Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fratar prodao teren pa utekao s novcem!?

Autor: Ana Raić Knežević

14.10.2012. 22:00
Fratar prodao teren pa utekao s novcem!?


Fra Šime Nimac prodao je teren od 40 tisuća kvadrata u Baškom polju, a nakon toga se i njemu i novcu izgubio svaki trag


Bivši župnik u Baškoj Vodi fra Šime Nimac bez znanja nadređenih i njihovog dopuštenja prodao je teren od 40 tisuća kvadrata u Baškom polju, a nakon toga se i njemu i novcu izgubio svaki trag. Skandal je to što potresa Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja u Splitu koja ne zna gdje se danas nalazi 34-godišnji fra Nimac.
Kako je potvrđeno “Slobodnoj Dalmaciji” Nimac je podnio zahtjev za istupanjem iz reda. Sumnja se da je od prodaje zemljišta zaradio 1,3 milijuna kuna. Navodno je odnio je 700 tisuća kuna što ih je njegov prethodnik dobio za prodaju župne kuće prije dvije godine.
Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Čubelić izjavio je medijima da je slučaj u nadležnosti franjevačkog provincijalata kojem je župa u Baškoj Vodi povjerena na upravljanje.
– Ja te ugovore nisam vidio, no treba znati da sve i ako je teren prodan, kupac neće moći realizirati uknjižbu, budući da je prodavatelj osoba koja nije ovlaštena za zastupanje. Propisano je, naime, da se ništa ne može otuđivati što prelazi vrijednost 25 tisuća kuna, a što spada u takozvano redovito upravljanje.
Fra Nimac je bez župe ostao ovo ljeto, a afera je otkrivena nakon što je došlo do promjene na čelu provincijalata.
– Ma svi su sve znali. Suglasnost za prodaju dali su i župno i pastoralno vijeće, a sa svime je navodno bio upoznat i stari provincijal. Sada, kada je pobijedila druga opcija, sada svi peru ruke, tvrde mještani Baške Vode.
Sada je na potezu Državno odvjetništvo koje bi trebalo rasvjetliti ovaj slučaj, dok je crkva najavila da će poduzeti adekvatne pravne korake protiv fra Nimca u vidu kaznene prijave ili optužnice.