Na "Prvom kupu Jadrana" 700 ptica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Članovi Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar s predsjednikom Vremenkom Maričićem (drugi slijeva)

Sukošan postaje sve zanimljiviji uzgajivačima ptica, nakon svibnja i izuzetno uspješne izložbe u osnovnoj školi koju je upriličila Udruga za poticanje uzgoja i zaštitu malih životinja Grdelin iz Debeljaka. Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar će u Domu mladeži u Sukošanu od 6. do 8. studenoga održati izložbu pod nazivom "Prvi kup Jadrana".

- U povodu velike 40. obljetnice naše udruge odlučili smo organizirati regionalnu izložbu ptica u Sukošanu kako bismo i u manjim mjestima našeg kraja pokazali sav taj ptičiji svijet, kazao je Vremenko Maričić, predsjednik udruge dodajući kako je za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe, papiga i križanaca.

30 do 40 uzgajivača ptica iz Hrvatske

Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjelovat će od 30 do 40 uzgajivača ptica iz Hrvatske s oko 600 do 700 ptica.

- Osim animiranja i izobrazbe mladih ljudi, izložba u Sukošanu bit će početak uključivanja i drugih mjesta u zadarskom okruženju za ovakve ili slične izložbe ptica, najavio je Maričić.

- I ovom izložbom u Sukošanu želimo potaknuti na uzgoj ptica kao kućnih ljubimaca, one traže vrlo malo pažnje, a domu daju puno radosti i ljubavi, poručio je Vremenko Maričić koji je kao uzgajivač ptica i međunarodni sudac.

Pored predsjednika Maričića u čelništvu udruge su dopredsjednik Nediljko Kovačević, tajnik Damir Salatović i likvidator Miroslav Višić.

- Čak 40 godina djelovanja i rada je pažnje vrijedan jubilej kojeg ove godine slavi Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, ističe dopredsjednik Kovačević.

Udruga je osnovana davne 1975. godine, a njeni osnivači su bili: Tomislav Višić, Božidar Gutić, Milutin Đorđević, Drago Lončarek, Zvonko Odić, Mihovil Kajmak, Vilim Nakić, Stevo Reljić, Šime Višić, Josip Mazija.

- Na osnivačkoj skupštini održanoj 28. rujna 1975. u prostoru tadašnje mjesne zajednice Brodarica, izabrano je prvo predsjedništvo udruge na čelu s predsjednikom Tomislavom Višićem i tajnikom Božidarom Gutićem, podsjeća Krešimir Librenjak, uspješan uzgajivač i sudac, bivši tajnik udruge.

Tih godina entuzijazam članova je bio velik, sastajali su se u prostorijama tvornice Bagat, redovito su održavali natjecanja koja su se, kako pamte Zadrani, s nestrpljenjem očekivala svake godine.

Godine 1987. organizirali su veliku izložbu u sklopu ornitološkog prvenstva tadašnje Hrvatske.

- Bilo je to za tadašnje doba jedna od većih izložbi ptica u srednjoj Dalmaciji s izloženih 856 ptica, prisjetio se Librenjak.

Uzlet udruge

Dolaskom turbulentnih ratnih vremena rad udruge zamire i jedva se održava naporima nekolicine članova, poglavito Dražena Travice koji brine o narudžbama prstenova za tada malobrojne uzgajivače, što je bio temelj za nadolazeće godine uzleta.

- Tadašnji članovi naše udruge Vremenko Maričić i Leonardo Stella odlaze u Opatiju gdje sudjeluju u osnivanju Zbora ornitoloških sudaca Hrvatske, govori Librenjak ističući kako se završetkom Domovinskog rata javlja sve veća želja za ponovnim aktiviranjem starih članova te 1997. godine na obnoviteljskoj skupštini donose odluku o ponovnom aktiviranju udruge.

U tom inicijativnom odboru su bili: Anton Trtanj, Jure Mrkić, Klaudio Kurta, Živko Labura, Josip Mazija, Miro Višić, Vremenko Maričić, Luka Mustać, Miroslav Nekić, Milutin Đorđević, Leonardo Stella, Robert Franov, Tomo Savić, Stevo Reljić, Uzdanko Lukić, Viktor Kožul, Dražen Travica, Tomislav Višić, Lem Russo, Zvonko Gregov, Krešimir Librenjak.

- U predsjedništvo su izabrani Dražen Travica kao predsjednik, Klaudio Kurta kao tajnik, a blagajnik je bio Jure Mrkić, navodi Librenjak.

Udruga u to vrijeme gradi jedan veliki natjecateljski duh i redovito odlazi na sva natjecanja u Hrvatskoj. Organiziraju se lokalna i velika regionalna natjecanja na nivou Dalmacije.

- Javlja se problem prostora jer studentski dom više ne postoji, te se na razne načine pokušavaju pronaći prostori po gradu kako bi se izložbe uspjele organizirati. Jedno od boljih mjesta bilo je u sklopu dvorane u Jazinama. Sredinom 2003. udruga dobiva svoje prostore od Grada Zadra na korištenje u Ulici Ivana Meštrovića 13 i od tada redovito svakog ponedjeljka održava sastanke, kaže Librenjak.

Udruga kao vrhunac svog rada 2004. godine organizira prvenstvo Republike Hrvatske kada je prvi put održana izložba s preko 1.500 ptica.

- Također obaramo rekord na državnoj izložbi 2010. godine kada unatoč vremenskim nepogodama organiziramo prvenstvo Hrvatske s preko 1.900 ptica, govori Libernjak.

Danas je aktivno preko 30 članova koji se natječu u svim priznatim ornitološkim kategorijama, ali ipak su najzastupljeniji kanarinci.

- Iz godine u godinu, sve smo uspješniji. Po broju osvojenih medalja na natjecanjima diljem Hrvatske i Europe, naša udruga napreduje, rekao je Nediljko Kovačević ističući pritom uzgajivača Envera Alidžanovića, svjetskog viceprvaka i sedmerostrukog šampiona Hrvatske.

- Pojedinačna financijska izdvajanja za uzgoj ptica objektivno nisu velika, ali ovaj hobi iziskuje veliku ljubav i ipak neka određena novčana sredstva za hranu za kanarince, za prstenovanje i slično, poručio je dopredsjednik Kovačević pozvavši sve žitelje Općine Sukošana, okruženja i Zadarske županije na regionalnu izložbu "Prvi kup Jadrana", prvog vikenda u studenom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno