Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BIOGRADSKI ZAMAH Otvorena vrata svim starim i novim poduzetnicima Zadarske županije

15.10.2019. 07:47


Grad Biograd na Moru je jedno veliko gradilište. U ovom gradu između ostalog izvode se radovi na više velikih, značajnih projekta kao što su suvremeni Turistički informativni centar (TIC), glavna »turistička recepcija grada« na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusnog kolodvora na Trgu hrvatskih velikana, zgrada Centra za socijalnu skrb iznad Kožine, uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi – Torovima, POS-ovi stanovi na Donjoj Grandi, te Poduzetnički inkubator na istočnom ulazu u Industrijsku zonu Biograd kod trafostanice, između rotora i Rojsa.
– U sklopu projekta »Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru« započelo je prikupljanje iskaza interesa potencijalnih korisnika za poslovne prostorije Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, navodi Ivan Ćupić, voditelj LAG-a Laura.


Pogon za preradu OPG-ovih proizvoda
Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 HRK, od čega 19.945.669,41 HRK sufinancira Europska Unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
– Potencijalni korisnici Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru imaju na raspolaganju ukupno 9 hala za proizvodnju i 17 poslovnih ureda na tri etaže. Dosad je pokazan interes za čak 70 posto proizvodnih hala i ureda, ističe Ćupić, dodajući kako nakon iskazivanja interesa slijedi raspisivanje natječaja za zakup. Useljavanje i početak rada Poduzetničkog inkubatora je početak iduće godine.
– Poduzetnički inkubator je podrška i pomoć poduzetnicima da se osamostale, zato su troškovi najma minimalni. Naime, misija Poduzetničkog inkubatora je stvaranje uspješnih poduzetnika koji će nakon napuštanja istoga nastaviti uspješno samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku slike općine i povećati zaposlenost, kaže Ćupić.
LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu u proljeće iduće godine će u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji. Riječ je o pogonu za preradu OPG-ovih proizvoda koji će imati pet linija. Između ostalog za proizvodnju marmelada, džemova i ajvara koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno.
– Pogon je vrijedan oko 700.000 kuna i imat će i liniju za sušenje i pakiranje voća i povrća. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, prodavati, ističe Ivan Ćupić.
Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a projektni partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Radove izvodi SARAĐEN d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisna, vodeće građevinske tvrtke na području Zadarske i Šibensko-kninske županije u vlasništvu Marka Sarađena. Nadzor je Institut IGH d.o.o. Zagreb.


Inkubator poput »majke kvočke«
– Poduzetnički inkubator je istinska »majka kvočka« za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod, kaže Ivan Knez dodajući kako je ikubator idealno mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi poduzetnici.
– Osnivanje Poduzetničkog inkubatora, naime, ima za cilj olakšati poslovanje novim poduzetnicima i potaknuti otvorenje novih radnih mjesta. Za to će imati na raspolaganju 36 mjeseci ili tri godine od ulaska u Poduzetnički inkubator, naglašava Knez.
Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije uključujući općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polaču, gdje se unatoč rastu poduzeća mnogi MSP-ovi zatvaraju, a broj radnih mjesta u njima pokazuje trendove pada.




Konkurentnost, isplativost, održivost
– Projekt, stoga, ima za cilj doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko – poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga čime bi se povećala konkurentnost, isplativost, odnosno profitabilnost, a time i održivost kako poduzeća tako i radnih mjesta u njima, ističe Knez.
Ciljne skupine projekta su nova i postojeći poduzeća u kategoriji mikro, malog ili srednjeg poduzeća (MSP), obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), mladi, nezaposleni i ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i IRI sektor, te jedinice lokalne samouprave.
– Specifični ciljevi projekta su kao prvo osigurati prostor za rad i razvoj poduzetničkih potpornih institucija od značenja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području aglomeracije Biograd i u konačnici osigurati kvalitetan i suvremenim poslovnim zahtjevima primjeren poslovni prostor za nove i postojeće male i srednje velike poduzetnike koji djeluju ili planiraju djelovati na području aglomeracije Biograd, zaključuje Knez.