Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Razbijeni lanci trgovine krivotvorenim lijekovima

Autor: Ana Raić Knežević

14.10.2012. 22:00
Razbijeni lanci trgovine krivotvorenim lijekovima


Pet pošiljaka s ukupno 764 komada raznih lijekova i homeopatskih pripravaka čiji je uvoz zabranjen zaplijenila je hrvatska carina tijekom međunarodne operacije “Pangea V”. Riječ je o Interpolovoj operaciji provedenoj u sto zemalja članica. U tjedan dana 80 osoba je uhićeno, a palo je 3,75 milijuna komada zabranjenih lijekova čija je vrijednost procijenjena na oko 10,5 milijuna dolara.
Cilj akcije bio je sprijačiti crno tržište krivotvorenim lijekovima koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi, te podići svijest građana o rizicima što im prijete kod kupovine lijekova putem interneta.
– Naglasak je bio na utvrđivanju web-stranica preko kojih se prodaju lijekovi neprovjerene kvalitete u svakoj zemlji sudionici, objašnjeno nam je iz našeg Ministarstva financija.
Rezultat operacije je gašenje čak 18 tisuća takvih portala čija je nezakonita djelatnost identificirana uz pomoć nekoliko svjetskih organizacija koje brinu o sigurnosti lijekova i legalnosti njihove prodaje.
– Kad je netko bolestan i ne može si priuštiti kupnju skupog lijeka ili jednostavno pokušava uštedjeti novac vrlo će se vjerojatno okrenuti “on-line” kupnji. Tako se izlažu opasnosti kupnje lažnih ili ilegalnih lijekova koji mogu opasno narušiti njihove živote. Osim toga, nije isključeno da postanu žrtve krađe identiteta ili prijevara s kreditnim karticama, izjavio je nakon završetka akcije glavni tajnik Interpola Ronald K. Noble dodajući kako organizirani i sofisticirani kriminalci, kao i “divlje” ljekarne danas na žalost koriste internet ne bi li pronašli nedužne žrtve.
Pohvalio je sve bolje rezultate policije, carine i ostalih agencija angažiranih na suzbijanju ove vrste kriminala još od kad je pokrenuta prva operacija Pangea prije pet godina.
– Uspjeli smo zajedničkim naporima ukloniti glavne dobavljače ilegalnih lijekova na tržištu, potvrdio je glavni tajnik Svjetske carinske organizacije Kunio Mikuriya istaknuvši kako će carina i dalje ustrajno štititi zdravlje i sigurnost kupaca.