Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SAMO PRVI PLES Uznemireni novim mjerama, mladenci zovu Županijski stožer

15.10.2020. 10:01


Nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na svadbe podignule su na noge i zadarske mladence. Najviše ih je pogodila mjera zabrane plesa osim za mladence i njihove roditelje koja dozvoljava samo prvi svadbeni ples.
Povećan je i razmak među stolovima koja sada mora iznositi tri metra, a razmak između uzvanika mora biti 1,5 metara, no ova se mjera ne odnosi na članove iste obitelji s obzirom da su oni i inače u bliskom kontaktu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo čak preporučuje kako bi svaki uzvanik na svadbi trebao imati najmanje četiri metra četvorna prostora, a stajaća su mjesta i visoki stolovi zabranjeni.
Mladence je osobito zasmetala i mjera po kojoj, u slučaju da imaju više od 50 uzvanika, svadbu moraju kontrolirati i covid redari, kao i preporuka o završetku slavlja do ponoći. Nije stoga čudno da je i Županijski stožer civilne zaštite počeo primati pozive zabrinutih mladenaca jer, kako je netko u šali jučer napisao, ovakve će svadbe više nalikovati – karminama.
U našoj je županiji jučer, pak, zabilježeno 13 novih slučajeva zaraze, a o najnovijim mjerama i reakcijama mladenaca govori nam načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković.


Moraju angažirati covid redare
– Prema najnovijim mjerama za sprječavanje širenja covida, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je naglasio kako je potrebna fizička udaljenost među ljudima te da na svadbama mogu plesati jedino mladenci i njihovi roditelji i to na samom početku slavlja. Propisana je i higijena prostora, a maksimalan broj uzvanika za stolom je osam. S obzirom da je i kod nas na snazi odluka po kojoj na svadbi može biti maksimalno 50 uzvanika, ne mora biti angažiran covid redar, već mjere nadziru inspektori Civilne zaštite, ujedno zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova, pojašnjava Vicković, napominjući kako će ovi redari po županiji nadzirati ne samo svadbe, već i ostale događaje s više od 50 uzvanika, poput koncerata ili nekih kulturnih događaja.
– Organizator je dužan pozvati dva ili više covid redara u slučajevima kada brojka uzvanika na bilo kojem događaju prelazi 50. Te se mjere, kako su nam naveli u Nacionalnom stožeru, osim na svadbene svečanosti, odnose i na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, izložbe u muzejima i galerijama te na vjerske obrede i pogrebe, pojašnjava načelnik Županijskog stožera.


Ogorčeni su i vlasnici sala
I jučer ga je kontaktirala jedna mladenka koja se htjela raspitati o uvjetima održavanja svadbe, a načelnik joj je detaljno pojasnio mjere kojih se moraju pridržavati, prosljeđujući joj i upute HZJZ-a.
– Pitala me je može li sa svadbom nastaviti iza ponoći te koliko uzvanika može plesati. Rekao sam joj da mogu iza ponoći jer je riječ o preporuci, a ne o mjeri prestanka svadbene svečanosti. Jasno nam je da je sve ovo nešto novo za mladence, pa često reagiraju tužno jer ipak je to jedan od najvažnijih dana u njihovu životu, no mi moramo provoditi mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ogorčeni su i vlasnici sala za svadbene i ostale svečanosti jer ipak je riječ o njihovoj egzistenciji. Mnogi od njih imaju kredite, a i moraju podmirivati i obveze prema državi. Žao mi je naših poduzetnika, ali vidite da i danas imamo gotovo 750 pozitivnih slučajeva na razini države te se moramo malo strpjeti kako bi nam svima sutra bilo bolje. Nadamo se da će se pronaći model kako pomoći i ovim ljudima, a ja apeliram na sve naše građane neka poštuju mjere jer jedino tako možemo smanjiti najnoviju brojku novooboljelih – poručuje na kraju Vicković.
 




Općinski stožeri nadziru sale po županiji


S obzirom da svečane sale, restorane i ostale ugostiteljske objekte obilaze članovi postrojbe Gradskog stožera, načelnika Vickovića pitali smo tko, pak, kontrolira sale izvan grada te podnose li im općinski stožeri izvješća o radu.
– Te se sale uglavnom nalaze na području grada Zadra, a dio njih nalazi se u Murvici, Poličniku, Svetom Filipu i Jakovu, Sukošanu i Biogradu te njihovi stožeri uredno nadziru sale i ostale objekte, a kontroliraju ih inspektori Civilne zaštite. Općinski stožeri podnose nam izvješća o provedenim kontrolama, a mi ih onda prosljeđujemo Nacionalnom stožeru. Ljudi se u selima u početku nisu pridržavali mjera smatrajući kako su daleko od inspekcija, međutim, situacija se promijenila jer u najnovijim izvješćima s terena stoji kako je sve pod kontrolom, ističe Vicković.