Je li u Fortici bila zatočena Elizabeta Kotromanić?

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Znanstvenim skupom i monografijom Novigrad će dobiti vrijedan kulturno-turistički proizvod

Novigrad nekad i sad - znanstveni skup koji će se održati 16. i 17. listopada u Novigradu i Zadru zadržava 43 izlaganja s međunarodnim sudjelovanjem, a koji će se dotaknuti područja života i rada Novigrada u rasponu od zadnjih tisuću godina, razdoblja koje nudi brojne zanimljivosti i intrige.

Naime, jedan od podataka vezan za Novigrad je i taj da je po predaji i povijesnim izvorima u tamošnjoj tvrđavi Fortica bila zatočena žena ugarskog kralja Ludovika I., Elizabeta Kotromanić zajedno sa svojom kćeri Marinom, a 1387. godine je, prema nekim predajama, tamo i preminula, kazao je dr. Tado Oršolić na novinskoj konferenciji u Zavodu za povijesne znanosti HAZU.

Pod mletačkom upravom

- Još uvijek ti srednjovjekovni izvori nemaju čvrstih uporišta i dokaza o tome, no u svakom slučaju postoji izvjesni povijesni trag, pojasnio je.

Novigrad je inače, nastavio je ovaj povjesničar, gotovo cijelo vrijeme bio pod mletačkom upravom. Prodorom Osmanlija u Dalmaciju Novigrad je zahvaljujući utvrdi Fortica cijelo vrijeme bio branjen. Nakratko ipak 1646. godine pada pod bosansku upravu na devet mjeseci, da bi 1647. godine došao ponovno pod mletačku upravu. Pod njom ostaje sve do kraja mletačke uprave, te kasnije francuske i austrijske uprave, sve do 1918. godine.

-Novigrad je tijekom mletačke uprave, osobito tijekom 18. stoljeća bio vrlo važno trgovačko uporište u kojem su se odvijale razne izvozno uvozne aktivnosti. Osobito se iz njega prema Zadru uvozilo žito, stoka za klanje, drvo za ogrijev, a u suprotnom smjeru iz Novigrada se prema kopnenim i osmanskim djelovima izvozila paška sol, kazao je Oršolić, ističući i to kako o važnosti Novigrada kao trgovačkog središta govori i to kako su tamo bila uspostavljena i dva strana konzularna predstavništva, što je bila rijetkost za tako mala mjesta.

Novigrad je krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća postao pravi mali grad u tom dijelu zadarskog zaleđa i to razdoblje bilo je vrijeme njegovog najprosperitetnijeg razvoja, pojasnio je ovaj vrsni povjesničar.

 Novigrad će dobiti monografiju

Bogata povijest Novigrada ujedno je i kvalitetna baza za rasadnik svih znanstvenih radova i izlaganja koji će biti predstavljeni na ovom znanstvenom skupu, koji je, istaknuo je Slobodan Kaštela, tek prvi korak ka boljem osvjetljavanju značenja Novigrada u hrvatskoj povijesti. Na temelju izlaganja sa znanstvenog skupa izaći će tako i monografija koja će obuhvatiti sve ono što je bitno za Novigrad, čega do sada nije bilo, pojasnio je ovaj akademik.

Vrijednost skupa s upravnog aspekta prepoznaje i načelnik općine Novigrad Joso Klapan, ističući kako će se znanstvenim skupom i monografijom Novigrad dobiti jedan kulturno turistički proizvod. No, povijest je učiteljica života, pa će ovim putem dobiti i nove smjernice kojim bi Novigrad trebao ići, dodao je Klapan.

Znanstveni skup "Novigrad nekad i sad" održava se u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, Sveučilišta u Zadru, Matice hrvatske te Općine Novigrad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno