Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

EKOLOŠKI INCIDENT Potok Ričina – nova gradska septička jama?

15.10.2019. 08:56


Stanovnici uvale Bregdetti cijelo ljeto trpe nesnosan smrad. No, više od svega, kažu nam građani koji su željeli ostati anonimni, boli ih što nadležne institucije ne reagiraju kako bi dokinuli širenje tog smrada. Isprva, mislilo se da se neugodan miris širi iz pročišćivača otpadnih voda, ali miris koji je dopirao do ove pitoreskne uvalice u kojoj se mnogi bave turizmom, nije isti kao i onaj kojeg godinama trpe mještani Smiljevca.
Isprva, na sve se to nadovezala stara priča kako u neposrednoj blizini potoka Ričine neodgovorni pojedinci prazne prijenosne WC-e. Navodno, pod okriljem noći to čine u prostoru bivše »Zadranke«. Da je sličnih slučajeva zaista bilo, kazivao je svojevremeno bivši direktor Odvodnje Ante Josip Šikić. No, aktualni direktor Grgo Peronja ne odbacuje takvu mogućnost, ali mu ni na pamet ne pada glumiti policajaca i hvatati ilegalce u takvoj raboti.


Fekalni sadržaji putuju u more
– Zapravo je nemoguće detektirati gdje oni prazne te prijenosne WC-e. Jedino mjesto u okolici uvale Bregdetti gdje bi takvi pojedinci to mogli napraviti su skrovita mjesta bivše »Zadranke«. No ponavljam, to mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi, rekao je Grgo Peronja.
Na drugu stranu, sumnja je pala na zadarske tvrtke koje se bave iznajmljivanjem prijenosnih WC-a. Naime, privatnici koji se bave pražnjenjem septičkih jama, sadržaj svojih cisterni izbacuju po okolnim šumama. Taj problem osobito je naglašen u zapadnom djelu Zadarske županije.
– A, gdje će se taj sadržaj ispuštati? Što mislite kolika bi cijena odvodnje bila da se sadržaj vozi na pročišćivač Ričina, upitao je načelnik Općine Privlaka.
Tom analogijom navodno se vode i tvrtke koje iznajmljuju WC-e, ali one to žestoko opovrgavaju. Peronja dodaje kako bi takvim pražnjenjem, izravno u sustav odvodnje, na ispustu izlazio sadržaj oko 300 posto zagađeniji od propisanog. Kao što je to često naglašavano, iz pročišćivača Ričina na morskom ispustu u Gaženici, izlazi navodno bistra tekućina.
– Mislim da to nama, ali ni drugim tvrtkama ne bi palo na pamet. Početna kazna za takve rabote iznosi između 100 i 200 tisuća kuna, a kasnije se ona penje i na milijunske cifre. Mi svoje WC-e praznimo na uređajima u Novalji ili u Biogradu. Zadarski pročišćivač Ričine nema takvu mogućnost, rekao nam je Veljko Niseteo iz tvrtke Ilirik, dodajući da se na pročišćivaču Ričina prazne samo cisterne zadarske Odvodnje.
Pa odakle onda smrad koji oplakuje uvalu Bregdetti. Stanovnici su se samoorganizirali i još u petak navečer otkrili da se rijeka bogata septičkim sadržajima, potokom Ričina ulijeva se u more u Gaženici. Sutradan, građani su obišli cijelo korito potoka i ustvrdili da se izvor smrada i septičkog sadržaja nalazi između Jadranske magistrale i Ulice Franka Lisice. Prema riječima direktora Odvodnje Grge Peronje, pročišćivač Ričina nema tehnološke mogućnosti da takav sadržaj izbacuje u potok. No, prije nekoliko tjedana, Peronja je Sanitarnoj inspekciji prijavio pojavu bjelkaste tekućine u potoku. Je li njen sadržaj opasan ili nije, nije do danas dobio odgovor.


Smrad pokvarene ribe i lešine
Na drugu stranu, problem je i obližnja ribarska luka koja je za našeg posjeta vrvjela smećem. Rekreativci koji tuda trče, svjedoče da se iz okolnih objekata, ali i same uvale, često širi smrad pokvarene ribe i lešine. Uvala Bregdetti dijelom je pregrađena umjetnim parapetom koji vodi do otočića Sv. Klement. Dio koji gleda prema Gaženici nerijetko odiše »miomirisima« koji se, prema riječima tamošnjih stanovnika, više ne može trpjeti. Naši izvori nam potvrđuju da se u taj dio uvale, u kojem je smanjena prirodna cirkulacija mora, izbacuju fekalni sadržaji s brodova te ostaci ribe, ulja i salamure. Ovog ljeta na djelu je uhvaćena hladnjača Mardešića. Putnici s trajekta snimili su hladnjaču koja je zaostali sadržaj ispustila izravno u more. No, vozač i njegova direktorica su se branili riječima da se samo radi o vodi koja je zaostala od razleđivanja ribe s aluzijom:«…a što mislite gdje smo to trebali ispustiti.«
Iz PU zadarske doznajemo da slučajevi zagađivanja potoka Ričine i uvale Bregdetti nisu prijavljeni. To je pomalo čudno jer su mediji još proljetos svjedočili da se potokom u more slijevaju ostaci klaoničkog i drugog animalnog otpada. Zanimljiva je i taktika kojom se služe ilegalci. Pod okriljem mraka, oko 22 h kad pročišćivač Ričina radi pod vršnim opterećenjem, cisterne ili oni koji prazne septičke jame, izbacuju sadržaj u potok Ričinu. Stanovnici okolnih kuća navikli su na intenzivan smrad, pa ne obraćaju pažnju na to što se događa. Upravo to ilegalci koriste kako bi potok Ričina postao septička jama u kojoj besplatno iskrcavaju svoj teret. Zato su mještani iz uvale Bregdetti upravo u to vrijeme snimili fekalnu rijeku koja se u more spuštala betonskim koritom potoka Ričine.
 




Pokvarila se i pumpa stare Poliklinike


Kako zgrada stare Poliklinike već duže vrijeme nije u funkciji, nedavno se septički sadržaj izlio na malu plažicu ispred zgrade. Kako nas je obavijestio direktor Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Zoran Škrgatić riječ je kvaru pumpe koji otpadni sadržaj tjera u kolektor u Ulici Kolovare. Na pumpu su priključene otpadne vode susjednog bazena pa se u prvi mah pomislilo da je zbog nestanka struje došlo do izlijevanja otpada u more.
– Pumpa se nalazi na gradskom zemljištu i o njoj trenutačno skrbi grad. Stara zgrada Poliklinike je pod strujom i pumpa je s tim u funkciji. No, pumpa se i u prošlosti kvarila, a mi smo je redovito popravljali i servisirali. I sad smo na raspolaganju gradu za sve moguće popravke, rekao nam je u kratkom razgovoru dr. Škrgatić.
Prema riječima direktora Zadarskog športa Jurice Dilbera, kvar je popravljen u roku pola dana.
Na drugoj strani ograde bazena Kolovare, mještani su naručili projekt koji će njihove otpadne vode, umjesto u more, također pomoću slične pumpe ubacivati u kolektor u Ulici kralja Dmitra Zvonimira.
 
 


Ričinu će pojačano nadzirati vodočuvari


Od Državnog inspektorata dobili smo potvrdu da su sanitarni inspektori 18. rujna izvršili nadzor nad potokom Ričinom, a Hrvatske vode brinu o vodotoku potoka, rekla nam je glasnogovornica Državnog inspektorata Ivana Župan.
No, inspektori su tek ustvrdili da se u potoku nalazi bijela smjesa. Hrvatskim vodama naložen je neposredni i pojačani nadzor nad vodotokom, a vodočuvarima češći obilazak vodotoka i kritičkih mjesta. No, je li bijela smjesa neopasna ili opasna za zdravlje ljudi, pitanje je na koje jučer nismo dobili odgovor u Državnom inspektoratu.