Radionice oporabe tekstila u režiji Eko-Zadra

Slika korisnika valentinam
Reciklirajmo zajedno u ŠPUD-u
U praktičnom dijelu radionica radio se redizajn “obične” reklamne/T-Shirt majice te oslikavanje platnenih vrećica na temu Pop Arta, a inspiracija je bila izložba djela Andy Warhola: Enter into My Life u Kneževoj palači
Vedran SITNICA
Radionice oslikavanja platnenih vrećica provedene među raznim dobnim skupinama

Udruga Eko–Zadar tijekom provedbe projekta “Reciklirajmo zajedno”, financiranog od Grada Zadra, treću godinu za redom, provela je radionice oporabe tekstila u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna s učenicama i učenikom četvrtih razreda smejra dizajn tekstila i dizajn odjeće. Mentorice su bile Sandra Bačić i Kate Prskalo, a radionice su se sastojale od tri odvojena dijela: teoretski dio o recikliranju, kategorijama otpada te o osobnoj odgovornosti svakog pojedinaca i pojedinke, redizajn majica te oslikavanje platnenih vrećica. U praktičnom dijelu radionica radio se redizajn “obične” reklamne/T-Shirt majice te oslikavanje platnenih vrećica na temu Pop Arta, a inspiracija je bila izložba djela Andy Warhola: Enter into My Life u Kneževoj palači.

Torbe oslikane motivima Pop arta

- Popular art u prijevodu s engleskog znači popularna umjetnost, smjer u likovnoj umjetnosti koji je nastao sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća, inspiriran vrijednostima i simbolima masovne popularne kulture te potrošačkoga društva s ciljem ukidanja granica između visoke i popularne umjetnosti. Torbe oslikane motivima Pop arta koriste nove komunikacije budućnosti, gdje se razvio jedan potpuno novi rječnik - rječnik engleskih skraćenica; LOL, BTW, OMG... i s njima komunicira cijeli svijet. Ovaj oblik komunikacije je naročito popularan kod mladih te je postao novi trend kojeg pratimo, naglasila je Atana Grbić iz Eko–Zadra. Kako je dodala, naglasak u edukaciji je bio na koncept "3R": reduce, reuse, recycle – smanjiti, ponovo iskoristiti (oporabiti) i reciklirati.

Smanjiti količinu smeća

Reduciranje/smanjivanje nepotrebne potrošnje sprječava nastanak nove generacije otpada; reuse/ponovno iskorištavanje svakog predmeta omogućava nam da ne nabavljamo novi predmet već koristimo isti, dok kroz recycle/recikliranje onog što ostaje kao otpad, bacamo u smeće samo ono što ne možemo reciklirati, objasnila je Grbić i zaključila da tijekom radionica mlade potičemo i na njihovu osobnu odgovornost kao budućih potrošača te edukaciju o odgovornoj kupovini, pronalaženje isključivo proizvoda koji su reciklirani, i/ili se mogu reciklirati.

Maturantice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u svom radnom vijeku susrest će se s velikom količinom tekstilnog otpada. Način sadnje i branja pamuka, bojanja i tiskanja tekstila ima veliki utjecaj na planet te je proizvedeni tekstil potrebno zbrinuti na odgovarajući način te ujedno i aktivnije raditi na redizajnu postojećeg tekstila, moglo se također čuti na radionicama.

Odrađeno 190 radionica

Udruga Eko-Zadar"kontinuirano provodi projekt „Reciklirajmo zajedno” od 2004. godine na području Zadra i Zadarske županije. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, oporabi te njegovom smanjenju. Tijekom trajanja projekta udruga je obradila sve dobne skupine. Bili su u vrtićima, osnovnim i srednjim školama (190 odrađenih radionica, predavanja i edukativno/kreativnih radionica) kao i u svim domovima umirovljenika na području grada Zadra.

Članovi Eko–Zadra su gostovali u svim ograncima Gradske knjižnice, a tijekom trajanja provedbe projekta tiskana su i četiri „Vodiča kroz pravilno odlaganje otpada” te slikovnica/bojanka “Praktični savjeti Eko Mace”.

- Edukacija o pravilnom recikliranju kod kuće zahtijeva malo vremena, a pruža značajnu korist za ljude i okoliš. Odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada je pravi način na koji individualno možemo mijenjati stvari lokalno i globalno, naglašavaju iz udruge. U tu svrhu su svim sudionicima projekta podijeljene plave vrećice za prikupljanje papirnatog i kartonskog otpada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)