NEĆE ODUSTATI Reakciju suda čekat će do petka, a potom će po pravdu na Markov trg!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Još jedan prosvjedni skup bivših radnika Croatia Zadar Linea
S novcem koji je na računu naplatilo bi se 20 do 25 posto radničkih potraživanja, a budući da je krug Čazme vijedan oko 50 milijuna kuna nema razloga da se potraživanja radnika ne isplate na koncu u cijelosti. No, institucije moraju odratiti svoj posao i to hitno, zaključio je Uranija napominjući kako radnici samo traže da se žurno postupi po nalogu VTS-a
Zvonko KUCELIN
Bivši radnici CZL-a traže da se žurno postupi po nalogu Visokog trgovačkog suda

Ovo je silovanje pravde, eklatantan primjer! Visoki trgovački sud je prihvatio žalbu radnika i naložio Trgovačkom sudu u Zadru da riješi problem bivših radnika Croatia Zadar linea. Kako se može desiti da postupak traje 19 godina i da 20 dana čekamo rješenje po nalogu VTS-a, s još jednog mirnog prosvjeda ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru poručio je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar koji zastupa bivše radnike CZL-a dodavši kako su se radnici putem sindikata već obratili uredima predsjednice, premijera i ministra pravosuđa, a zahtjevom da se donese rješenje sukladno zakonu te da neće odustati dokle god se ne namire sva njihova potraživanja.

Na računu je 1,7 milijuna kuna

- Znamo da je sud autonoman i u to ne ulazimo, ali se rješenje moralo donijeti žurno. Novci su osigurani, na računu je 1,7 milijuna kuna što smo se opet mi izborili prodajom kolodvora u Obrovcu, kazao je Uranija najavljujući i pokretanje revizije za krug Čazme i stari autobusni kolodvor na Poluotoku.

- S novcem koji je na računu naplatilo bi se 20 do 25 posto radničkih potraživanja, a budući da je krug Čazme vrijedan oko 50 milijuna kuna nema razloga da se potraživanja radnika ne isplate na koncu u cijelosti. No, institucije moraju odraditi svoj posao i to hitno, zaključio je Uranija napominjući kako radnici samo traže da se žurno postupi po nalogu VTS-a s čime se složio i Predrag Dušević, bivši sindikalni povjerenik u CZL-u koji je prije svega zahvalio novinarima što prate i prenose glas bivših radnika.

- Hvala Vam. Vi ste ti koji istinu tražite zajedno s nama. Pozivam još jednom institucije, ministra Bošnjakovića i USKOK, da hitno uđu u zadarske sudove. Ovo je presedan nad presedanima i ovakvog nečega nema nigdje u državi, kazao je Dušević dodajući kako radnici ne traže ništa što je protuzakonito, što im ne pripada i što na koncu nisu zaradili.

Podrška stečajnog upravitelja

- Sudovi se poigravaju s ljudima umjesto da budu servis građanima. Pa nisu oni Bogom dani, niti im je ovo ćaćina prćija. Žalosno je da moramo ovdje dolaziti i na ovakav način tražiti svoja prava. A ja to dok sam živ neću prestati. Ovo je sramotno, ogorčeno je zaključio Dušević, a Uranija je dodao kako očekuje da pravna država profunkcionira te je istaknuo kako radnici u svojim zahtjevima imaju potpunu podršku stečajnog upravitelja Frane Zvonimira Negra. Napomenuo je kako je on predao sudu svu relevantnu dokumentaciju i još ju i dopunio pa da mu nije jasno što se čeka. Sam Negro to je potvrdio, a na izjave sa zadarskog Trgovačkog suda kako dokumentacija nije potpuna te da nedostaje prijedlog naknadne diobe odgovara kako on ne može predati prijedlog naknadne diobe dok se ne održi ročište na kojemu bi se utvrdila i usvojila pojedinačna potraživanja radnika.

- Ako ja predam prijedlog naknadne diobe ovi radnici se nemaju više za što boriti. Neki drugi vjerovnici će se naplatiti jer da bi oni mogli tražiti svoj novac prvo im sud to mora priznati, kazao je Negro.

I za kraj, Uranija je najavio kako će se reakcija suda čekati do petka, 18. listopada, a potom da će se po pravdu krenuti u Zagreb, na Markov trg, pred urede premijera Plenkovića i ministra Bošnjakovića.

- Nećemo otići otamo sve dok se problem ne riješi. Vrijeme je da institucije počnu raditi svoj posao i da shvate da moraju promptno reagirati i biti servis građanima jer to je njihova zadaća. Nećemo odustati pa makar gore na otvorenome u vrećama spavali, poručili su bivši radnici CZL-a.


Nema uvjeta za odlučivanje o isplatama

- Kada je riječ o novčanom iznosu koji navodno stoji na računu i koji sud ne želi i odbija rasporediti radnicima, za istaći je kako iz zadnjih izvješća stečajnog upravitelja proizlazi da nisu ostvareni uvjeti za naknadnu diobu (stečajne mase CZL-a, op.a.) jer još uvijek nema sredstava za tu diobu, istaknula je sutkinja Markač dodajući kako je stečajni upravitelj taj koji je dužan sudu predložiti naknadnu diobu imovine u stečajnom postupku (npr. u vidu isplate radnicima), a sud tek po njenom primitku odlučuje o osnovanosti prijedloga stečajnog upravitelja.

- Dakle, stečajni upravitelj sudu nije predložio naknadnu diobu, slijedom čega u ovom trenutku nema ni uvjeta za nikakvo odlučivanje o isplatama bivšim radnicima navedenog stečajnog dužnika, zaključuje se u priopćenju sutkinje Ane Markač, zamjenice glasnogovornice Trgovačkog suda u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno