TRADICIJA, LJUBAV I LIJEK Tri generacije Sikirića u berbi maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na OPG-u Stanka i Dinka Sikirića znaju kako sa »svetim stablom«
Pitate se zašto smo cijepio svih 300 stabala maslina? Zato što sam imao farmu krava koja nije davala mlijeko. Naime, 300 stabala maslina ispočetka je davalo oko 8 tona uroda, a onda su orkule, kojih sam imao 80 posto, pokazale svoju promjenjivu ćud tako da je urod pao na tek 1,5 tonu. Sustavno cijepljenje, navrtanje maslina na 15-ak sorti već će se ove godine odraziti na urod koji će narasti 3 do 3,5 tone. Za nekoliko godina urod bi se trebao vratiti na 7 do 8 tona maslina, prepun optimizma će Stanko
Velimir BRKIĆ
Pravac uljara, što je ubrano, ubrano je

U maslinicima OPG-a Stanko i Dinko Sikirić u Bibinjama započela je berba maslina. S grabljicama u rukama sve generacije obitelji Sikirić iz bibinjskog Starog sela krenule su u ovogodišnju berbu.
- Imamo oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda, nabraja Stanko Sikirić, jedan od pionira maslinarstva u Zadarskoj županiji.
U posljednje vrijeme žale se maslinari da plodovi maslina zbog napada maslinove muhe opadaju sa stabala u razmjerno velikim količinama. Međutim, u Sikirićevom masliniku u Bibinjskom polju na lokaciji Gajce, vjerovali ili ne, nema niti jedne jedine masline na tlu.

Listić masline ubo ga u lijevo oko

- Muha je opasnija nego ikad. Mi je pobjeđujemo biološkim preparatom Baturad, tretmanom prije i poslije cvatnje i to je to. Kod kemijskih preparata otrov ubije muhu, dok ovaj biološki preparat muhu izgladnjuje i ona ugiba, objašnjava Stanko.
U utorak poslijepodne, 13. listopada 2020. u berbi na Bibinjskom polju na lokaciji Gajce sa Stankom su i sin Dinko, nevjesta Josipa, četverogodišnji unuk Ivo te kćer Emanuela.
- Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988. godine uvijek sam se savjetovao sa Savjetodavnom službom, educirao, upijao i učio, navodi Stanko dodajući kako je za dipl. inž. agronomije Zdravkom Bušićem 25 godina »išao kao psić« po maslinicima, na radionice i seminare po Hrvatskoj, Italiji i drugdje.
- Znanja nikad dosta, i dalje se savjetujem sa Savjetodavnom službom i s dipl. inž. agronomije Gordanom Dragun, kazao je Stanko koji će doživotno pamtiti ovaj dan kad ga je točno prije 10 godina u berbi, upravo na ovoj lokaciji, listić masline ubo u lijevo oko.
- Stvari su se zakomplicirale. Nakon stotinu putovanja na liječenje i preglede u Zagreb, te dvije transplantacije rožnice, nažalost nepovratno sam ostao bez oka, priča Stanko koji je pored maslinarstva nadaleko poznat i po uzgoju divovskih kapula, teških gotovo 2,5 kilograma.

Brojne medalje i nagrade

- Ove godine smo posadili oko 1.800 komada kapule, crvenog luka i ubrali oko tri tone uroda, ističe ovaj Bibinjac, sukošanski zet i tradicionalni kupac u poljoapoteki Venci.
Dok obilazimo maslinik Stanko pokazuje masline koje su sve cijepljene. Na početku bavljenjem maslinarstva, kaže on, od 300 stabala domaće orkule ili oblice imao je 80 posto, a stranih 20 posto. Cijepljenjem ili navrtanjem sad ima 80 posto stranih sorti, a orkula tek 20 posto.
- Nakon berbe na ovoj lokaciji Gajce popilat ću stabla tako da će na svih 300 stabala biti strane sorte. A ako se što u prinosima negativno promijeni mogu se bez po muke opet vratiti na orkulu tako da ispilim navrtke, kaže Stanko, koji je dobio brojne medalje i nagrade za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
- Pitate se zašto sam cijepio svih 300 stabala maslina? Zato što sam imao farmu krava koja nije davala mlijeko. Naime, 300 stabala maslina ispočetka je davalo oko 8 tona uroda, a onda su orkule, kojih sam imao 80 posto, pokazale svoju promjenjivu ćud tako da je urod pao na tek 1,5 tona. Sustavno cijepljenje, navrtanje maslina na 15-ak raznih sorti, već će se ove godine odraziti na urod kojeg će ga biti od 3 do 3,5 tone. Za nekoliko godina urod bi se trebao vratiti na 7 do 8 tona maslina, pun je optimizma Stanko.

Rad, trud, znoj, žuljevi

Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, ogledaju se i u tome što u Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava petrovki, nema ni travke. Sve je brižno izorano, frezano i sređeno.
- To su geni, obiteljska tradicija obrade zemlje. Od malih nogu me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju. Često na tu temu pričam sa sinom Dinkom. Ma, neka nam naš dragi Gospodin podari još zdravlja, veselja i ljubavi prema bližnjem, bit će ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kvalitetnog vina, povrća i voća. I neka više prestane ovo zlo od korone, ističe Stanko, koji je svoju ljubav za poljoprivredu prenio na svog sina Dinka.
OPG Stanko i Dinko Sikirić, meljavu maslina ima u »zlatnoj uljari« kod Mladena Biloglava u Zemuniku Donjem. Naime, u bibinjskoj, nažalost, nakon 250 godina hidraulična uljara u vlasništvu obitelji Sikirić usprkos modernizaciji 1938., desetak godina više nije u pogonu.
- Tu je maslinovo ulje snažno obilježilo život ljudi i postalo simbolom Sikirića, Starog sela i Bibinja. Osim što je maslinovo ulje postalo temelj prehrane, njime se trgovalo i plaćalo, te liječilo i uljepšavalo, rekao je Stanko Sikirić.

Žuto bibinjsko zlato »ka cekin«

Prvi vlasnik uljare bio je Jadre Sikirić. Njega su naslijedila tri sina - Ante, Ivo i don Marko, a potom iz generacije u generaciju Sikirići nasljeđuju uljaru.
- Po cijeloj Zadarskoj županiji sada su niknule moderne uljare, a ova naša nekad je bila prva privatna uljara na području Hrvatske, prisjeća se Sikirić, dodajući kako se u najboljim danima moglo preraditi oko 8.000 kilograma maslina i dobiti oko 1.500 litara žutog bibinjskog zlata, kako kaže, »ka cekin«.
Sikirićima, Bibinjcima, Dalmatincima i Mediterancima maslina je bila gotovo sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice, a svojim je odsjajem mamila i ribu.
- Maslinovo ulje je gotovo jedino ulje koje se može konzumirati odmah nakon cijeđenja iz ploda i koje, ako se pravilno skladišti, sačuva sve okuse, aromu i vitamine masline nepromijenjene, zaključuje maslinarsku priču Stanko Sikirić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)