Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nigdje ja ne odlazim, ostajem ovdje!

16.10.2019. 09:36


Noć kad sam preplivao Dunav, pjeva Đorđe Balašević, koji se u pjesmi bori s »velikom rijekom, valovima, ali šta srce zna o tome…«. Zadar ponovno nije imao »srca« da prepliva Krku. Ne previše jaki Slovenci bili su bolji, pametniji, spremniji u svim segmentima i na kraju zasluženo slavili. Istini za volju, mogla je ta utakmica otići i u drugom smjeru, ali treba se stručni stožer zadarskog sastava zapitati, zašto u sve tri »prave« utakmice se puca u drugom dijelu dvoboja. No, tih problema nije imao gostujući trener Simon Petrov, koji zadovoljno može trljati ruke. Uzeo je »skalp« u gostima direktnom konkurentu za ostanak u ligi.
– Bila je ovo teška utakmica, kakve su i obično u Zadru. Mogla je završiti pozitivno i za domaćina – priznao je Petrov, koji nije bio zadovoljan prvim dijelom.
– Dozvolili smo im previše laganih koševa u prvom poluvremenu i previše trica od igrača koji trice – ne smiju šutnuti. U nastavku smo to popravili i ubacili neke šuteve koje nismo u prvom poluvremenu te se susret okrenuo na našu stranu. Ali ima tu još puno posla – dodao je gostujući strateg, kojega su predstavnici sedme sile upitali o Dominiku Mavri.


Odgovornost
– Željeli smo da ostane, jer nas je prošle sezone spasio. Ali mislim da je on imao druge opcije i želje pa smo uzeli Coseyja.
A Ante Nazor sigurno neće imati ugodne iduće dane. Zadarska košarkaška javnost želi ostavku. Nisu zadovoljni s trenerom i to nezadovoljstvo buja već od prošle sezone. Prošle sezone Nazor nije birao svoju momčad, ove je imao odriješene ruke i složio momčad po svom guštu i rekao da potpuno preuzima odgovornost za rezultate. Preuzeo je odgovornost i za ovaj. Doduše riječima, ne djelima.
– Ja ne odlazim.
A nakon toga…
– Uzet ću odgovornost. Hladne glave i bez emocija ću pogledati utakmicu. Nije problem priznati pogrešku, no mislim da je veći problem bio što tri nositelja praktički nisu igrala.
Zapravo nije igrao samo Ive Ivanov. To što netko lošije ili bolje igra neku utakmicu ovisi o nizu faktora, o protivniku, akcijama, fizičkoj spremi, mentalnoj spremi, taktici… Veći dio toga ipak je u rukama trenera. A u dvoboju s Krkom bolji je trener, moramo priznati, bio onaj gostujući.


Pritisak
– Čekali su svoju šansu i nadigrali su nas u finišu utakmice. Nikako nismo uspjeli pronaći ritam. I kada smo igrali dobro, sami smo sebi glupostima narušavali ritam. Nismo dobro režirali naše šuteve i smatram da je u tom segmentu bio naš osnovni problem. Pokazali smo slabost u defenzivi, ni u skoku nismo parirali protivniku. Bilo je tu indisponiranih nositelja igre.
Zadrani su zaista napravili niz grešaka i u trenucima kada su mogli prelomiti utakmicu i u trenucima kada se utakmica rješavala. Ante Nazor je u prvom dijelu svojim standardnim iskakanjem na »pick%rollu« uspio usporiti napade gostiju. Cosey i Marinelli nisu »playevi« koji sve vide. U drugom dijelu Nazor je dosta preuzimao i to je Krka dobro koristila, jer, Zadar ima dosta niske bekove, nedostajao je Ivanov koji je na nogama jak i može ispratiti protivničke niske igrače, jer su ostali visoki igrači Zadra nešto slabiji. Probao je Nazor i s četiri mala, ali ni tu nije bila velika sreća. Na kraju je posjeo na klupu najboljeg svog igrača, Stefana Fundića.
– Čujte, oni su bili u problemu s prekršajima. Htio sam sačuvati Fundića.
A Bryon Allen je odigrao najlošiju utakmicu za Zadar. Promašio je više-manje sve, ali istini za volju, gosti su ga dobro čuvali, a niti Zadar nije radio prekvalitetne akcije za svog najboljeg igrača. Više je to bilo »daj mu loptu pa nek riješi problem«.
– Čovjek nije mogao naći ritam. Nije to za objesiti… Ima kvalitetu. Nismo imali njega, nismo imali Farra, a da ne govorim o Ivi. Kada je izišao u Podgorici naša je igra drastično pala. Ali, ne tražim alibi.
A još jednu odluku Nazor je donio, koja se nije pokazala kao ispravna. Maksimalno je skratio rotaciju.
– To sam napravio ciljano, jer na dva gostovanja prije gdje smo poraženi velika nam rotacija nije ništa donijela. Znao sam da će biti teška utakmica, da će biti nervozna i da će nam biti potrebni najbolji defenzivci na terenu. Stoga sam se odlučio na skraćenu rotaciju.
A u idućem kolu Zadrani gostuju kod Mega Bemaxa, realno protivnika koji je slabiji od Zadra (iako to se neće priznati). Ta momčad također ima dva poraza, protiv Cedevite Olimpije kod kuće i protiv FMP-a u gostima. Oba su bila lagana. Naravno da gostujući teren je prednost Mega Bemaxa. Pritiska će biti. Velikog. Obje momčadi imaju 0:2 i moraju što prije prekinuti negativnu seriju.