Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru

16.10.2019. 05:45


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak, 15. listopada, je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, kazao je Duško Berović, glasnogovornik zadarskog ŽDO-a ne navodeći kako je riječ o slučaju grupnog silovanja ucijenjene maloljetnice u više navrata koji je izazvao sablazan kod hrvatske javnosti te reakcije političkih stranaka, udruga, institucija pa čak i predsjednice.


Odluka kao okidač
Kaznenom prijavom nakon što je saslušano 14 osoba, zadarska policija je za silovanje i bludne radnje prijavila sedam mladića od kojih su dvoje maloljetni, a ostali mlađi punoljetnici. Petoro ih je privedeno sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji ih je nakon što su iznijeli svoje obrane u nazočnosti odvjetnika pustio da se brane sa slobode. Izrekao im je mjeru zabrane kontaktiranja i približavanja maloljetnici te obavezu javljanja policiji dva puta mjesečno. Takva odluka upravo je bila okidač koji je izazvao bujicu reakcija i mišljenja, poljuljao povjerenje u sudstvo kod javnosti koja traži odgovore i odgovorne. No odgovora nema zbog zakonskih odredbi prema kojima je cijeli postupak tajan s ciljem zaštite žrtve za koju je u uvjetima kakvi jesu uopće upitno je li imalo zaštićena. U nastalim uvjetima kuloarske priče postaju mjerilo i na snazi je ona »selo priča«.
Koncem tjedna trebao bi biti poznat službeni odgovor na pitanje je li sudac istrage donio ispravnu odluku. Do tada se, naime, treba sastati Izvanraspravno sudsko vijeće koje treba razmotriti žalbe uložene na odluku suca istrage, a osim ŽDO-a uložili su ih i osumnjičenici na izrečene mjere putem svojih odvjetnika.


Na pravdu se predugo čeka
Tek potom ŽDO treba donijeti odluku o otvaranju istrage, među ostalim i saslušavanje žrtve kojoj bi do tada trebao biti određen zakonski zastupnik s liste raspoloživih odvjetnika verziranih za maloljetničko pravo. I to je tek dio puta koji vodi do suda, odnosno pravomoćne sudske presude, ali i pokazatelj kako nešto treba mijenjati jer pravda na koju se predugo čeka, pa bilo da je riječ o žrtvi ili optuženiku koji uspije dokazati nedužnost, nije pravda.
Maloljetnicima i mlađim punoljetnicima se sudi pred sudovima za mladež po Zakonu o sudovima za mladež. Taj zakon značajno je blaži od Kaznenog zakona po kojem se za ista djela sudi osobama starijima od 23.




Pravobraniteljica za djecu o zadarskom slučaju
– Za zastrašujući slučaj nasilja nad mladom djevojkom doznali smo iz medija. Ako su podaci iz medija točni doista zabrinjava to što je riječ iznimno okrutnom vršnjačkom nasilju, koje je dugo trajalo, a da pritom nitko iz okruženja žrtve nije reagirao, kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu dodajući kako ne može komentirati odluku suda. Ipak, naglasila je važnost zaštite žrtava -djece. – U svakom ovakvom slučaju nasilja važno da se žrtva, koja je još dijete, odmah na odgovarajući način zaštiti i da dobije stručnu pomoć radi oporavka. Također je važno da počinitelji nasilja budu odgovarajuće sankcionirani. U slučajevima kad su počinitelji ovakvih delikata maloljetni, važno je i uključiti ih u odgovarajući stručni tretman kako bi se suočili s neprihvatljivošću nasilja i kako bi korigirali svoje ponašanje, kako bi se spriječilo da ponavljaju takva djela ubuduće, poručila je Pirnat Dragičević.