Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puntamičani nakon drame ostali na vrhu ljestvice

15.10.2020. 09:16


Velika drama se događala sinoć u Jazinama, kada je Sonik-Puntamika na krilima Tomislava Cvitkovića koji je zabio 26 koševa, svladala ABA-ligaša Split. Domaći igrači su imali tri prilike da prelome utakmicu. Vodili su 15 razlike pa 11 četiri minute do kraja i na kraju nakon drame slavili sa 80:77.
Na semaforu je stajalo 10:4, a trener gostujućeg sastava morao je pozvati minutu odmora, jer su Puntamičani igrali odlično u oba smjera. Izuzetan motiv je viđen u defenzivnom dijelu gdje su zatvarali sve rupe. Tomislav Cvitković, koji igra odličnu sezonu odmah je povezao šest koševa. Marino Šarlija i Teo Petani priključili su mu se i sve je to izgledalo jako dobro za Sonik-Puntamiku. A Split, koji je bio u tim trenucima poprilično izmoren se nije »složio« niti nakon minute odmora. Napadi »žutih« su bili spori, kasnilo se s rješenjima u napadu, sporo se preuzimalo u obrani i to su domaći igrači pošteno kažnjavali. Košem Runjića Puntamičani su stigli i do prvog dvoznamenkastog vodstva (21:11), a četvrtina je završila s 23:13. Zaista je vidljiv u tom trenutku bio umor Splita koji je dva dana ranije u ABA ligi svladao FMP. Ipak, problem se dogodio u drugoj četvrtini, kada igrači s klupe nisu dobro reagirali i Split je to iskoristio.


Povratak Splita
U drugoj četvrtini krenulo je koš na koš, a onda Sonik gubi dvije lopte, a »žuti« rade mini-seriju od 6:0 koju prekida svojom drugom tricom Sandro Rašić, no Split se vratio u igru. Blaž Mesiček uz koš dobiva i slobodno bacanje i na semaforu je samo +4 (31:27). Osim što se igra Sonika malo izneredila u drugoj dionici, Split je pojačao agresivnost. Dobru rolu u tim trenucima igraju Mesiček i Toni Perković na bekovskim pozicijama, koji bez većih problema probijaju prednju liniju Sonika. Morao je Vlašić tada pozvati minutu odmora jer su »žuti« četiri minute prije kraja poluvremena stigli do egala. Vlašić tada vraća veći dio startera. U igri su ponovno Šarlija, koji pogađa koš i dodaju skok i Cvitković koji zabija bacanja i zadarski sastav vodi 37:33. No, Perković novim košem i dodatnim bacanjem ne dopušta Soniku novo odvajanje. U igri je opet i Petani. I starteri dobro reagiraju. Cvitković s košem i dodatnim bacanjem povećava na opet pristojnih +5, a nakon što Split nakon pokušaja završavanja akcije »pick&rollom«, kod rolanja gubi drugu loptu za redom, Rašić zabija za 43:36 i Skelin mora pozvati novu minutu odmora. Ipak, pada zadarski sastav u završnici poluvremena i Split radi 4:0 i stiže na 43:41 na kraju druge četvrtine. A veliki problem Vlašiću predstavlja četiri osobne Šarlije.


Čvrsti početak treće četvrtine
A Cvitković dva i Runjić sedam koševa su pogodili na početku treće dionice i natjerali Skelina na još jednu minutu odmora. Brzo su Puntamičani ušli u bonus, ali čini se da nisu imali problem s tim, jer su u nastavak utakmice krenuli s četiri mala i igrali stalno agresivno, na rubu prekršaja i takva igra se odmah isplatila, jer su u samo nekoliko minuta stigli do dvoznamenkaste razlike. A Cvitković je bio posebna priča. Radio je sve. Branio, skakao, zabijao, a nakon skoka u napadu, zabio je koš uz dodatno bacanje za 56:43 u 25. minuti utakmice. Vrlo brzo splitski strateg zove novi predah, jer nikako njegovi igrači ne uspijevaju pronaći način kako usporiti brzu i agresivnu igru domaćeg sastava. A veliki problem Splitu je predstavljao i zonski presing koji je Sonik-Puntamika radila kroz cijelu dionicu. S dvije trice i serijom 6:0 Split je minutu pred kraj dionice stigao na samo -9 (gubili su 15 razlike). No, zadarska momčad dobro reagira zadnju minutu i s četiri koša za redom dolazi na 63:50 pred početak zadnje dionice.




Drama
A 6:0 napravio je Split u na početku posljednjih deset minuta, kada je Sonik odigrao jako konfuzno u oba smjera. Vlašić ne zove minutu odmora već na parket vraća Cvitkovića i Rašića. Ipak, kada Perković smanjuje na samo -5 (63:58), a Sonik gubi novu loptu, trener Sonika ipak mora pozvati predah i smiriti svoj sastav. Činilo se da je Sonik u tim trenucima se ispuhao i popustio pritisak, dok su Splićani ga podigli. Dok Split promašuje zicer i gubi loptu u izglednoj situaciji, Petani pogađa jednu, a Cvitković drugu tricu i razlika je ponovno dvoznamenkasta pet minuta prije kraja dvoboja. No, niti to nije bio kraj. Split dolazi na samo četiri koša zaostatka tri minute prije kraja utakmice. No, Dino Palčić je miran tada s linije slobodnih bacanja, a nakon što »žuti« gube još jednu loptu kod »pick&rolla«, Šarlija zabija za 75:67 dvije i pol minute prije kraja utakmice. Vručnić, Šarlija, Cvitković i Rašić izlaze s pet osobnih pogrešaka, a Vlašić u igru ubacuje mlade Keserovića i Zelanta. No, niti tada utakmica nije riješena. Split stiže na samo -2 i ima 40 sekundi prije kraja napad za poravnanje, ali Luković na sreću gubi loptu, a Runjić dobiva priliku s linije slobodnih bacanja riješiti utakmicu, ali pogađa jedno za 78:75, 17 sekundi do kraja. Perković promašuje tricu, a Runjić dobiva novu priliku s linije slobodnih bacanja. Pogađa jedno, a šest sekundi prije kraja Split pogađa za 79:77. Palčič je sljedeći na liniji slobodnih bacanja. I on pogađa jedno, no premalo je vremena i Luković s centra ne uspijeva pogoditi za produžetak.
 
S. PUNTAMIKA 80
SPLIT 77


(23:13, 20:28, 20:9, 12:18)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Bojan Kruljac, Franko Gracin Marko Stanković.
SONIK-PUNTAMIKA: Runjić 16, Šarlija 10, Cvitković 26, Vručinić 5, Petani 8, Jošić, Palčić 2, Rašić 8, Barbaroša, Zelanto, Keserović, Manojlović. Trener: Hrvoje Vlašić.
SPLIT: Rebić, Marčinković, Čampara 5, Vranković 11, Luković 9, Perković 15, Gizdavčić, Perasović 2, Perkušić, Šarić, Bajo 9, Mesiček 17. Trener: Ivica Skelin.