Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iz sedam tona maslina poteći će tisuću litara ulja!

14.10.2013. 22:00
Iz sedam tona maslina poteći će tisuću litara ulja!


Nagrade i priznanja su rezultat našeg rada. Posljednja nagrada bilo je treće mjesto kojeg smo osvojili s jednom sortom ulja na međunarodnoj manifestaciji koja je održana u Italiji pod nazivom Ulja dvaju mora. No, međutim, sve te nagrade i priznanja rezultat su našega dugogodišnjeg mukotrpnog rada na terenu i znatnog financijskog ulaganja, ističe Mladen Dušević


Po već ustaljenoj višegodišnjoj praksi sredinom listopada obitelj Mladena Duševića među prvima ne samo u Ljupču već i šire na zadarskom području kreće u berbu maslina. Da je tomu uistinu tako i sami smo se mogli uvjeriti ovog vikenda za vrijeme posjeta Ljupču, mjestu upravo poznatom po vrijednim maslinarima i uljarima. Svjetionik maslinarstva
Jedan među njima je svakako i Mladen Dušević, koji je zbog predanog rada i poznavanja ove struke u zadnje vrijeme među Ljupčanima dobio nadimak svjetionik maslinarstva. Jer kažu praksa je da onog trena kada Mladen i njegov sin Mate, vlasnici OPG Dušević, krenu s berbom onda kreću i ostali u Ljupču. Slično je i sa svim drugim aktivnostima koje Duševići provode u svakodnevnoj brizi oko maslinika, prerade i čuvanja ulja što mnogi među njihovim sumještanima maslinarima prihvaćaju i provode u praksi, a to se osobito odnosi na sve veći broj mladih maslinara i uljara. A da se od Duševića, zaista može puno toga naučiti vidi se iz činjenice što oni svoj rad u potpunosti baziraju na najsuvremenijim agrotehničkim mjerama, te da je sve što rade u dogovoru sa strukom i stručnjacima zadarske Županijske poljoprivredno-savjetodavne službe. Takav pristup iznjedrio im je kvalitetu njihovih ekstradjevičanskih ulja s kojima su se do sada na brojnim smotrama maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj i inozemstvu okitili brojnim odličjima, dakako najviše onima zlatnog sjaja.
Premda vrijeme nije baš bilo idealno i premda su se na nebu iznad Ljupča izmjenjivale sunčeve zrake s kišnim oblacima to nimalo nije sputavalo vrijedne berače Duševiće i njihove rođake i prijatelje koji su im pohitali u pomoć u nakani da obave posao zbog kojeg su u ranim jutarnjim satima stigli u maslinik na lokalitetu Straža podno Ljubačkog brda u kojem je kao po špagu poredano 160 stabala krcatih ploda maslina sorti leccino, coratino, oblica, drobnica i levantinka.
– Krenuli smo s berbom sorte leccino s obzirom na to da ona dozrijeva po običaju ranije u odnosu na druge sorte. Nakon leccina na red će doći drobnica pa potom orkula, istarska bjelica i tako redom. Ako nam vremenske prilike budu išle na ruku mi planiramo kako ćemo do desetog prosinca privesti kraju ovogodišnju berbu. Sveukupno na pet lokacija imamo zasađenih 310 rodnih stabala i po sadašnjim procjenama ubrat ćemo oko sedam tisuća kilograma maslina od čega očekujemo približno tisuću litara ulja, što će biti pola manje u odnosu na lanjsku godinu, kaže nam Mladen Dušević, kojeg smo prekinuli u berbi te zamolili za kraći razgovor kako bi iz prve ruke doznali više o ovogodišnjim prinosima te ukupnom stanju maslinarstva i uljarstva kako u Ljupču tako i šire.
Kakvi su ovogodišnji prinosi i je li bolest napadala maslinike, pitamo Duševića.
– Što se pak tiče Ljupča i njegove okolice prinosi su prepolovljeni pa čak i više od toga tako da će pojedini maslinari ubrati možda 20 posto manje u odnosu na lani. Za ovako mršave prinose prvenstveno je kriv nametnik svrdlaš koji je postao noćna mora brojnim maslinarima. Tu su i ostala gljivična oboljenja kojih je bilo dosta, također ove godine. Od ovog nametnika stradale su masline i to prvenstveno sorte leccino, oblica, levantinka i coratino od Istre do Dubrovnika i nad time se moramo svi itekako zamisliti. Držim da su u ovom slučaju zakazale prateće nam stručne savjetodavne službe, koje bi po meni uz pomoć države morale voditi više računa i posvetiti se tome da se pomogne putem pravovremenog kontroliranja i putem savjeta što činiti u borbi protiv svrdlaša, a možda sutra i protiv nekih još za sada nepoznatih štetnika, kaže Dušević istaknuvši ipak kako se njihov trud isplatio jer su im ulja posljednjih desetak godina u samom vrhu kvalitete.
 – Slažem se da pored kvalitetnih domaćih ulja nažalost ima puno ulja koja se deklariraju ekstradjevičanskim, međutim, kad bi se izvršila detaljna analiza sigurno bi se pokazalo kako 80 posto takvih ulja ne zadovoljavaju takve kriterije. Država, a naročito inspekcije morale bi po ovom pitanju povesti više računa, ali očito se radi o jakim uvoznim lobijima i prijevari kupaca. Budite sigurni da cijena naših domaćih ulja nije previsoka s obzirom na kvalitetu, a i s obzirom na cijenu rada i proizvodnje, uvjerava nas Dušević najavljujući daljnji razvoj maslinarstva u Ljupču.