25 GODINA Vrtić je doživio da ga danas pohađaju djeca djece koja su nekad u njemu boravila

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dječji vrtić Maslačak obilježio četvrt stoljeća postojanja
Rad vrtića bez suradnje s Gradom bio bi vrlo težak. Grad uredno ispunjava svoje obveze i time jako olakšava rad privatnim vrtićima. U Maslačku je trenutno oko 200 djece te 40 zaposlenika. Od 1. travnja 2019. radno vrijeme vrtića je od 6:30 do 22:00 sata što je omogućeno EU projektom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja gdje ima status partnerskog vrtića, ističe Slavica Pavić
DV Maslačak
Mališani proslavili veliku godišnjicu vrtića

Dječji vrtić Maslačak u Zadru osnovan je u listopadu 1995. godine te ove jeseni slavi 25 godina postojanja. Podsjetimo, radi se o ustanovi koja je već 2018. godine imala popodnevnu smjenu te radno vrijeme od 6:30 do 20:00 sati što je čini svojevrsnim »ledolomcem« među zadarskim dječjim vrtićima u pogledu rada u popodnevnim satima. Maslačak ima sjedište na adresi Ulica Borka Šarlije – Kese 23 i dva područna objekta, Potočnicu koja se nalazi u istoj ulici, ali na kućnom broju 14 te Tratinčicu u Ulici Hrvatskog sabora 14.

Pročelnik donio darove

Obljetnica je obilježena ovih dana, kako doznajemo od voditeljice Slavice Pavić, koja je kćer osnivačice i vlasnice vrtića Sniježane. Bio je prisutan i Joso Nekić, gradski pročelnik za školstvo koji je donio darove te je zauzvrat bio počašćen tortom. Sve je održano u prostranom dvorištu vrtića gdje je bilo moguće držati distancu.
- Rad vrtića bez suradnje s Gradom bio bi vrlo težak. Grad uredno ispunjava svoje obveze i time jako olakšava rad privatnim vrtićima. U Maslačku je trenutno oko 200 djece te 40 zaposlenika. Od 1. travnja 2019. radno vrijeme vrtića je od 6:30 do 22:00 sata što je omogućeno EU projektom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja gdje ima status partnerskog vrtića. Na ovaj način je situacija glede odgoja djece olakšana roditeljima koji rade u popodnevnim satima, ističe Slavica Pavić.
Problemi s epidemijom koronavirusa zakomplicirali su poslovanje i ovom vrtiću.
- Djelatnici svaki dan mjere tjelesnu temperaturu, a roditelji ne ulaze u vrtić već se ‘primopredaja’ djece vrši na ulazu te se dostavlja papirić gdje je napisana tjelesna temperatura djeteta, ističe Pavić dodajući kako zasad nije bilo nikakvih problema.

Humanitarna i eko nota

- Dokaz uspješnog rada je to što je vrtić doživio da ga danas pohađaju djeca djece koja su nekad u njemu boravila, napominje Pavić. Isto tako, roditelji redovito upisuju u Maslačak svoje mlađe potomke dok su ispisi iz njega praktički nepostojeći. Djecu se često vodi na izlete u kazalište, muzeje i dom umirovljenika.
Podsjetimo, još je 2012. DV Maslačak organizirao događanje gdje su djeca sudjelovala u pripremi raznih vrsta kolača koji su potom uručeni korisnicima zadarske pučke kuhinje. Godinu ranije održana je akcija inspirirana sličnim idejama kad su djeca roditeljima i znatiželjnicima prodavala eko proizvode te je sav prihod od prodaje, putem zadarskog Caritasa, uplaćen sirotištu u naselju Bokavi u Kongu, siromašnoj afričkoj državi.
- U vrijeme Božića 2019. imali smo humanitarnu akciju za djecu na Odjelu pedijatrije, kaže Slavica Pavić. Ove godine zbog problema s epidemijom koronavirusa još nije bilo humanitarnih akcija, ali planiraju se za kraj godine. Djecu se uči i ekološkoj osviještenosti. U vrtiću ona stječu navike kompostiranja, recikliranja i štednje vode. U dvorištu se nalazi i eko vrt. (Krešimir RADOŠ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno