Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nagrađen Bilosnićev put za Elbasan

14.10.2013. 22:00
Nagrađen Bilosnićev put za Elbasan


Nagrada je laureatima dodijeljena u subotu 12. listopada 2013. godine, u sklopu 7. natječaja za hrvatski književni putopis i manifestacije Dani Franje Horvata Kiša


Tomislav Marijan Bilosnić treći puta za redom, na svečanoj priredbi u Društvenom domu u Loboru, ovjenčan je nagradom za hrvatski književni putopis. Nakon prvih nagrada za putopis, osvojenih 2011. i 2012. godine, Bilosnić ove godine ravnopravno dijeli nagradu s Đurđom Lovrenčić i Zlatom Bujan Kovačević. Nagrada je laureatima dodijeljena u subotu 12. listopada 2013. godine, u sklopu 7. natječaja za hrvatski književni putopis i manifestacije Dani Franje Horvata Kiša. Pod pokroviteljstvom Ministarstva RH, Krapinsko-zagorske županije i Općine Lobor nagrade dodjeljuje Kajkavsko spravišće i časopis Kaj.
Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Joža Skok, predsjednik, drr. Sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Darko Raškaj, dipl. iur., za Bilosnićev putopis Sunčeva svjetlost od Zadra do Elbasana, kazalo je sljedeće:
– Putopis svestranog umjetnika riječi Tomislava Marijana Bilosnića toliko je obasjan sunčevom svjetlošću koja mu dođe, naime tekstu dođe, ne samo kao specifična pozlata nego prije svega kao nova, osebujna stvaralačka strategija. I nije u pitanju samo stvaralačka strategija i autorova stvaralačka energija, nego i odrađivanje stanovitog duga prema precima Arbanasima s majčine strane koji su stigli u Zemunik već u prvoj velikoj seobi 1726. Dakako da je povijest, i ne samo povijest današnjeg Zadra bez Arbanasa nezamisliva. Bilosnić je vjeran promatrač, nadasve pouzdan zapisivač promatranoga, s poznavanjem i navođenjem još mnogih intrigantnih povijesnih podataka koje spretno i sretno uklapa u putopisno štivo, podataka dragocjenih o kojima mi, obični smrtnici pojma nemamo. Osim toga, njegove neobične poetske interpolacije u tekst, koje se mogu i sasma zasebno iščitati, stilizirane kao haiku, ali nipošto nisu haiku nego poetizirana uznemirenost dionizijskom razdraganosti putešestvijom od Zadra do Elbasana – poseban su putopisni novum i naglašena vrijednost. Bilosnić je i inače, ovdje posebno, majstor detalja, majstor frapantnog arsenala riječi, majstor emotivnog prigrljaja što sveukupno rečeničnim ustrojem, tečnim štivom iz rečenice u rečenicu, potencijalnom čitatelju pruža osjećaj neobične razdraganosti i užitka.