Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRADICIJA, LJUBAV I LIJEK Tri generacije Sikirića u berbi maslina

15.10.2020. 14:26


U maslinicima OPG-a Stanko i Dinko Sikirić u Bibinjama započela je berba maslina. S grabljicama u rukama sve generacije obitelji Sikirić iz bibinjskog Starog sela krenule su u ovogodišnju berbu.
– Imamo oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda, nabraja Stanko Sikirić, jedan od pionira maslinarstva u Zadarskoj županiji.
U posljednje vrijeme žale se maslinari da plodovi maslina zbog napada maslinove muhe opadaju sa stabala u razmjerno velikim količinama. Međutim, u Sikirićevom masliniku u Bibinjskom polju na lokaciji Gajce, vjerovali ili ne, nema niti jedne jedine masline na tlu.


Listić masline ubo ga u lijevo oko
– Muha je opasnija nego ikad. Mi je pobjeđujemo biološkim preparatom Baturad, tretmanom prije i poslije cvatnje i to je to. Kod kemijskih preparata otrov ubije muhu, dok ovaj biološki preparat muhu izgladnjuje i ona ugiba, objašnjava Stanko.
U utorak poslijepodne, 13. listopada 2020. u berbi na Bibinjskom polju na lokaciji Gajce sa Stankom su i sin Dinko, nevjesta Josipa, četverogodišnji unuk Ivo te kćer Emanuela.
– Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988. godine uvijek sam se savjetovao sa Savjetodavnom službom, educirao, upijao i učio, navodi Stanko dodajući kako je za dipl. inž. agronomije Zdravkom Bušićem 25 godina »išao kao psić« po maslinicima, na radionice i seminare po Hrvatskoj, Italiji i drugdje.
– Znanja nikad dosta, i dalje se savjetujem sa Savjetodavnom službom i s dipl. inž. agronomije Gordanom Dragun, kazao je Stanko koji će doživotno pamtiti ovaj dan kad ga je točno prije 10 godina u berbi, upravo na ovoj lokaciji, listić masline ubo u lijevo oko.
– Stvari su se zakomplicirale. Nakon stotinu putovanja na liječenje i preglede u Zagreb, te dvije transplantacije rožnice, nažalost nepovratno sam ostao bez oka, priča Stanko koji je pored maslinarstva nadaleko poznat i po uzgoju divovskih kapula, teških gotovo 2,5 kilograma.


Brojne medalje i nagrade
– Ove godine smo posadili oko 1.800 komada kapule, crvenog luka i ubrali oko tri tone uroda, ističe ovaj Bibinjac, sukošanski zet i tradicionalni kupac u poljoapoteki Venci.
Dok obilazimo maslinik Stanko pokazuje masline koje su sve cijepljene. Na početku bavljenjem maslinarstva, kaže on, od 300 stabala domaće orkule ili oblice imao je 80 posto, a stranih 20 posto. Cijepljenjem ili navrtanjem sad ima 80 posto stranih sorti, a orkula tek 20 posto.
– Nakon berbe na ovoj lokaciji Gajce popilat ću stabla tako da će na svih 300 stabala biti strane sorte. A ako se što u prinosima negativno promijeni mogu se bez po muke opet vratiti na orkulu tako da ispilim navrtke, kaže Stanko, koji je dobio brojne medalje i nagrade za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Pitate se zašto sam cijepio svih 300 stabala maslina? Zato što sam imao farmu krava koja nije davala mlijeko. Naime, 300 stabala maslina ispočetka je davalo oko 8 tona uroda, a onda su orkule, kojih sam imao 80 posto, pokazale svoju promjenjivu ćud tako da je urod pao na tek 1,5 tona. Sustavno cijepljenje, navrtanje maslina na 15-ak raznih sorti, već će se ove godine odraziti na urod kojeg će ga biti od 3 do 3,5 tone. Za nekoliko godina urod bi se trebao vratiti na 7 do 8 tona maslina, pun je optimizma Stanko.




Rad, trud, znoj, žuljevi
Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, ogledaju se i u tome što u Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava petrovki, nema ni travke. Sve je brižno izorano, frezano i sređeno.
– To su geni, obiteljska tradicija obrade zemlje. Od malih nogu me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju. Često na tu temu pričam sa sinom Dinkom. Ma, neka nam naš dragi Gospodin podari još zdravlja, veselja i ljubavi prema bližnjem, bit će ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kvalitetnog vina, povrća i voća. I neka više prestane ovo zlo od korone, ističe Stanko, koji je svoju ljubav za poljoprivredu prenio na svog sina Dinka.
OPG Stanko i Dinko Sikirić, meljavu maslina ima u »zlatnoj uljari« kod Mladena Biloglava u Zemuniku Donjem. Naime, u bibinjskoj, nažalost, nakon 250 godina hidraulična uljara u vlasništvu obitelji Sikirić usprkos modernizaciji 1938., desetak godina više nije u pogonu.
– Tu je maslinovo ulje snažno obilježilo život ljudi i postalo simbolom Sikirića, Starog sela i Bibinja. Osim što je maslinovo ulje postalo temelj prehrane, njime se trgovalo i plaćalo, te liječilo i uljepšavalo, rekao je Stanko Sikirić.


Žuto bibinjsko zlato »ka cekin«
Prvi vlasnik uljare bio je Jadre Sikirić. Njega su naslijedila tri sina – Ante, Ivo i don Marko, a potom iz generacije u generaciju Sikirići nasljeđuju uljaru.
– Po cijeloj Zadarskoj županiji sada su niknule moderne uljare, a ova naša nekad je bila prva privatna uljara na području Hrvatske, prisjeća se Sikirić, dodajući kako se u najboljim danima moglo preraditi oko 8.000 kilograma maslina i dobiti oko 1.500 litara žutog bibinjskog zlata, kako kaže, »ka cekin«.
Sikirićima, Bibinjcima, Dalmatincima i Mediterancima maslina je bila gotovo sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice, a svojim je odsjajem mamila i ribu.
– Maslinovo ulje je gotovo jedino ulje koje se može konzumirati odmah nakon cijeđenja iz ploda i koje, ako se pravilno skladišti, sačuva sve okuse, aromu i vitamine masline nepromijenjene, zaključuje maslinarsku priču Stanko Sikirić.