Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Granica s BiH pitanje rata i mira

Autor: Dražen Ciglenečki

14.10.2012. 22:00
Granica s BiH pitanje rata i mira

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



U izjavi komisije HKB-a “Iustitia et pax” ističe se da “ni jedna vlada i ni jedan predsjednik nemaju pravo odricati se od kopnenog ili morskog područja države” i da se granice ne mogu rješavati ni u kakvom paketu


Hrvatska biskupska konferencija pokrenula je akciju protiv ugovora o granici s BiH koji većinska koalicija namjerava potvrditi u Saboru do kraja godine. Komisija HBK “Iustitia et pax” sročila je izjavu kojom se izražava negodovanje najavljenom ratifikacijom, ali i upozorava na štetnost sporazuma o arbitraži sa Slovenijom koji je potpisala Jadranka Kosor. Biskupi pozivaju “intelektualce i kulturnu javnost” da se pridruže toj izjavi koji su odaslali na više adresa, a, kako je na konferenciji za novinare objavio biskup Vlado Košić, predsjednik “Iustitie et pax”, predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić već je odgovorio da će supotpisati izjavu.
Nezamislivi potez
– Imamo i potporu drugih. Ovo je prevažna tema jer poštivanje granica je pitanje rata i mira, rekao je Košić. Sintagmu “pitanje rata i mira” ponovio je kasnije i član komisije Neven Šimac. U izjavi se ističe kako bi ratifikacijom ugovora, Hrvatska prepustila susjednoj državi vrh poluotoka Kleka, dva otočića, jednu hrid i desetak četvornih kilometara hrvatskih unutarnjih morskih voda. “Ni jedna vlada i ni jedan predsjednik nemaju pravo odricati se od kopnenog ili morskog područja svoje države. Pokušaji koji bi bili suprotni tome se jednostavno ne mogu ni zamisliti, a kamoli izvesti. Zato ni jedna pravna država u Europi ne prepušta svog teritorija drugoj državi. Jer, državno područje – kopneno, riječno, jezersko, morsko, podmorsko i zračno – nije ni roba, ni novac, a nije samo ni nekretnina. S teritorijem se ne trguje. Zato se u svim demokratskim državama Europe i svijeta pitanje granica ne miješa ni s kojom drugom temom, ne stavlja ni u kakav paket, ne zamjenjuje se ni za koji interes”, upozoravaju biskupi.
– Taj ugovor koji su pragmatično potpisali Tuđman i Izetbegović je privremen. Hrvatska nije ničije privatno vlasništvo i ne može se davati dio teritorija jer misliš da ima previše vode ili zemlje, ustvrdio je član komisije Gordan Črpić.
Opasna arbitraža
Arbitražni sporazum sa Slovenijom, smatraju biskupi, “može dovesti do nepravda, nezadovoljstva i trvenja među ljudima i zemljama koje se u povijesti nikad nisu sukobljavale”.
– Postoji rizik da se arbitri odmaknu od međunarodnog prava i to neće biti dobro, pojasnio je Šimac zašto se Kaptol ne slaže s prepuštanjem ad hoc okupljenim pravnicima određivanje granice u Piranskom zaljevu.
Na taj se način stav biskupa potpuno podudara s onim što ga o tom sporazumu u zadnje vrijeme zastupa Ivo Sanader. Skrenuli smo Košiću pažnju na tu činjenicu.
– Kad ste rekli Ivo, mislio sam da će u nastavku biti Josipović. Mi se slažemo sa stavom koji je Josipović imao u Saboru kad je glasovao protiv arbitražnog sporazuma, odgovorio je Košić.