Dodijeljene nagrade TZ Zadarske županije i Zadarskog lista najuspješijima u turizmu

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Nakon četiri mjeseca patrole Zadarskog lista po mjestima i  restoranima Zadarske županije, jučer su na svečanosti u hotelu Kolovare  dodijeljene trinaeste po redu nagrade u sklopu akcije "Biramo najuređenije mjesto - Biramo konobu i restoran s najboljom izvornom gastroponudom". Akciju tradicionalno organiziraju Turistička zajednica Zadarske županije i Zadarski list, uz učešće Gospodarske komore Zadar.

Među ovogodišnjim laureatima su gradovi Zadar, Biograd, Pag i Nin,  zatim manifestacija Festival smokava, konoba Skoblar, kao turistička zanimljivost Vitlov čokolade, a suvenir Penkalica - pribor za pisanje od  masline. Nagrađeni su i njemački novinar Sigfried Baumann, zatim  Ražnjevića dvori 1307., Polača, Turistička zajednica Benkovac te manifestacija "Škraping" Tkon.

Kako je na svečanosti naglasio župan Stipe Zrilić, turistička godina je  uspješna unatoč krizi i drugim otežavajućim faktorima.

- Imali smo 1,4 milijun dolazaka, što je 7 posto više nego prošle godine, a u noćenjima smo se približili brojci od 10 milijuna, što ćemo do  kraja godine, vjerujem, i ostvariti. Rezultat je to ulaganja u uređenost,  kulturno-zabavni život, promidžbu i u čovjeka, koji je u turizmu ključ uspjeha. Pozdravljam i ovo svojevrsno natjecanje koje svakako djeluje poticajno, istaknuo je župan Zrilić.

U ime nagrađenih najuređenijih mjesta prisutnima se obratio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

- Turizam je kompleksna grana gospodarstva i da bi jedno mjesto,  grad, županija bili uspješni potrebno je puno toga sinkronizirati. Ponosan sam na rezultate Zadra i Zadarske županije, i to ne samo u turizmu,  već u cjelokupnom razvoju. Zahvaljujem svima koji rade u turizmu, u  hotelima, restoranima, agencijama, onima koji osmišljavaju turističke  proizvode, svima danas nagrađenima, a i onima u turističkim zajednicama i svima koji su doveli do prepoznatljivosti naše destinacije. Zahvaljujem i Ivi Dunatovu koji je kao direktor Turističke zajednice Zadarske  županije također pridonio svemu tome, a iako ide u mirovinu, sa svojim  iskustvom i znanjem može još puno toga dati za naš turizam, rekao je  Kalmeta, zahvalivši se i Zadarskom listu, kao i drugim medijima, koji su  posebno važni u promociji i unaprijeđenju turizma.

Nagrađene je odabralo stručno povjerenstvo: Ivo Dunatov, direktor TZ  Zadarske županije, novinar Damir Maričić i Snježana Dražina iz HGK  Županijske komore Zadar.

Nagrade u pravim rukama
Za uređenost turističkih mjesta kao cjeline nagrade su dobili Grad Zadar, među  velikim mjestima, zatim Biograd među srednjim i Pag među malim, a posebno priznanje za predstavljanje Hrvatske na europskom natjecanju "Zlatni cvijet Europe" dobio je Nin. U kategoriji pojedinačnih elemenata turističke ponude nagrađeni su manifestacija Festival smokava u organizaciji OPG-a Babac-Damjanić, zatim konoba  Skoblar, kao turistička zanimljivost Vitlov čokolade, a suvenir Penkalica - pribor za  pisanje od drva masline koji se proizvodi u Obrtu Jagoda. Posebne nagrade dobili su  novinar Sigfried Baumann za izniman doprinos promidžbi Zadarske županije u Njemačkoj, zatim Ražnjevića dvori 1307. za unapređenje turističke ponude ruralnog turizma, Turistička zajednica grada Benkovca za unapređenje turističke ponude zadarskog zaleđa i manifestacija Škraping u organizaciji Općine Tkon za unapređenje turističke ponude otoka.
Fotoreporteri Zadarskog lista obišli 21 mjesto

Glavni urednik Zadarskog lista, Luka Perić, podsjetio je prisutne na prve turističke  patrole Zadarskog lista.

- Kad se sjetimo da su tada najveći problemi općina i mjesta bili odvoženje krupnog otpada, automobilskih olupina i saniranje štete Domovinskog rata, zadovoljni  smo da se danas ta mjesta uređenošću, čistoćom i turističkom signalizacijom mogu  mjeriti s europskim mjestima. Teško je tada bilo zamisliti da će ta mjesta danas dobivati nagrade i na nacionalnoj razini, čak i europskoj kao naš Nin, rekao je Perić,  dodavši da su ove godine fotoreporteri Zadarskog lista obišli 21 mjesto.

Neven Klarin je kao predstavnik vlasnika i direktora Zadarskog lista Alberta Faggiana, istaknuo da bi mu bila velika želja da Zadarski list, kao najjači komunikacijski  kanal u Zadarskoj županiji, bude generator i drugih sličnih akcija.

- Zadarski list na kvalitetan i vjerodostojan način podiže svijest i spoznaju te daje  doprinos puno vrijednih stvari koje se događaju u našem gradu i županiji i stoji na  raspolaganju i drugim akcijama sličnim ovoj, rekao je Klarin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno