Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biti slijep ne znači biti manje vrijedan, već znači biti drugačiji

15.10.2019. 17:28


Udruga slijepih Zadarske županije, jučer je u svom prostoru na Poluotoku obilježela Međunarodni dan bijelog štapa, koji se prema riječima predsjednika udruge, Mladena Bajla u Hrvatskoj obilježava 15. listopada od 1996.godine, odlukom Hrvatskog sabora.
Međunarodni dan bijelog štapa, prema riječima Bajla, obilježava se s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.
Bajlo je uz prigodne riječi dobrodošlice pozdravio sve nazočne, a zajedno s njim bili su dopredsjednik udruge Nikola Vitlov i voditeljica projekata i socijalna radnica pri udruzi, Ana Perica. Posebno su pozdravljeni uzvanici iz Grada Zadra, pročelnik Mario Pašut te socijalna radnica Nada Gauta.
– Bez Grada Zadra i Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo ova udruga ne bi ni postojala. Godinama nam financijski pomažu kao i UO za kulturu i sport, istaknuo je Bajlo zahvalivši i svima ostalima koji ih podupiru.
Uduga slijepih ima veliki broj aktivnosti i sekcija, sportskih, kulturnih i umjetničkih te su ovom prigodom dr. Suzani Konjevoda i njezinom Oftalmološkom odjelu, poklonjene dvije slike, umjetnika i člana Udruge slijepih Vlatka Troskota. Dr. Konjevoda je zahvalila na ovom lijepom likovnom iznenađenju.
– Zahvalna sam na poklonu i raduje me relacija nas liječnika i udruge. Dugo godina surađujemo na obilježavanju Tjedna glaukoma i tako već 11 godina, poručila je dr. Konjevoda istaknuvši kako se Oftalmološki odjel trudi biti na usluzi.
Lions klub, kao jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svijetu, kojem je jedan od ciljeva briga o slijepim i slabovidnim osobama i borba za očuvanje vida, istaknula se svojim radom i na lokalnoj razini u Zadru. Kako doznajemo od Davorke Mezić, Lions klub Zadar, znajući za turbulentan period kroz koji je udruga prošla do 14. veljače kada se ponovno registrirala i počela ponovno sa radom, odlučio je dati svoj doprinos.
– U organizaciji Lions kluba Zadar 18. listopada gostovat će Kazalište slijepih i slabovidnih osoba »Novi život« iz Zagreba te će izvesti predstavu »Jučer sam se sjetio plave« u maloj dvorani Kazališta lutaka, rekla je Mezić te pozvala građane da se odazovu na ovu predstavu koju vrijedi pogledati, ali će i kupnjom ulaznica pomoći radu udruge jer su sva sredstva od prodaje ulaznica namijenjena udruzi.
Posebno je ovom prigodom Mezić naglasila kako biti slijep ne znači biti manje vrijedan, već znači biti drugačiji.
Ana Perica, voditeljica projekata pri udruzi govorila je o digitalnoj pristupačnosti i donošenju zakona koji bi regulirao pravo na naknadu osobama s inavlididetom te bi im se na takav način omogućilo ravnopravno uključivanje u život.