Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Postrojili se pripadnici prve postrojbe Specijalne policije u Hrvatskoj

16.10.2019. 09:23


Veterani Specijalne policije PU zadarske Poskoci, jučer su se ponovno postrojili ispred mjesta odakle su 15. listopada 1990. krenuli u obranu Hrvatske. Prije 29 godina, u dvorištu tadašnjeg odmarališta Čazmatrans, postrojena je prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Za taj primat, bori se i postrojba Lučko PU zagrebačke, ali je kao antiteroristička jedinica SUP-a RH osnovana još u bivšoj državi. O ratnom putu postrojbe govorio je prvi zapovjednik Đuro Župan. Župan je naglasio kako je postrojba osnovana po ondašnjem zakonu koji je i u bivšoj državi omogućavao jedinicama lokalne samouprave da u kriznim vremenima mogu osnovati ovakvu policijsku postrojbu. Župan je ponovio dobro poznati ratni put postrojbe koji je slavno završio VRO Oluja i oslobađanjem ličkih dijelova Zadarske županije.
Novinarima se obratio i novi predsjednik udruge Željko Bonato koji je na ovu funkciju izabran svega 15-tak dana prije obilježavanja, nakon ostavki vrha udruge zbog afere izvlačenja novca.
– Čast mi je i ponos biti predsjednik ovakve udruge. Djelatnost udruge nosi dosta toga. Od brige za ujedinjenje ljudi jer nemojmo zaboraviti, u Poskocima bilo preko 1.200 pripadnika, do suradnje s obiteljima poginulih pripadnika. Tu je i briga o našim bolesnim pripadnicima jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove jedinice, rekao je Bonato.
Bonato je na funkciju došao nakon što su ostavku dali predsjednik Ivica Kapetanović i potpredsjednik Marko Čulina Maka, akteri nedavne afere oko braniteljskih zadruga i izvlačenja novca. Marko Čulina Maka je jučer i nazočio proslavi uz nazočnost načelnika PU zadarske te predstavnika Grada Zadra na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jagodom Surać.
U svom komentaru, Bonato je rekao: Oni su kao članovi udruge radili vrhunski posao. Ja sam naslijedio istinske borce i ljude koji su radili za udrugu. Što se tiče toga, uvijek ću ih poštivati stati iza njih. Međutim, u njihove privatne stvari ne bih ulazio. Jedino bih rekao da je u medijima prozvana udruga Poskoci koja nema veze s braniteljskom zadrugom Sokol, kazivao je Bonato.