Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Procesuiranje ratnih zločina trajna je zadaća nadležnih institucija

15.10.2018. 08:46
Procesuiranje  ratnih zločina  trajna je zadaća  nadležnih  institucija


Premijer Andrej Plenković tijekom posjeta vojnoj vježbi Velebit 18 na Dugom otoku nije izbjegao pitanje novinara o prosvjedu  održanom u Vukovaru, a kako je rekao, pitanje ratnih zločina i nužnost  njihova procesuiranja trajna je zadaća svih tijela koja su za to nadležna.  Percepcija javnosti o procesuiranju ratnih zločina je da to procesuiranje  ide jako sporo, a premijer je napomenuo kako je ipak velik broj procesuiranih zločina.
 – O tome su više puta govorili ministar pravosuđa i predstavnici  DORH-a te smatram da je došlo do deskrapancije između realnosti i percepcije, kazao je premijer Plenković napominjući kako se procesuiranje  ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih  koji su se dogodili na području Vukovara i Ovčare, vodilo pred hrvatskim  sudovima, haškim sudom i Specijaliziranim sudom za ratne zločine u  Srbiji.
Upitan je i da prokomentira nošenje njegove slike tijekom prosvjeda u  Vukovaru te smatra li da je to ujedno bio i prosvjed protiv Vlade.
– Očito je bilo nekih koji su htjeli poslati i takve poruke. Meni je bitno  da smo čuli svjedočenja žrtava, da vodimo računa o onima koji su izgubili sve početkom Domovinskog rata te da tu poruku primimo k znanju,  a osobito da je prime tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine.
Premijer je rekao i  kako ne vidi zbog čega bi bilo sankcija za članove  HDZ-a koji su bili na prosvjedu te da kontinuirano razgovaraju sa Srbijom o procesuiranju ratnih zločina. Napomenuo je da je procesuiranje  zločina svakako i dio koji Srbija treba ispuniti u okviru poglavlja 23 kroz  pregovore s EU.