Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na dječjem odjelu knjižnice uvijek je živo

15.10.2018. 11:52
Na dječjem odjelu knjižnice uvijek je živo


Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar nikada nije dosadno. Bio radni dan ili vikend, dječji smijeh, usklici i radoznala pitanja  čuju se iz svakog kutka. Tako je bilo i jučer. Neki su čitali, drugi slušali  priče koje su im pričale njihove mame ili knjižničarke, treći su se ipak  prepustili igri s mnoštvom didaktičkih igračaka koje je Odjel namijenio  za svoje najmlađe članove.


"Utorkom u 4"
Koliko je živahno, potvrdila nam je i Žozefina Žentil Barić, djelatnica  na Dječjem odjelu.
– Na Dječjem odjelu se zaista svašta događa. Imamo svakodnevno otvorenu igraonicu, koja je otvorena jednako koliko i sama knjižnica, na  raspolaganju roditeljima i djeci (od rođenja do predškolaca). Jedini uvjet  je da su djeca članovi naše knjižnice, kazala je podsjetivši sve roditelje  kako Dječji odjel nudi besplatan upis djece do godine dana starosti.
Žentil Barić kazala je kako se djeca ovdje mogu doći igrati u bilo koje  doba dana, mogu se doći družiti s roditeljima ili drugom djecom.
– Može se reći da je ovo zaista jedan živi i dobro iskorišteni prostor koji  je, koliko vidimo i prema reakcijama roditelja, prepun dobrobiti i da ga  nema, uvelike bi se osjetilo, dodala je Žentil Barić.
S početkom jeseni ponovno su započele redovne radionice naziva  "Utorkom u 4", a koje su namijenjene djeci predškolskog uzrasta, od 3  do 7 godina.
– Svakog utorka na Dječjem odjelu u 16 sati čitamo priču nakon koje  slijedi kreativna radionica povezana s tom pričom. Tako smo ovog utorka čitali priču „Zaposlena vjeverica“, nakon koje smo izrađivali vjevericu, kazala je Žentil Barić, dodajući kako te radove potom izlože na  Dječjem odjelu pa djeca, kada sljedeći put dođu, vide svoj rad i osjećaju  se kao kod kuće.
– Tako stvaramo jednu, za djecu, privlačnu atmosferu, kako bi se kod  nas osjećali što bolje i kako bi nam se opet vratili, kazala je.


„Mladi knjižničari“
Među stalne aktivnosti koje Dječji odjel nudi spada i program "Mladi  knjižničari". To su djeca školske dobi, iz osnovne i srednje škole, koja, na  volonterskoj bazi, pomažu djelatnicima u svakodnevnim knjižničarskim  poslovima.
– Na taj način uče raspored knjiga na policama, što spada pod koju  književnost, učimo ih kako se to grana i slaže. Također, pomažu nam  održavati fond knjiga urednima jer se ponekad knjige vrate oštećene,  uprljane, datumnici se ispune pa ih treba promijeniti, kazala je Žentil  Barić.
Lorena (12), učenica 6. razreda osnovne škole, već tri tjedna volontira  na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar. Njen zadatak je pomagati  ljudima pronaći knjige koje žele posuditi, pomaže slagati knjige i vraćati  ih na mjesto, popravlja oštećene knjige. Isto tako, sudjeluje u raznim  igraonicama u sklopu kojih izrađuju dekoracije kojima ukrašavaju sam  Odjel.
– Jako mi se sviđa ovaj posao. Zanimljiv je, stalno se nešto događa.  Čitamo, izrađujemo, pomažemo jedni drugima,… Znaju doći i stranci pa  pričajući s njima vježbam engleski jezik, kazala nam je Lorena, dodavši  kako bi jednoga dana voljela raditi kao knjižničarka.