Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Radionice oporabe tekstila u režiji Eko-Zadra

15.10.2018. 09:44
Radionice  oporabe tekstila  u režiji Eko-Zadra


Udruga Eko–Zadar tijekom provedbe projekta “Reciklirajmo zajedno”, financiranog od Grada Zadra, treću godinu za redom, provela je radionice oporabe tekstila u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna s učenicama i učenikom četvrtih razreda smejra dizajn tekstila i dizajn odjeće. Mentorice su bile Sandra Bačić i Kate Prskalo, a radionice su se sastojale od tri odvojena dijela: teoretski dio o recikliranju, kategorijama otpada te o osobnoj odgovornosti svakog pojedinaca i pojedinke, redizajn majica te oslikavanje platnenih vrećica. U praktičnom dijelu radionica radio se redizajn “obične” reklamne/T-Shirt majice te oslikavanje platnenih vrećica na temu Pop Arta, a inspiracija je bila izložba djela Andy Warhola: Enter into My Life u Kneževoj palači.
Torbe oslikane motivima Pop arta
– Popular art u prijevodu s engleskog znači popularna umjetnost, smjer u likovnoj umjetnosti koji je nastao sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća, inspiriran vrijednostima i simbolima masovne popularne kulture te potrošačkoga društva s ciljem ukidanja granica između visoke i popularne umjetnosti. Torbe oslikane motivima Pop arta koriste nove komunikacije budućnosti, gdje se razvio jedan potpuno novi rječnik – rječnik engleskih skraćenica; LOL, BTW, OMG… i s njima komunicira cijeli svijet. Ovaj oblik komunikacije je naročito popularan kod mladih te je postao novi trend kojeg pratimo, naglasila je Atana Grbić iz Eko–Zadra. Kako je dodala, naglasak u edukaciji je bio na koncept "3R": reduce, reuse, recycle – smanjiti, ponovo iskoristiti (oporabiti) i reciklirati.
Smanjiti količinu smeća
Reduciranje/smanjivanje nepotrebne potrošnje sprječava nastanak nove generacije otpada; reuse/ponovno iskorištavanje svakog predmeta omogućava nam da ne nabavljamo novi predmet već koristimo isti, dok kroz recycle/recikliranje onog što ostaje kao otpad, bacamo u smeće samo ono što ne možemo reciklirati, objasnila je Grbić i zaključila da tijekom radionica mlade potičemo i na njihovu osobnu odgovornost kao budućih potrošača te edukaciju o odgovornoj kupovini, pronalaženje isključivo proizvoda koji su reciklirani, i/ili se mogu reciklirati.
Maturantice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u svom radnom vijeku susrest će se s velikom količinom tekstilnog otpada. Način sadnje i branja pamuka, bojanja i tiskanja tekstila ima veliki utjecaj na planet te je proizvedeni tekstil potrebno zbrinuti na odgovarajući način te ujedno i aktivnije raditi na redizajnu postojećeg tekstila, moglo se također čuti na radionicama.


Odrađeno 190 radionica
Udruga Eko-Zadar"kontinuirano provodi projekt „Reciklirajmo zajedno” od 2004. godine na području Zadra i Zadarske županije. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, oporabi te njegovom smanjenju. Tijekom trajanja projekta udruga je obradila sve dobne skupine. Bili su u vrtićima, osnovnim i srednjim školama (190 odrađenih radionica, predavanja i edukativno/kreativnih radionica) kao i u svim domovima umirovljenika na području grada Zadra.
Članovi Eko–Zadra su gostovali u svim ograncima Gradske knjižnice, a tijekom trajanja provedbe projekta tiskana su i četiri „Vodiča kroz pravilno odlaganje otpada” te slikovnica/bojanka “Praktični savjeti Eko Mace”.
– Edukacija o pravilnom recikliranju kod kuće zahtijeva malo vremena, a pruža značajnu korist za ljude i okoliš. Odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada je pravi način na koji individualno možemo mijenjati stvari lokalno i globalno, naglašavaju iz udruge. U tu svrhu su svim sudionicima projekta podijeljene plave vrećice za prikupljanje papirnatog i kartonskog otpada.