Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na mjestu Caske niče arheološki park

Autor: Nikola Markulin

14.10.2012. 22:00
Na mjestu Caske niče arheološki park

Foto: Sebastian GOVORČIN



U kampanji koja je trajala od 16. do 30. rujna, a u kojoj su, pored mene, sudjelovali asistentica Zrinka Serventi i nekoliko studenata arheologije cilj nam je bio u potpunosti konzervirati i prezentirati istraženi dio rimske nekropole kako bismo ga uredili u obliku svojevrsnog arheološkog parka – dr. sc. Anamarija Kurilić


Nedavno su završili istraživačko konzervatorski radovi na rimskoj nekropoli u uvali Caska na otoku Pagu. Arheološka istraživanja obavili su znanstvenici Sveučilišta u Zadru predvođeni prof. dr. sc. Anamarijom Kurilić, a za konzervatorski dio posla zaslužno je poduzeće “Krševan” iz Zadra.
Podsjetimo, sustavna istraživanja ovog lokaliteta počela su prije gotovo deset godina, preciznije 2003. U nekoliko arheoloških kampanja istraživani su nekropola, naseobina i podvodni dio lokaliteta. Za masivne ostatke arhitekture oko uvale Caske lokalno je stanovništvo oduvijek znalo, a zapazili su ih i prvi zaljubljenici u starine, kao i preteče modernih arheologa predvođeni Don Franom Bulićem. Dovodi ih se u vezu s antičkom Cissom koju spominje rimski pisac Plinije Stariji. Prva sustavna istraživanja započela je profesorica Kurilić uvidjevši ugroženost nekropole izložene prirodnom, ali i ljudskom uništavanju. Osobitost lokaliteta svakako je neobičan način gradnje grobova i raznolikost materijala pronađenog u njima.
Točno ime i starost pokojnika
– U kampanji koja je trajala od 16. do 30. rujna, a u kojoj su, pored mene, sudjelovali asistentica Zrinka Serventi i nekoliko studenata arheologije cilj nam je bio u potpunosti konzervirati i prezentirati istraženi dio rimske nekropole kako bismo ga uredili u obliku svojevrsnog arheološkog parka. Tako bi posjetitelji putem legendi i modernih muzeoloških metoda dobili potpuni dojam o tomu kako je groblje u rimsko doba izgledalo, tko je sve tamo bio pokopan i kada, kazuje nam profesorica Kurilić i nastavlja:
– Financijsku podršku istraživanjima i konzervatorskim radovima pružaju Ministarstvo kulture i Grad Novalja. Radovi na konzervaciji započeli su lani, a nastavljaju se s obzirom na raspoloživa sredstva. Utvrdili smo kako je groblje trajalo sigurno od Augustova vremena do početka četvrtog stoljeća. Tijekom ovih istraživanja imali smo i veliku sreću te pronašli veliki broj nadgrobnih natpisa uz same grobove. Tako nekima od pokojnika znamo točno ime i starost, a to je za rimske grobove rijetkost.
Ovu arheološku kampanju mali se tim usredotočio na istraživanje dvaju zidanih grobnica od kojih jedna, upozorila nas je profesorica Kurilić, predstavlja podvarijantu načina izrade grobova zastupljenih na ovoj nekropoli. Naime, unutar kamene konstrukcije zidane grobnice nalazi se (vidi sliku) jedna keramička urna sa spaljenim ostacima pokojnika i brončanim novcem kojim je pokojnik trebao platiti put na drugi svijet. Dodatnu zanimljivost, istaknuto je, predstavlja neobičan način polaganja grobnih priloga. Petnaest staklenih balzamarija za mirise položeno je ispod dna urne poput vijenca i to na način da su im grla okrenuta prema dolje. U ostacima lomače pronađeni su željezni čavlići, vjerojatno s rimske obuće, čuvenih “caligae”.
Materijal će biti izložen u Muzeju grada Novalje
– Drugi grob je izgrađen na način standardan za ostale grobove u uvali Caska. Grobni prilozi pokazuju da je tu bila pokopana žena, a uz nju je položen i njezin kozmetički pribor: brončana pinceta, brončana špatulica i tanka polirana kamena pločica koja je vjerojatno služila za miješanje pudera ili šminke. Vrijedi istaknuti kako će ovaj materijal nakon znanstvene obrade biti izložen u Muzeju grada Novalje, zaključuje profesorica Kurilić.