Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PRILAGODBA Zbog COVIDA u biogradskoj bolnici postavljen stambeni kontejner

15.10.2020. 09:44


Ispred Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru dopremljen je i postavljen stambeni kontejner u svrhu osiguranja adekvatnih uvjeta za rad medicinskog osoblja na trijažnom punktu.
– Organizaciju nabave, dopremanje i postavljanje ove važne opreme izveli su službenici Ravnateljstva civilne zaštite – Službe civilne zaštite Zadar i pripadnici Državne interventne postrojbe civilne zaštite Split, kazao je Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar.
Specifičnost koronavirusa je da se širi čak i prije nego što pacijent postaje simptomatski, odnosno čak i prije nego pokazuje znakove bolesti. Stoga se iz iskustva u cijelom svijetu, ključnim pokazalo mjerenje tjelesne temperature na ulazu u bolnicu.


Sustavno provođenje trijaže
Upravo iz tog razloga u Specijalnoj ortopedskoj bolnici se sustavno provodi trijaža svih osoba koji ulaze u bolnicu. Uzima se epidemiološka anamneza, utvrđuje se je li osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom, je li boravila u određenim zemljama i mjeri se temperatura.
– Ova oprema će biti nadopuna trijažnom šatoru u krugu Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru kojeg je Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo tijekom svibnja 2020., rekao je Andrić.
Od početka izbijanja pandemije izazvane koronavirusom pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite aktivno su uključeni u ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Ustrojena je unutar Ministarstva unutarnjih poslova kao organizacijska jedinica Ravnateljstva civilne zaštite. Istu čine profesionalni djelatnici te dobrovoljni pričuvnici. U operativnim snagama sustava Civilne zaštite sudjeluje veliki broj pripadnika (profesionalaca i dobrovoljaca) koji predstavljaju važan ljudski resurs temeljnih operativnih snaga (vatrogastvo, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ i dr.) te koordinatora na lokaciji, postrojbi i povjerenika Civilne zaštite kao i udruge građana i pravnih osoba.


Suradnja na svim razinama
– Nastavak je ovo dobre suradnje svih razina sustava Civilne zaštite poštujući načela supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuiteta djelovanja, odnosno pružanja pomoći od strane više razine u situacijama u kojima je to potrebno, naglasio je Andrić.
Za napomenuti je, kaže on, da je Ravnateljstvo civilne zaštite tijekom rujna 2020. organiziralo dostavu tri stambena kontejnera ispred Opće bolnice Zadar kao i šator drive-in za uzimanje uzoraka iz vozila osoba koje se žele testirati na COVID-19.
– Nesumnjivo je da će i ove aktivnosti pomoći medicinskom osoblju trijažnog punkta kao i svim žiteljima županije kako bi imali neometano pružanje zdravstvene zaštite na najvišoj mogućoj razini, poručio je Andrić.
Pandemija koronavirusa učinila je svoje, u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru na liječenju je trenutačno pet osoba oboljelih od koronavirusa s blažim simptomima.




Rad bolnice u »novom normalnom«
Naime, zbog rasterećenja Opće bolnice Zadar i boljeg funkcioniranja svih odjela, za lakše zaražene i nepokretne iz zadarskog Covid odjela, proteklog tjedna je u prizemlju biogradske bolnice otvoren Covid odjel.
– U biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem covid pozitivnih bolesnika. Međutim, kako je bio trend pada zaraženih osoba na području naše županije a svi ovdašnji djelatnici su prošli testiranje i samoizolaciju, početkom svibnja je zatvoren Covid odjel, a bolnica opet otvorena. Sad smo zbog trenutačne situacije opet na prvoj crti Covid obrane, kazao je Mate Kutleša, ravnatelj bolnice.
Usprkos širenju koronavirusa i otvaranju Covid odjela, Specijalna ortopedska bolnica Biograd na Moru, moglo bi se reći, radi normalno. Svih 300 zaposlenika obavlja svoje svakodnevne radne obveze, otvoreni su odjeli, ambulante, laboratorij, stacionar.