Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

1. srpnja 2013. ni(je) u opasnosti

Autor: Irena Frlan, Dražen Ciglenečki

14.10.2012. 22:00
1. srpnja 2013. ni(je) u opasnosti


Uvjeren sam da ćemo ispuniti sve obveze i siguran da će nas dogodine sve članice rado dočekati u EU, komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko


Njemački demokršćani, stranka Helmuta Kohla i Angele Merkel koja je uvijek, i u situacijama kad su nam neke druge članice bile nesklone, “gurala” Hrvatsku prema Europskoj uniji, od prošlog su tjedna iznenadno postali rezervirani prema ulasku Hrvatske u EU. Otišlo je to čak dotle da se i predsjednik njemačkog parlamenta, član CDU-a Norbert Lammert, za “Welt am Sonntag”, založio za zaustavljanje procesa proširenja, uključujući planirano pristupanje Hrvatske 1. srpnja 2013. Lammert je, kao prethodno i njegov stranački kolega Gunther Krichbaum, ocijenio da Hrvatska još nije spremna za članstvo, dodavši da, nakon iskustva s Bugarskom i Rumunjskom, primjedbe iz prošlotjednog izvješća Europske komisije o Hrvatskoj treba uzeti ozbiljno. Njemačka je vlada, doduše, o hrvatskim je šansama za pristupanje govorila blažim tonom.
Istupi pojedinaca
“U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku”, kazao je u petak glasnogovornik Vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji. S druge strane, njemački socijaldemokrati i dalje su čvrsto uz Hrvatsku pa su neki njihovi predstavnici kritizirali političke protivnike iz CDU-a, istaknuvši da Hrvatska ne bi smjela ispaštati zbog grešaka koje su učinjene pri proširenju Unije na Bugarsku i Rumunjsku. Kako bilo, poruke njemačkih demokršćana zbunjuju domaću javnost, naviklu na drugačiju retoriku Berlina.
– Ne treba tome pridavati posebnu pozornost. Riječ je o istupima pojedinaca usmjerenim ka njemačkoj javnosti, iako ta javnost nama nije nesklona, komentirao je proteklih dana visoki Vladin dužnosnik. Međutim, rezultati istraživanja javnog mnijenja u Njemačkoj pokazuju neraspoloženje tamošnje javnosti prema proširenju – u proljetnom Eurobarometru svega se jedna petina Nijemaca pozitivno izjasnila o daljnjem širenje EU-a.
Učestali negativni istupi ipak su, čini se, zabrinuli Vladu. Dok je Vesna Pusić u petak, nakon izjava Krichbauma, ustvrdila da se radi tek o individualnom stavu jednog od parlamentaraca, jučer je naglasila da “svako upozorenje uzimamo ozbiljno”.
Europska skepsa
– Mislim da ovo stajalište donekle odražava i skepsu koja općenito postoji u Europi prema proširenju. Zadaće su velike i važne, ali mi smo u stanju to ostvariti i ostvarit ćemo, istaknula je Pusić za HTV, napomenuvši da je Vlada u kontaktu s predstavnicima njemačke vlade i zastupnicima njemačkog parlamenta.
Predsjednik Sabora Josip Leko upravo je s Lammertom razgovarao prije nepunih mjesec dana u Strasbourgu, na konferenciji predsjednika parlamenata članica Vijeća Europe. Tada je, u šturom priopćenju, Sabor izvijestio da “Lammert nije dao nikakve nove najave u vezi s ratifikacijom ugovora, ponovivši ono što je prije nekoliko dana kazala kancelarka Angela Merkel nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem, a to je da će ugovor biti ratificiran na vrijeme te da je Hrvatska na dobrom putu”. Leko jučer nije htio govoriti o tom susretu niti komentirati zadnje izjave dijela njemačkih parlamentaraca.
– Nijemci imaju svoje, a mi svoje poslove koje ćemo odraditi. Uvjeren sam da ćemo ispuniti sve obveze koje se od nas traže. Europska komisija vrlo dobrim ocjenjuje naš napredak i siguran sam da će nas sve članice 1. srpnja 2013. rado dočekati u EU, kazao je Leko.


Karamarko želi susret s Merkel




Sredinom ovog tjedna izaslanstvo HDZ-a bit će u Bukureštu na sastanku Europske pučke stranke, kojoj pripada i CDU. U HDZ-u se nadaju da će njihov predsjednik Tomislav Karamarko imati prigodu barem nakratko razgovarati s njemačkom kancelarkom Merkel. Osim Karamarka, u izaslanstvu će biti i međunarodni tajnik stranke Davor Stier koji kritike njemačkih demokršćana uvelike pripisuje nesnalaženju premijera Zorana Milanovića.
– Mislim da 1. srpanj nije u opasnosti, vjerujem da će Hrvatska napraviti sve što se još od nje traži. Ali, pokazuje se da premijer nije ozbiljno shvatio svoju ulogu. Mi smo mu ostavili sve posloženo na međunarodnom planu, i trebao je našim putem mirno nastaviti do ratifikacije. Međutim, Vlada se tvrdoglavila oko povjerenstva za sukob interesa i Zakona o policiji pa su sad počela stizati i upozorenja iz Berlina. Vidim da je ministrica Pusić ozbiljno to shvatila, ali još uvijek nedostaje glas Zorana Milanovića koji je glavni kad je riječ o završetku procesa pristupanja EU, zaključio je Stier.