Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ražanac: Zadovoljni načelnikom i proračunom (svi osim HDZ-a)

14.10.2016. 22:00
Ražanac: Zadovoljni načelnikom i proračunom (svi osim HDZ-a)


Pozivu predsjednika Općinskog vijeća Ražanca Vladimira Kovačevića (HSP AS) od trinaest vijećnija odazvalo se osam, sedmorica iz vladajućeg HSP AS-a, dok je iz redova oporbenog HDZ-a, od njih šest, sjednici nazočio samo Ante Barač.
Nakon jednoglasnog prihvaćanja dnevnog reda otvorena je rasprava o radu načelnika Nikole Miletića (HSP AS) od 1. siječnja do 31. lipnja 2016. godine. U izvještajnom razdoblju načelnik je održavao informativne sastanke sa mještanima svih osam općinskih mjesta, sastajao se sa čelnicima Zadarske županije, predsjednikom i sudskim savjetnicima zadarskog Općinskog suda vezano za izradu nove zemljišne knjige za k.o. Ražanac i Radovin.
Sudjelovao je na sastancima u Ministarstvima regionalnog razvoja te pomorstva, prometa i infrastrukture što je rezultiralo izgradnjom i otvaranjem novog dječjeg vrtića u Ražancu te dogovora oko skorašnje izgradnje kružnog toka na Velincu gdje se križaju putni pravci Posedarje – Pag i Zadar – Ražanac. U navedenom razdoblju pod njegovom palicom u sferu građenja i održavanja komunalne infrastrukture na prostoru općine Ražanac u svjetlu provedenih izvanrednih izbora investirano je oko milijun kuna.
S onim što su čuli vijećnici su bili zadovoljni, posebno Ante Dundović Đuđo. On je rekao kako za razliku od nekih bivših općinskih načelnika koji nikada nisu izlazili među narod, sadašnji čelnik to redovito čini. Načelnikovo izvješće prihvaćeno je jednoglasno.
Na red je došlo izvješće o izvršenju proračuna Općine Ražanac u prvom polugodištu ove godine. Prema izlaganju voditeljice Odjela financija Danijele Mrkić, od ovogodišnjih planiranih 13.480.000 kuna u općinsku se blagajnu slilo 2.372.681 kuna ili 21,34 posto od plana. U isto vrijeme rashodi su iznosili 2.432.219 kuna.
– Iz višegodišnjeg iskustva znamo da se proračun u drugoj polovici godine bolje puni. Imali smo izvanredne izbore i to nas je u velikoj mjeri zakočilo. I dalje imamo velikih problema s naplatom ovrha na ime katastarske izmjere, a ove godine smo uspjeli naplatiti samo 16.000 kuna. Naplate putem ovrha idu teško jer su mnogi od dužnika od ranije u blokadama. U sferi komunalne naknade imamo pomak i sada se naplata odvija na razini od 60 posto duga. Vrijeme nas pritišće i morat ćemo po pitanju duga do konca godine poduzeti rigorozne mjere, rekla je Mrkić.
Ante Dundović Đuđo je pitao kolika su trenutna potraživanja Općine na što mu je Mrkić odgovorila da se kreću u visini od 3 milijuna kuna dok se istodobno obaveze Općine kreću u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Financijsko izvješće dobilo je zeleno svijetlo od strane svih vijećnika.
Budući da već na prostoru općine mjesnih odbora nema godinu i pol dana, te da se u prethodna dva navrata vijećnici nisu složili oko datuma njihovih održavanja, ovaj put jednoglasno je na prijedlog načelnika Miletića potvrđeno kako će se održati 20. studenoga.