Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MY SMART CITY I HACKATHON “Svi u budućnosti želimo biti IT-ovci”

15.10.2020. 14:06


Već treću godinu za redom organiziramo ovu konferenciju i hackathon. Prijašnje konferencije i hackathoni su polučili dobre rezultate tako smo sa zadovoljstvom organizirali i ovogodišnje događanje. Ove godine tema je Tehnološka rješenja koja mogu podignuti kvalitetu života u Zadru. Na konferenciji ćemo imati zanimljive goste govornike koji će govoriti o toj temi. Prilagodili smo se epidemiološkim uvjetima te smo omogućili sudjelovanje u konferenciji online. Paralelno uz konferenciju održava se i hackathon na kojem sudjeluju učenici zadarskih srednjih škola i s fakulteta. Sudjeluje 14 timova podijeljenih u dvije kategorije – učenici i studenti, koji imaju 24 sata za razraditi ideju za koju misle da će pridonijeti boljoj kvaliteti života u našem gradu, rekao nam je Josip Milić, voditelj Odsjeka za provedbu projekata u Upravnom odjelu za EU fondove i voditelj projekta CODE 2, u sklopu kojega je organizirana konferencija My smart City i hackathon.


Krajnji cilj boljitak Zadra
Naime, jutros u 10 sati u crkvi sv. Dominika počeo je hackathon, a paralelno s njim u Kazalištu lutaka Zadar počela je konferencija My smart city na kojoj se kroz zanimljiva predavanja i panele razgovaralo o brojnim idejama kako poboljšati kvalitetu života u gradu te kako grad učiniti pametnim. My smart city konferencija u Zadru financira se iz projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced, unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020, čiji je nositelj Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, u partnerstvu s Gradom Zadrom, Sveučilištem u Zadru, Zakladom za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA iz Mostara te Javnim preduzećem "Biznis inovacije i tehnologije" iz Tuzle.
Milić nam je dodao kako i ove godine očekuju nove i zanimljive ideje tih mladih ljudi koje će imati uporište u nekoj daljnjoj realizaciji u budućnosti. Pojasnio je kako oni u Odjelu, ali i u Gradu uvijek rade na tome da nastoje potaknuti dobre ideje i projekte i sve što za krajnji cilj ima boljitak u Zadru. Dodao je kako prate sve što se događa i kako su uvijek tu za suradnju i potporu.
Današnju konferenciju moderirao je Dragan Petrić, izvršni urednik časopisa Bug, a govornici su se izmjenjivali na pozornici Kazališta lutaka i putem online veze.
Prvi je posjetitelje i pratioce konferencije pozdravio je i gradonačelnik Branko Dukić koji se javio iz bolnice putem online veze. Poželio je svima ugodan rad i rekao kako vjeruje da će i ova konferencija dati neke zanimljive ideje i rješenja.
Predavači su bili, Duje Roje koji je predstavio kako je nastao EasyOil, sustav automatske naplate na benzinskim postajama putem prepoznavanja registarskih oznaka. Nakon njega govorio je Jan de Jong iz CROP-a koji je predstavio na koji način tehnologije mogu pomoći hrvatskoj agrokulturi. Mario Brkić se javio putem videolinka iz Austrije te je predstavio novu platformu za novčane transakcije George. Potom je Ivan Voras iz Equinoxa, predstavio Pametan grad – vizualizacija podataka u proširenoj stvarnosti (AR). Nakon pauze Nino Ćosić predstavio je aplikaciju Worig aplikaciju koja se bavi pametnim upravljanjem najmom i rizicima najma stana. na kraju prvog radnog dana održat će se okrugli stol na temu "Kako smo redizajnirali svoj radni dan?", a koji će se baviti temom rada od kuće. Predavači će biti: Daniel Ackermann, Degordian, Mario Brkić, George Labs i Marin Mamić, Amazon.


Razviti ideju u 24 sata
I dok je u Kazalištu lutaka trajala konferencija u susjednoj crkvi sv. Dominika sve je već vrvjelo od vrijednih ekipa koji su se punom parom bacile na posao. Neki nad laptopima, neki s papirima u rukama, nagnuti nad stolove promišljali su i "razglabali" o idejama kako naš grad učiniti boljim.
– Mi već treći put sudjelujemo na hackathonu i jako nam je zanimljivo. Prvu godinu smo bili pod velikim stresom, ali sad je već lakše. Već imamo ideju koju ćemo razviti kroz sljedeća 24 sata i vjerujem da ćemo biti dobri, rekao nam je Gabrijel Krišto. On i njegovi kolge Dominik Karuc i Paulo Kotlar učenici su Strukovne škole Vice Vlatkovića, smjer tehničari za računalstvo, okupljeni u ekipi Paćalinke i u budućnosti žele raditi u IT sektoru.
– Hackathon nas priprema za budući posao jer smo stekli veliko iskustvo i vidjeli smo kako izgleda stvoriti neku aplikaciju od samog početka, rekao nam je Dominik Karuc. Pojasnio nam je kako su svi dobili projektni zadatak te imaju 24 sata da stvore neku ideju i predstave to žiriju. Tijekom tih 24 sata mogu biti u crkvi sv. Dominika, mogu ići doma spavati, ali i ne moraju.
Pored učenika Strukovne škole, na hackathonu su sudjelovali i učenici Prirodoslovno -grafičke škole. ​Razgovarali smo s nekolicinom njih okupljenih u ekipi Drugi.
– Prvi put smo na hackatonu i prijavili smo se kako bismo dobili novo iskustvo. Svi u budućnosti želimo biti IT-ovci i ovo će nam iskustvo zasigurno pomoći, rekli su nam članovi ekipe Drugi. Iz njihove škole bile su i učenice okupljene u ekipi Biseri koje su nam rekle kako je hackathon odličan koncept jer moraju sami promišljati o problemima, naći i osmisliti rješenje.
Pored srednjoškolaca mogućnost natjecanja imali su i studenti te smo tako razgovarali s članovima ekipe Žene od kamenih pločica.
– Prvi smo put na hackathonu i od ovoga očekujemo novo iskustvo. Već imamo ideju što ćemo napraviti i sutra prezentirati i nadamo se da će biti dobro, rekla su nam studentice Informacijskih znanosti.
Sudionici, dakle, imaju 24 sata za osmisliti ideju i provesti u djelo. Hoće li je samo prezentirati u Power pointu ili će isprogramirati nekakvu probnu aplikaciju, to je na njima, ali svoj proizvod moraju isprezentirati pred stručnim žirijem.