Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na djecu vrebaju internet predatori

15.10.2019. 11:38


U sklopu projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji provodi Volonterski centar Zadar, sutra će se u Gradskoj knjižnici Zadar održati predavanje poznate hrvatske psihologinje i psihoterapeutkinje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander.
Predavanje pod nazivom "Djeca na internetu, hvatamo li korak s njima?" prof. dr. sc. Buljan Flander – inače osnivačice i ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba i psihologinje s bogatim iskustvom rada s djecom i mladima, održat će kao dio navedenog projekta VCZD čiji nastavak je krenuo s početkom nove školske godine u nekoliko osnovnih škola u Zadarskoj županiji.
Riječ je, doznajemo u Volonterskom centru Zadar, o prvom ovakvom projektu na području Zadarske županije koji ima za cilj educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i njihove roditelje o načinima zaštite djece na internetu, sve učestalijem problemu nasilja nad i među djecom i mladima.


U projektu šest škola Zadarske županije
– Projektom želimo educirati stručne službe, učitelje/ice i roditelje, a shodno tome i učenike/ice vezano uz načine zaštite djece na internetu, prepoznavanje simptoma e-nasilja i kome prijaviti nasilje, te kako se nositi s njegovim posljedicama. Naglasak je na osvješćivanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave e-nasilja, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba (roditelja, učitelja/ica, stručnih službi), kaže Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar, te navodi kako je u projekt uključeno šest osnovnih škola s područja Zadarske županije i to osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića, Petra Preradovića i Bartula Kašića u Zadru, te OŠ Zemunik i OŠ Stjepana Radića Bibinje.
Projekt je namijenjen, doznajemo dalje, učenicima šestih i dijelom sedmih razreda jer je to najpogodnija dob da djeca na najbolji način shvate koje sve opasnosti vrebaju na internetu, te kako se od njih zaštititi.
– U razdoblju od 6. do 8. svibnja ove godine održana su za stručne suradnike i učitelje u navedenih šest osnovnih škola predavanja predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka u sklopu kojeg djeluje Centar za sigurniji internet (CSI), kao jedna od aktivnosti projekta, kaže Josip Vidov, te dodaje da je na održanim predavanjima sudjelovalo više od 90 sudionika iz ovih šest škola.
Preko Skypea se tijekom svibanjske edukacije javio Tomislav Ramljak, predsjednik Centra, koji je i sudski vještak za forenziku koji je ukratko prezentirao statističke podatke o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece na internetu (internet predatori), te je govorio o pojmovima sharentinga, sextinga, sextortiona i revenge porna. Također, psihologinja iz Centra Kristina Krulić Kuzman iznijela je različite primjere zlouporabe putem interneta (prisilna seksualna iznuda djece, ucjene i zlostavljanja djece i mladih putem interneta), te je s prisutnima raspravljala o problemima s istom tematikom u njihovoj sredini. Isto tako, uputila je prisutne na online alate i korake koje treba poduzeti odnosno kojim se institucijama obratiti za pomoć u slučaju zlostavljanja.


Nagradna igra – kreativno izražavanje na temu nenasilja
– Edukacija učenika, koja je održana početkom listopada, pokazala je da su dobro upoznati s problemom internetskog nasilja, ali da ponekad ne razlučuju što je nasilje, a što nije. Primjerice, djeca ne znaju da je i neuključivanje manje skupine djece iz razreda u neku Facebook grupu također vid nasilja, te da takva izolacija može dovesti do zlostavljanja, pojašnjava Vidov i kaže kako su u sklopu projekta osmislili i nagradnu igru u kojoj mogu sudjelovati učenici svih zadarskih osnovnih škola.
– Učenici se u nagradnu igru mogu uključiti na način kreativnog izražavanja kroz neko djelo, bilo literarno, slikovno, fotografsko ili na drugi način izraditi rad na temu nenasilja. Povjerenstvo za prosudbu radova odabrat će tri najbolja rada i njihovi autori bit će nagrađeni. Za tu smo priliku osigurali tri tableta, tri para bežićnih slušalica i tri kino ulaznice, a nagrade će biti uručene 20. studenoga na Međunarodni dan djeteta kada ćemo ponovno ugostiti prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander koja će učenicima uručiti nagrade, kaže Josip Vidov.
Inače, sutrašnje predavanje, s početkom u 14 sati, organizirano je za sve djelatnike koji rade s djecom i mladima, odgajatelje, učitelje, nastavnike, stručnu službu i naravno za roditelje – koje ovom prigodom iz VCZD posebno pozivaju da se odazovu. Upravo roditelji bit će uključeni u završni ciklus projekta "Edukacija-prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji će se održati u studenome kada će za njih edukaciju održati djelatnici Centra za sigurniji internet iz Osijeka.
Navedimo još kako projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Volonterski centar Zadar provodi ga u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.
Projekt uključuje i izradu promo videa i digitalne slikovnice o važnosti prevencije nasilja na interentu kroz koje će sudionici projekta također biti upoznati s pojmom cyberbullinga i njegovim simptomima, kao i tiskanje brošure za roditelje. Također, kroz projekt bit će izrađena i mrežna stranica putem koje će opća populacija građana biti upoznata s opasnostima nasilja na internetu među i nad djecom, kako ih prepoznati, kome ih prijaviti i kako pomoći djeci da sigurno pretražuju internet.