Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Baletni hit ‘Orašar’ stiže u Zadar

15.10.2019. 17:40


Balet Orašar, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, ovog prosinca stiže u Zadar. U srijedu, 11. prosinca, svega dva tjedna uoči Božića, gledatelji u zadarskom Arsenalu imat će jedinstvenu priliku, uz glazbu virtuoznog Čajkovskog, doživjeti priču o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte.
Radi se o najčarobnijoj božićnoj bajci koja je ispričana putem tradicionalne baletne koreografije jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.


Novi i moderni pogled
Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti umjetnici iz Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je ovoj klasičnoj priči moderan izgled putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene video projekcije, koja neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevniju baletnu i plesnu publiku.
Ovo je sasvim jedan novi i moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom će, u čarobno adventsko vrijeme, zadarska publika imati priliku uroniti u atmosferu Božića i božićne čarolije. Za potrebe ove predstave Ilirijin Arsenal u Zadru postaje kazalište koje će prožeti duh i čarolija Božića, a projekt je prepoznat te podržan i od strane Turističke zajednice grada Zadra.
Trupa Ukranian Classical Balleta, koju čine neki od najkvalitetnijih baletana svijeta, nastoji kroz svoje nastupe pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta na međunarodnoj baletnoj sceni.
Kao dokaz njihovog velikog međunarodnog iskustva stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava, a samo u 2018. su imali preko 70 izvedbi Orašara, proputovavši s predstavom Europu i Kinu. Nakon publike diljem svijeta upravo zadarska publika ima priliku uživati u spoju vrhunskih baletnih pokreta i veličanstvene klasične glazbe.


Prvoklasni plesači
U trupi plešu prvoklasni plesači, točnije solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara, koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju visoku tradiciju tradicionalnog ruskog baleta i baletne škole. Većinu navedenih umjetnika hrvatska publika već poznaje te su ih imali prilike gledati u rasprodanim baletnim predstavama, poput ‘Radio&Juliet’, ‘Quatro’ te ‘The Great Gatsby Ballet’.
Zadrani ove zime imaju jedinstvenu priliku doživjeti predstavu zbog koje se uvijek traži ulaznica više i to po prvi put u izvedbi Ukrainian Classical Ballet-a.
Ulaznice za Orašara u Arsenalu nalaze se u prodaji putem sustava Eventim, a mogu se kupiti na Eventimovim prodajnim mjestima te online.