Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZAPISANO U ZVIJEZDAMA Zadar, grad strijelca i Jupitera

15.10.2019. 08:10


Iako je astrologiji od davnina u središtu zanimanja čovjek pojedinac, njegove osobine i životna sudbina, taj se interes još u antičko doba proširio i na mnoga druga područja kojima se ljudi bave. Uz sinastriju, koja proučava ljubavni bračni, poslovni ili neki drugi odnos dvoje i više rođenih, svakako najdužu tradiciju ima mundana astrologija koja istražuje povezanost Zodijaka i događaja na Zemlji posebice onih vezanih uz politiku i ratove. Mundana astrologija ne bi mogla postojati bez podjele koja određenim zemljama, pokrajinama i gradovima ne pridaje vladavinu, odnosno, osobine pojedinog znaka i/ili planeta. Određivanje tih pripadnosti dvojako je; s jedne strane imamo tradiciju, a s druge konkretne podatke, to jest, datume osnivanja nekog grada ili države.


Spoj ljudskog i životinjskog
Dalmacija je tako tradicijski dodijeljena znaku strijelca, o čemu piše još i čuveni Nostradamus koji se ovom našom pokrajinom dosta bavi u svojim Centurijama. Strijelac je uvijek povezan s putovanjima i dalekim krajevima, što je svakako konstanta stanovnika Dalmacije, kao i još jedna osobina ovoga znaka, a to je stabilni i tradicionalno usmjeren vjerski život. No strijelac spada i u kategoriju dvostrukih znakova, u njemu se spaja ljudsko i životinjsko i doista, ova je regija kroz svoju povijest skoro uvijek bila podijeljena na dva dijela. Od ranog srednjeg vijeka kad su je dijelili mlada kneževina Hrvatska i moćni Bizant, pa preko višestoljetne turske i mletačke okupacije, sve do nedavne prošlosti i zbivanja poznatih nam iz Domovinskog rata.
Još je možda i zanimljivija astrološko mundana analiza dalmatinskih gradova. Ako uzmemo ona četiri najveća: Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, primjećujemo da oni tvore harmonični niz znakova, od strijelca do riba.
Nije pravilo ali je veoma često da pojedina zemlja i njezin glavni grad pokazuju pripadnost istoj zodijakalnoj energiji – znaku. Tako je i s Dalmacijom i njezinom tradicionalnom prijestolnicom Zadrom koji se tom titulom dičio sve do 1918. godine. Zadar je također grad koji je kroz povijest uvijek podijeljen na dva dijela, bilo da je prirodni ili umjetni otok, a u jednom se periodu sastojao i od dva umjetna otoka, dok su i danas stari i novi dio grada spojeni mostom. U prilog strijelcu govore i mnoge crkve koje korijene imaju još u starokršćanskom razdoblju. Izuzetno bogata zbirka crkvenih predmeta od plemenitih metala, čuveno «Zlato i srebro Zadra», svakako spada među kako najvrjednije tako i najljepše primjere simbolike strijelca i Jupitera. Simbolika se, međutim, ne odnosi samo na prošlost. Moglo bi se reći da ni u jednom gradu nije prirodnije «stanište» za poduzeće kao što je moćna Tankerska plovidba koja u potpunosti odgovara simboliki dnevnoga Jupitera, vladaoca strijelca.


U gradu likera
Boravak Plutona u strijelcu tijekom devedesetih godina upravo je Zadru donio ono što vezujemo uz simboliku tog još nedovoljno istraženog planeta; potpunu destrukciju nakon koje slijedi brza i nevjerojatna regeneracija. Zadar 1994. i danas, to mu dođe skoro kao pa dva različita grada! U prilog tvrdnji o strijelcu kao znaku Zadra idu u prilog i dugi (pa ponovno pod Plutonom obnovljeni!) sveučilišni status, a ne treba zanemariti ni tradiciju proizvodnje likera – pića za bogataše.
Kad je riječ o Šibeniku, dvojbe su puno manje. Krešimirov grad, naime, osim imena svog utemeljitelja čuva i datum: 25. prosinca 1066., dakle jarac.
Suvremeno ime za znak jarca je kamen ili stijena i doista ni u jednom gradu nemamo toliko brada i kamenjara koliko u Šibeniku gdje stalni usponi i skalinade dobro odgovaraju simbolizmu drevnoga «Capricorniusa pneumaticusa». U prošlosti, pak, posebno je zanimljivo da Pravoslavna crkva, čija energija je pripisana Saturnu, uzima upravo ovaj grad za svoje sjedište na Jadranu.




Plebejski Šibenik
Za razliku od Zadra koji je oduvijek grad aristokracije i crkvenih velikodostojnika, Šibenik je i kroz povijest i sadašnjost čuvao i sačuvao plebejski, narodni karakter gdje se svjetski poznati glazbenici i znanstvenici bez kompleksa druže s težacima u mnogobrojnim konobama, uz bogatu domaću spizu i kvalitetno vino. Šibenik slavu ne stiče sofisticiranim likerima, ali ništa manje nisu čuvene njegove rakije – pića jarca. Veliki industrijski kompleksi i to metalurški, također potvrđuju utjecaj ovoga znaka na Krešimirov grad, a kako se prije spomenuti Pluton ovdje nalazi u dvanaestoj kući, ne trebaju nas čuditi teškoće kroz koje ovaj grad prolazi. Dvanaesta kuća je onaj najtamniji sat pred svitanje, a planet destrukcije i regeneracije u njoj pokazuje da je ovdje riječ o dugoročnome zrenju. Može se tvrditi da će izlaskom Plutona iz strijelca i ulaskom u jarca 2007. godine, Šibenik početi zahvaćati bitne promjene, koje se sad, u ovom periodu polaganu začinju.
Kod procjene astrološkog vladara grada Splita susrećemo se, kao i kod Zadra, s najčešćim problemom u mundanoj astrologiji, nedostatkom fiksnog datuma nastanka. Koji bi, dakle, bili čimbenici koji nas potiču da danas najvećem gradu u Dalmaciji pripišemo baš znak vodenjaka? Sudbina carske palače koja se pretvara u izbjeglički kamp, ili sjedište najvećeg progonitelja kršćana koje se pretvara u vodeće središte te religije, obrati su kakve najlakše možemo pripisati upravo uranskom karakteru jedanaestoga zodijačkoga znaka. Zatim, maleni dalmatinski gradić koji se dugo vremena natjecao s danas zaboravljenim Trogirom, postaje u osvit Ere vodenjaka moćno regionalno središte kojeg se u karakterističnim operetama (egzaltacija Neptuna u vodenjaku!) uspoređuje ni manje niti više nego s Londonom! Naravno da se ne smije zanemariti ni nogomet, sport poprilično vodenjački kojega su upravo Splićani na ovim prostorima začinjavci i to u godini 1911. (11 je broj vodenjaka).


Vodenjak i balun
Uran koji je relativno nedavno prešao u znak bika, donosit će promjene i preokrete u prihodima i financijama ovoga grada, dok će dugogodišnji boravak Neptuna u ribama mnogi olako okriviti za porast ovisnosti, zaboravivši mnoge lijepe uspjehe u kazalištu i umjetnosti općenito, posebice u glavnoj umjetnosti vodenjaka – baletu.
Slikoviti, mistični, kulama opasani čarobni grad Dubrovnik već bi svojom slikovitošću naveo i astrologa amatera da mu vladara potraži u isto takvom znaku riba. U razdoblju toga znaka Dubrovnik je ne samo učvrstio svoj gradski položaj, nego ga podigao na razinu države. Plemićka republika, vrhunska diplomacija, kazališni festival, karnevalska tradicija i svjetski značajno pomorstvo govore u prilog riba. Tome u prilog također govore i najveće teškoće s kojima su se Dubrovčani susreli. Kao i Portugal, država riba koju osim po veličini na raznim drugim razinama možemo uspoređivati s Dubrovnikom, stradaju od potresa. Od tog udara Neptunovog trozuba su se oporavili, ali ne i od prvog glasnika novog doba – Napoleona Bonapartea.
 


Nostradamus o Dalmaciji


Nostradamus na nekoliko mjesta spominje Dalmaciju no kontekst nije uvijek takav da bi nas mogao veseliti:
U krvi velika Dalmacija drhtat će
Moćni Arapi žustro napadaju
Šest mjeseci i devet dana kiša ne pada
Ori se strani jezik Dalmacijom
Na još jednom mjestu Nostradamus napominje: «Mlijeko, krv, čudni jezici kroz Dalmaciju». Znači li opetovano spominjanje čudnih i/ili stranih jezika, nevjerojatan privredni bum, ne samo kroz turizam nego i nekontrolirano i obilato naseljavanje stranaca? I to bogataša iz muslimanskih zemalja? Ili će pak ovuda udariti migrantske rute? Ako ništa, polugodišnja suša bi trebala biti znak.
Posebno su zanimljivi pasusi u kojima Nostradamus kao znak za početak velikih nevolja i nereda na Zemlji, utvrđuje vrijeme u kojemu će se «pokraj luke Zadra» uloviti «čudnovata riba» ili će nešto slično «izići iz mora». U periodu 1997. – 1999. bilo je više slučajeva ulova dotad neviđenih ili vrlo rijetkih riba, a u to vrijeme (u rujnu 1998.) održavalo se u vodama Zadra i Svjetsko ribolovno prvenstvo na kojemu je također uhvaćena jedna dotad nepoznata vrsta, a ulovili su je južnoafrički reprezentativci.