Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MANJAK KADROVA Od 75 zadarskih policajaca koji traže prestanak službe, pustili samo njih 28!

15.10.2020. 10:07


Sudeći prema najnovijim podacima što smo ih dobili iz Ministarstva unutarnjih poslova, sve veći broj policajaca želi otići u mirovinu, no nemaju dovoljno kadrova kojima bi nadoknadili ove odlaske. Naime, čak 75 policijskih službenika iz Policijske uprave zadarske tijekom 2020. godine podnijeli su zahtjev za prestanak službe s pravom na mirovinu, a donijeto je rješenje o prestanku službe za 28 policijskih službenika, stoji u odgovoru MUP-a.
Analizirajući podatke što smo ih iz MUP-a dobivali proteklih godina očito je da sve veći broj zadarskih policajaca želi otići u mirovinu, no zbog pomanjkanja kadrova zahtjevi su im odbijeni. Isto je učinjeno i tijekom proteklih godina kada je tek mali broj zadarskih policajaca dobio rješenje o prestanku službe.
Naime, kada smo 2018. godine pisali o broju djelatnika Policijske uprave zadarske koji žele u mirovinu, tek dvadesetak njih podnijelo je zahtjeve za umirovljenjem. Dvije godine kasnije, prestanak službe zatražilo je čak 83 njih, a pozitivno rješenje dobilo je samo 18 policajaca. No, i ovi koji upravo čekaju rješenja morat će pričekati jer tempo umirovljenja prije svega ovisi o popuni kadrova, odnosno priljevu novih policajaca.


Sindikat upozorava na male plaće
S obzirom da plaća policajaca iznosi tek 4.000 kuna, razumljivo je zašto Ministarstvo ne može udovoljiti ovolikom broju zahtjeva zadarskih policajaca za umirovljenjem. Međutim, situacija je jednaka u cijeloj državi jer zahtjev za prestankom službe ne prati i dolazak novih kadrova. Zbog zahtjeva djelatnika PU zadarske, ali i policajaca drugih uprava, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a stoga je ministru Davoru Božinoviću uputio i dopis kojim traže što brže rješavanje zahtjeva policajaca. Primjerice, 2018. godine kada su se zadarski policajci obratili našem listu želeći i putem medija ukazati na ovaj problem, među onima koji su podnijeli zahtjev za mirovinom bila su čak petorica ranjenih na poslu. No, ni oni nisu tada dobili odgovor na svoj zahtjev.
O teškom poslu policajca i općenito kadrovskim problemima MUP-a kazuje i podatak da je prije nekoliko godina program koji je u Policijskoj akademiji trebao započeti u rujnu, odgođen za listopad jer MUP nije na vrijeme uspio prikupiti potreban broj od 400 polaznika, koliko su ih tražili u ožujku.
Da je zanimanje za profesijom policajca loše, kazuje i podatak iz 2013. godine kada se u Policijsku akademiju prijavilo nevjerojatnih 8.000 kandidata, a već četriri godine kasnije ta brojka pala svega 1800 prijavljenih. Razumljivo je zašto u ovakvoj situaciji i unatoč požurnici ministru Božinoviću, Ministarstvo mjesecima nije donijelo rješenja o zahtjevima djelatnika PU zadarske.


Pozvali se na Zakon o policiji
Policajci su se u dopisu ministru čak pozvali na članak 21. Zakona o policiji, a koji određuje da policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sukladno posebnom propisu prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu i prijevremenu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12, 10 odnosno 6 puta.
Ovdje svakako treba napomenuti da je do porasta broja zahtjeva za prestankom dužnosti i u zadarskoj Policijskoj upravi došlo nakon stupanja na snagu Zakona o policiji 1. siječnja 2018. godine. Policajcima je to bila pravna osnova za pozivanje na članak 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih skužbenika i ovlaštenih službenih osoba. I Sindikat se svojim upozorenjima nastojao izboriti za što bolji status policajaca, u otvorenom pismu Vladi nedavno najavljujući čak i štrajk zbog smanjenja materijalnih prava.
Ostaje na kraju vidjeti koliko će zadarskih policajaca do kraja godine doista otići u mirovinu, a osobito hoće li se idućih mjeseci broj zahtjeva za prestankom dužnosti povećavati i koliki će broj njih u konačnici biti riješen.