Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

25 GODINA Vrtić je doživio da ga danas pohađaju djeca djece koja su nekad u njemu boravila

15.10.2020. 14:18


Dječji vrtić Maslačak u Zadru osnovan je u listopadu 1995. godine te ove jeseni slavi 25 godina postojanja. Podsjetimo, radi se o ustanovi koja je već 2018. godine imala popodnevnu smjenu te radno vrijeme od 6:30 do 20:00 sati što je čini svojevrsnim »ledolomcem« među zadarskim dječjim vrtićima u pogledu rada u popodnevnim satima. Maslačak ima sjedište na adresi Ulica Borka Šarlije – Kese 23 i dva područna objekta, Potočnicu koja se nalazi u istoj ulici, ali na kućnom broju 14 te Tratinčicu u Ulici Hrvatskog sabora 14.


Pročelnik donio darove
Obljetnica je obilježena ovih dana, kako doznajemo od voditeljice Slavice Pavić, koja je kćer osnivačice i vlasnice vrtića Sniježane. Bio je prisutan i Joso Nekić, gradski pročelnik za školstvo koji je donio darove te je zauzvrat bio počašćen tortom. Sve je održano u prostranom dvorištu vrtića gdje je bilo moguće držati distancu.
– Rad vrtića bez suradnje s Gradom bio bi vrlo težak. Grad uredno ispunjava svoje obveze i time jako olakšava rad privatnim vrtićima. U Maslačku je trenutno oko 200 djece te 40 zaposlenika. Od 1. travnja 2019. radno vrijeme vrtića je od 6:30 do 22:00 sata što je omogućeno EU projektom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja gdje ima status partnerskog vrtića. Na ovaj način je situacija glede odgoja djece olakšana roditeljima koji rade u popodnevnim satima, ističe Slavica Pavić.
Problemi s epidemijom koronavirusa zakomplicirali su poslovanje i ovom vrtiću.
– Djelatnici svaki dan mjere tjelesnu temperaturu, a roditelji ne ulaze u vrtić već se ‘primopredaja’ djece vrši na ulazu te se dostavlja papirić gdje je napisana tjelesna temperatura djeteta, ističe Pavić dodajući kako zasad nije bilo nikakvih problema.


Humanitarna i eko nota
– Dokaz uspješnog rada je to što je vrtić doživio da ga danas pohađaju djeca djece koja su nekad u njemu boravila, napominje Pavić. Isto tako, roditelji redovito upisuju u Maslačak svoje mlađe potomke dok su ispisi iz njega praktički nepostojeći. Djecu se često vodi na izlete u kazalište, muzeje i dom umirovljenika.
Podsjetimo, još je 2012. DV Maslačak organizirao događanje gdje su djeca sudjelovala u pripremi raznih vrsta kolača koji su potom uručeni korisnicima zadarske pučke kuhinje. Godinu ranije održana je akcija inspirirana sličnim idejama kad su djeca roditeljima i znatiželjnicima prodavala eko proizvode te je sav prihod od prodaje, putem zadarskog Caritasa, uplaćen sirotištu u naselju Bokavi u Kongu, siromašnoj afričkoj državi.
– U vrijeme Božića 2019. imali smo humanitarnu akciju za djecu na Odjelu pedijatrije, kaže Slavica Pavić. Ove godine zbog problema s epidemijom koronavirusa još nije bilo humanitarnih akcija, ali planiraju se za kraj godine. Djecu se uči i ekološkoj osviještenosti. U vrtiću ona stječu navike kompostiranja, recikliranja i štednje vode. U dvorištu se nalazi i eko vrt. (Krešimir RADOŠ)