili njegovi odvjetnici, Sanader je pred sudskim vijećem ponovno odbacio ove optužbe. Obrana bivšeg premijera napadat će i tezu o ratnom profiterstvu, kao i samu optužbu da se Sanader okoristio u tom poslu.
– Taktika je da nije počinjeno kazneno djelo. Druga je stvar da tužilaštvo poseže za krivom primjenom propisa primjenjujući zakon o nezastarijevanju djela ratnog profiterstva. Ako bi, hipotetski, bilo i počinjeno to kazeno djelo, njegov učin nema veze sa ratnim stanjem. To je ne samo činjenično nego i pravno pitanje i mi ćemo na tome inzistirati, što ne znači da time bilo što impliciramo, kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.
Bolje hoda
Zasad je sigurno tek da će na suđenju biti ispitano 19 svjedoka koje je USKOK već saslušao u istrazi. Dokazne prijedloge obrane sud jučer nije razmatrao, već će o njima odlučiti naknadno. Doista je mala šansa da suđenje Sanaderu bude dovršeno prije parlamentarnih izbora, već u prvih šest ročišta koja će u tom roku biti održana. Kako je izvijestio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, rasprave će biti održane 28. listopada, te 3., 4., 10., 11., 17. i 18. studenog u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda.
– Dokumentacija neće biti problem, ali vidjet ćemo koliko će trebati za ispitivanje svjedoka, rekla je USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš.
Kako tvrdi njegov odvjetnik Goran Suić, Sanader se držao dobro. Doveden je na sud oko 8.50 sati. Došao je u tamnom odijelu, još uvijek se pomaže u hodu štakom, premda vidno bolje hoda nego prije desetak dana kad je održano optužno vijeće. Sudac Krešimir Devčić, koji kontrolira zakonitost istrage u predmetu Fimi-media, odobrio je da ga u nedjelju posjeti Herwig van Staa, predsjednik regionalnog parlamenta Tirola. Van Staa je tražio posjet Sanaderu kao njegov prijatelj.